Abaküs Yazılım
18. Hukuk Dairesi
Esas No: 2014/643
Karar No: 2014/6503
Karar Tarihi: 08.04.2014

Yargıtay 18. Hukuk Dairesi 2014/643 Esas 2014/6503 Karar Sayılı İlamı

Özet:


İstanbul 5. Aile Mahkemesi'nde açılan evlat edinme davasında, mahkeme davanın reddine karar vermiştir. Davanın temyiz incelemesi duruşmalı olarak yapıldığında, evlat edinme talebinin esaslı şekilde araştırılmadan hüküm kurulduğu ve davalının rızası alınmadığı için hüküm isabetsizdir. Türk Medeni Kanunu'nun 316. ve 309/1. maddeleri ile Tebligat Kanunu'nun 16. maddesi bu konuda detaylı açıklamalar içermektedir. Bu nedenle, hüküm BOZULMUŞTUR.
18. Hukuk Dairesi         2014/643 E.  ,  2014/6503 K.

    "İçtihat Metni"

    MAHKEMESİ : İstanbul 5. Aile Mahkemesi
    TARİHİ : 14/09/2011
    NUMARASI : 2007/1294-2011/801

    Dava dilekçesinde, evlat edinme kararı verilmesi istenilmiştir. Mahkemece davanın reddine karar verilmiş, hükmün temyiz incelemesinin duruşmalı olarak yapılması davacılar vekili tarafından yasal süresi içinde verilen temyiz dilekçesi ile istenilmekle taraflara yapılan tebligat üzerine duruşma için tayin olunan günde temyiz eden davacılar vekili Av.T. T. ile aleyhine temyiz olunan davalı asil M.. S.. geldiler. Gelen asil ve vekilin sözlü açıklamaları dinlendikten sonra dosyadaki bütün kağıtlar okunarak, tetkik hakiminin açıklamaları dinlenip, gereği düşünüldü:
    Y A R G I T A Y K A R A R I

    Davacılar dava dilekçesinde, evli olduklarını, müşterek çocuklarının olmadığını, davacılardan Yusuf Murat"ın kardeşinin kızı olan Serra"nın bir yılı aşkın bir süre yanlarında kaldığını belirterek davacıların küçüğü evlat edinmelerine karar verilmesini istemişler, mahkemece davacı vekilinin kesin sürede delil bildirmediği, çocuk hakkında yaşadığı İngiltere"de araştırma yapılamadığı gerekçesi ile dava reddedilmiştir.
    Türk Medeni Kanunu"nun 316. maddesinde “Evlat edinmeye, ancak esaslı sayılan her türlü durum ve koşulların kapsamlı biçimde araştırılmasından, evlat edinen ile edinilenin dinlenmelerinden ve gerektiğinde uzmanların görüşünün alınmasından sonra karar verilir. Araştırmada özellikle evlat edinen ile edinilenin kişiliği ve sağlığı, karşılıklı ilişkileri, ekonomik durumları, evlat edinenin eğitme yeteneği, evlat edinmeye yönelten sebepler ve aile ilişkileri ile bakım ilişkilerindeki gelişmelerin açıklığa kavuşturulması gerekir. Evlat edinenin altsoyu varsa, onların evlat edinme ile ilgili tavır ve düşünceleri de değerlendirilir.” hükmü, 309/1. maddesinde “Evlat edinme, küçüğün ana ve babasının rızasını gerektirir.” hükmü, Tebligat Kanunu"nun 16. maddesinde ise “Kendisine tebliğ yapılacak şahıs adresinde bulunmazsa tebliğ kendisi ile aynı konutta oturan kişilere veya hizmetçilerinden birine yapılır.” hükmü düzenlenmiştir.
    Dosyadaki bilgi ve belgelerden; çocuğun İngiltere"de davacılar ile birlikte yaşadığı durum ve koşulların araştırılması için mahkemece ara karar alındığı, davacı vekilinin bu ara karar gereğinin yerine getirilmesi için gerekli işlemleri yaptığı, giderleri karşıladığı, ancak istinabe gereğinin İngiliz makamları tarafından yerine getirilemediğine ilişkin yazı gönderildiği, belgenin tercümesi yapılmadığından içeriğinin anlaşılamadığı, davalı anne S.. S.."a yenileme dilekçesinin tebliğine ilişkin belgede “Muhatabın birlikte çalışanı H. G."a tebliğ edildi” kaydının bulunduğu, buna göre usulüne uygun tebliğ edilmediği anlaşılmaktadır.
    Mahkemece, istinabe talebinin yerine getirilmemesine dair belgenin tercümesi de yaptırıldıktan sonra Türk Medeni Kanunu"nun 316. maddesinde düzenlenen inceleme ve araştırmaların yapılması gerektiği, yenileme dilekçesinin tebliğine ilişkin belgenin; davalı Sinem"in “adreste bulunmama” nedenini ve tebligat yapılan şahıs yönünden ise “aynı konutta oturma” kaydını içermemesi nedeniyle geçersiz olduğu, evlat edinmenin ananın da rızasını gerektirdiği, duruşmaya gelip bu konuda rıza beyanında bulunması ya da Hukuk Muhakemeleri Kanunu"nun 128. maddesi uyarınca davayı inkar etmiş sayılmasının geçerli tebligata bağlı olduğu gözetilmeden eksik araştırma ve inceleme ile yöntemine uygun şekilde taraf teşkili sağlanmadan yazılı şekilde hüküm kurulması doğru görülmemiştir.
    Bu itibarla yukarıda açıklanan esaslar gözönünde tutulmaksızın yazılı şekilde hüküm tesisi isabetsiz, temyiz itirazları bu nedenlerle yerinde olduğundan kabulü ile hükmün HUMK.nun 428.maddesi gereğince BOZULMASINA, Yargıtay duruşmasında vekille temsil edilen davacı yararına takdir edilen 1.100,00 TL vekalet ücretinin davalıdan alınarak davacı tarafa verilmesine, temyiz peşin harcının istek halinde temyiz edene iadesine, 08.04.2014 gününde oybirliğiyle karar verildi.

    Sayın kullanıcılarımız, siteden kaldırılmasını istediğiniz karar için veya isim düzeltmeleri için bilgi@abakusyazilim.com.tr adresine mail göndererek bildirimde bulunabilirsiniz.

    Son Eklenen İçtihatlar   AYM Kararları   Danıştay Kararları   Uyuşmazlık M. Kararları   Ceza Genel Kurulu Kararları   1. Ceza Dairesi Kararları   2. Ceza Dairesi Kararları   3. Ceza Dairesi Kararları   4. Ceza Dairesi Kararları   5. Ceza Dairesi Kararları   6. Ceza Dairesi Kararları   7. Ceza Dairesi Kararları   8. Ceza Dairesi Kararları   9. Ceza Dairesi Kararları   10. Ceza Dairesi Kararları   11. Ceza Dairesi Kararları   12. Ceza Dairesi Kararları   13. Ceza Dairesi Kararları   14. Ceza Dairesi Kararları   15. Ceza Dairesi Kararları   16. Ceza Dairesi Kararları   17. Ceza Dairesi Kararları   18. Ceza Dairesi Kararları   19. Ceza Dairesi Kararları   20. Ceza Dairesi Kararları   21. Ceza Dairesi Kararları   22. Ceza Dairesi Kararları   23. Ceza Dairesi Kararları   Hukuk Genel Kurulu Kararları   1. Hukuk Dairesi Kararları   2. Hukuk Dairesi Kararları   3. Hukuk Dairesi Kararları   4. Hukuk Dairesi Kararları   5. Hukuk Dairesi Kararları   6. Hukuk Dairesi Kararları   7. Hukuk Dairesi Kararları   8. Hukuk Dairesi Kararları   9. Hukuk Dairesi Kararları   10. Hukuk Dairesi Kararları   11. Hukuk Dairesi Kararları   12. Hukuk Dairesi Kararları   13. Hukuk Dairesi Kararları   14. Hukuk Dairesi Kararları   15. Hukuk Dairesi Kararları   16. Hukuk Dairesi Kararları   17. Hukuk Dairesi Kararları   18. Hukuk Dairesi Kararları   19. Hukuk Dairesi Kararları   20. Hukuk Dairesi Kararları   21. Hukuk Dairesi Kararları   22. Hukuk Dairesi Kararları   23. Hukuk Dairesi Kararları   BAM Hukuk M. Kararları   Yerel Mah. Kararları  


    Avukat Web Sitesi