Abaküs Yazılım
22. Hukuk Dairesi
Esas No: 2017/832
Karar No: 2017/616
Karar Tarihi: 23.01.2017

Yargıtay 22. Hukuk Dairesi 2017/832 Esas 2017/616 Karar Sayılı İlamı

Özet:


İş Mahkemesi'nde görülen davada davacı, davalı işyerinde çalışmaya başladığını fakat haklı bir neden olmadan feshedildiğini ve işe iade talebinde bulundu. Mahkeme, işyerinde fesih tarihinde 30 işçiden az işçi çalıştığından davayı reddetti fakat Yargıtay 7. Hukuk Dairesi, muvazaalı ilişki olup olmadığına bakılmadığı için kararı bozdu. Yapılan incelemeler sonucu davacının işe iadesine karar verildi fakat muvazaalı işlem diğer tarafı olan davalı hakkında da hüküm kurulması gerektiği belirtildi. Sonuç olarak, işverenin feshi geçersiz sayıldı ve işe iade kararı verildi. Ayrıca, davacıya tazminat ödenmesi, vekalet ücreti ve yargılama giderlerinin davalılardan alınması kararlaştırıldı.
Kanun Maddeleri: 4857 sayılı İş Kanunu’nun 20. maddesinin 3. fıkrası.
22. Hukuk Dairesi         2017/832 E.  ,  2017/616 K.

    "İçtihat Metni"

    MAHKEMESİ :İş Mahkemesi
    Taraflar arasında görülen dava sonucunda verilen kararın, temyizen incelenmesi davacı ve davalı ...vekilleri tarafından istenilmekle, temyiz talebinin süresinde olduğu anlaşıldı. Dava dosyası için Tetkik Hakimi ... tarafından düzenlenen rapor dinlendikten sonra dosya incelendi, gereği konuşulup düşünüldü:

    Y A R G I T A Y K A R A R I

    Davacı İsteminin Özeti:
    Davacı 03.03.2011 tarihinde davalı işyerinde işe başladığını 01.02.2013 tarihinde davacının iş sözleşmesinin haklı bir neden olmadan bildirimsiz olarak feshedildiğini davacının asıl işvereninin Yurtiçi ... olduğunu taraflar arasındaki muvazaalı ilişki nedeniyle davacının sigortasının ... yanında gösterildiğini, davacının daha önce de Yurtiçi kargonun sigortalı işçisi olarak müdürlük yaptığını daha sonra ise acentelik ilişkisinin kurulduğunu belirterek feshin geçersizliğine ve işe iadesine karar verilmesini talep etmiştir.
    Davalılar Cevabının Özeti:
    Davalılar davanın reddedilmesi gerektiğini savunmuştur.
    Mahkeme Kararının Özeti:
    Mahkemece davalı ... ile Yurtiçi ...A.Ş. arasında alt işveren üst işveren ilişkisi bulunmadığı anlaşıldığından davalı ...Ş."ye husumet yöneltilemeyeceğinden davalı ...Ş. yönünden davanın husumet yönünden reddine, diğer davalı ... iş yerinde fesih tarihinde 30 işçiden az işçi çalıştığından bu davalı yönünden de davanın reddine dair verilen karar 7. Hukuk Dairesinin 2015/ 19122 esas, 2015/22031 karar sayılı ilamı ile davalılar arasında muvazaa olup olmadığı açıklığa kavuşturularak çıkacak sonuca göre karar verilmesi gerektiği belirtilerek bozulmuştur. Bozmaya uyan mahkemece yapılan yargılama sonucu davacının işe iadesine karar verilmiştir.
    Temyiz:
    Kararı davacı ve davalı ...Ş temyiz etmiştir.
    Gerekçe:
    Asıl işveren-alt işveren ilişkisinin kanuna aykırı olarak kurulması veya muvazaaya dayanması halinde feshin geçersizliğine yönelik verilen karar gerçek işveren hakkında kurulmalı, geçersiz veya muvazaaya dayalı ilişkinin diğer taraf da işe iadenin mali sonuçlarından birlikte sorumlu tutulmalıdır.
    Somut olayda, davalı ... şirketi ile davalı acente ... arasında ki acentelik ilişkisinin muvazaalı olduğu ve davacının baştan itibaren ... Şirketinin işçisi olduğu tespiti ile davacının davalı ...deki işine iadesine yönelik mahkemece hüküm kurulması doğru ise de muvazaalı işlemin diğer tarafı davalı ... hakkındaki davanın husumetten reddi ile davalı ... lehine avukatlık ücreti takdir edilmesi ve işe iade davasının mali sonuçlarından sadece davalı ... Şirketinin sorumlu tutulması hatalı olup bozmayı gerektirmiştir.
    Sonuç:
    Belirtilen sebeplerle, 4857 sayılı İş Kanunu’nun 20. maddesinin 3. fıkrası uyarınca, hükmün bozulmak suretiyle ortadan kaldırılması ve aşağıdaki gibi karar verilmesi gerekmiştir.
    HÜKÜM: Yukarıda açıklanan gerekçe ile;
    ...-Mahkemenin yukarıda tarih ve sayısı belirtilen kararının BOZULARAK ORTADAN KALDIRILMASINA,
    2-Davalı işverence yapılan feshin geçersizliğine, davacının davalı ...deki İŞE İADESİNE,
    3-Davacının kanuni süresi içerisinde başvurusuna rağmen işverence süresi içinde işe başlatılmaması halinde ödenecek tazminat miktarının davacının 4 aylık brüt ücreti tutarı olarak belirlenmesine,
    4-Davacının işe iadesi için süresinde işverene başvurması halinde kararın kesinleşmesine kadar en çok 4 aylık ücret ve diğer haklarının davalılardan müşterek ve müteselsilen alınarak davacıya ödenmesi gerektiğinin tespitine,
    5-Karar tarihi itibariyle alınması gerekli olan 31,40 TL karar ve ilam harcından, peşin alınan 24,30 TL harcın mahsubu ile bakiye 07,10 TL karar ve ilam harcının davalıdan tahsili ile hazineye irad kaydına,
    6-Davacı kendini vekille temsil ettiğinden Avukatlık Asgari Ücret Tarifesine göre belirlenen ....980,00 TL vekalet ücretinin davalılardan alınarak davacıya verilmesine,
    7-Davacı tarafından yapılan 224.64 TL davetiye ve posta gideri ile 48,60 TL harç giderinin toplamından oluşan 273,74 TL yargılama giderinin davalılardan alınarak davacıya verilmesine,
    8-Yatırılan gider avanslarından varsa kullanılmayan bakiyelerinin ilgili tarafa iadesine, peşin alınan temyiz karar harcının istek halinde ilgiliye iadesine, kesin olarak 23.01.2017 tarihinde oybirliği ile karar verildi.

    Sayın kullanıcılarımız, siteden kaldırılmasını istediğiniz karar için veya isim düzeltmeleri için bilgi@abakusyazilim.com.tr adresine mail göndererek bildirimde bulunabilirsiniz.

    Son Eklenen İçtihatlar   AYM Kararları   Danıştay Kararları   Uyuşmazlık M. Kararları   Ceza Genel Kurulu Kararları   1. Ceza Dairesi Kararları   2. Ceza Dairesi Kararları   3. Ceza Dairesi Kararları   4. Ceza Dairesi Kararları   5. Ceza Dairesi Kararları   6. Ceza Dairesi Kararları   7. Ceza Dairesi Kararları   8. Ceza Dairesi Kararları   9. Ceza Dairesi Kararları   10. Ceza Dairesi Kararları   11. Ceza Dairesi Kararları   12. Ceza Dairesi Kararları   13. Ceza Dairesi Kararları   14. Ceza Dairesi Kararları   15. Ceza Dairesi Kararları   16. Ceza Dairesi Kararları   17. Ceza Dairesi Kararları   18. Ceza Dairesi Kararları   19. Ceza Dairesi Kararları   20. Ceza Dairesi Kararları   21. Ceza Dairesi Kararları   22. Ceza Dairesi Kararları   23. Ceza Dairesi Kararları   Hukuk Genel Kurulu Kararları   1. Hukuk Dairesi Kararları   2. Hukuk Dairesi Kararları   3. Hukuk Dairesi Kararları   4. Hukuk Dairesi Kararları   5. Hukuk Dairesi Kararları   6. Hukuk Dairesi Kararları   7. Hukuk Dairesi Kararları   8. Hukuk Dairesi Kararları   9. Hukuk Dairesi Kararları   10. Hukuk Dairesi Kararları   11. Hukuk Dairesi Kararları   12. Hukuk Dairesi Kararları   13. Hukuk Dairesi Kararları   14. Hukuk Dairesi Kararları   15. Hukuk Dairesi Kararları   16. Hukuk Dairesi Kararları   17. Hukuk Dairesi Kararları   18. Hukuk Dairesi Kararları   19. Hukuk Dairesi Kararları   20. Hukuk Dairesi Kararları   21. Hukuk Dairesi Kararları   22. Hukuk Dairesi Kararları   23. Hukuk Dairesi Kararları   BAM Hukuk M. Kararları   Yerel Mah. Kararları  


    Avukat Web Sitesi