23. Hukuk Dairesi 2013/1181 E. , 2013/2182 K.
"İçtihat Metni"MAHKEMESİ :Ticaret Mahkemesi
Taraflar arasındaki genel kurul kararının iptali davasının yapılan yargılaması sonunda ilamda yazılı nedenlerden dolayı davanın reddine yönelik olarak verilen hükmün süresi içinde davacı vekilince temyiz edilmesi üzerine dosya incelendi, gereği konuşulup düşünüldü.
-K A R A R-
Davacı vekili, müvekkilinin davalı kooperatifin üyesi olduğunu, 04.06.2011 tarihinde yapılan genel kurul toplantısına ilişkin üyelere usulüne uygun çağrı yapılmadığını, genel kurulda üyeleri borç altına sokan kararlar alındığını, kooperatif üyelerinin sorumluluklarının arttırıldığını, kanunun emredici hükümlerine aykırı olarak genel kurulda üyelerin şahsi sorumluluğuna gidildiğini, yasa gereğince üyelerin sorumluluğunu arttırıcı hükümlerin genel kurulda .../... oy nisabıyla alınması gerektiğini, ... üyeli kooperatifin olağanüstü genel kurulunun ... kişi ile yapıldığını, alınan kararların yok hükmünde olduğunu ileri sürerek, anılan genel kurul kararlarının iptalini talep ve dava etmiştir.
Davalı vekili, davanın reddini savunmuştur.
Mahkemece, iddia, savunma, benimsenen bilirkişi raporu ve dosya kapsamına göre; 04.06.2011 tarihli genel kurulda alınan kararların bilanço açığını kapatmaya yönelik üyelere ek ödeme yükümlülüğü getirmediği, bu durumda 1163 sayılı Kooperatifler Kanunu"nun 52. maddesi kapsamında ağırlaştırılmış toplantı ve karar nisabını gerektirecek bir durumun söz konusu olmadığı, anılan Kanun"un 53. maddesi uyarınca toplantıyı izleyen bir aylık hak düşürücü süre içinde dava açılması gerekir ise de, davacıya genel kurul toplantı gününün toplantı öncesinde tebliğ edilmediğinden hak düşürücü süre içerisinde dava açabilme olanağının ortadan kaldırıldığı, genel kurulda alınan kararların eşitlik ilkesine, anasözleşmeye, iyiniyet esaslarına aykırı olmadığı gerekçesiyle, davanın reddine karar verilmiştir.
Kararı, davacı vekili temyiz etmiştir.
1163 sayılı Kooperatifler Kanunu’nun 53. maddesi uyarınca, genel kurulda alınan kararların, geçersiz olması (yokluk) hali, oyunu kullanmasına haksız yere izin verilmemesi, çağrılmama, çağrının usulsüzlüğü, gündemin gereği gibi ilan veya tebliğ edilmemesi veya toplantıya ve karara yetkili olmayan kimselerin iştirak etmesi iddiaları dışında yasa, anasözleşme ve afaki iyiniyet kurallarına aykırılık halleri ileri sürülerek iptalleri isteminde bulunabilmek için, toplantıya katılan üyenin red oyu vermesi ve karara muhalif kalarak keyfiyeti zapta geçirmesi ve davanın bu iddiaların tümü bakımından toplantıyı izleyen bir ayın içinde açılması gerekmektedir.
Somut olayda davacı genel kurula çağrılmamış olup, bu hal 1163 sayılı Kooperatifler Kanunu’nun 53. maddesine göre, çağrılmayan ortağa genel kurulda alınan kararlara red oyu vermesi ve muhalif kalıp, keyfiyeti tutanağa geçirtme koşulları aranmaksızın iptal davası açma hakkı bahşeder. Ancak, iptal davasının yukarıda anılan hüküm gereğince toplantıyı kovalayan bir aylık hak düşürücü süre içerisinde açılması ve bu davada da iptali istenen kararın aynı madde hükmüne göre yasaya, anasözleşmeye veya iyiniyet kurallarına aykırı olduğunun iddia edilip, kanıtlanmış olması gerekir.
Mahkemece, somut olayda yokluk halinin bulunmadığı isabetli olarak tespit edilmekle birlikte, davacı işbu davasını 04.06.2011 tarihli genel kurulu kovalayan bir aylık hak düşürücü süreyi geçirerek ........2011 tarihinde açtığına göre, genel kurul kararlarınin iptali kabil olup olmadığının tartışılması gerekmeden, davanın süre yönünden reddine karar verilmesi gerekirken, çağrılmayan üyenin süresiz dava açma hakkına sahip olduğu kabul edilerek esasa girilmesi ve davanın esas yönünden reddi isabetsiz ise de karar, sonucu itibariyle doğru olmuştur.
Bu açıklamalara ve dosyadaki yazılara, kararın dayandığı delillerle gerektirici sebeplere, delillerin takdirinde bir isabetsizlik bulunmamasına göre, davacı vekilinin temyiz itirazları yerinde görülmemiştir.
SONUÇ: Yukarıda açıklanan nedenlerle, davacı vekilinin tüm temyiz itirazlarının reddi ile hükmün ONANMASINA, alınması gereken harç peşin yatırıldığından yeniden harç alınmasına yer olmadığına, kararın tebliğinden itibaren ... gün içinde karar düzeltme yolu açık olmak üzere, 05.04.2013 tarihinde oybirliğiyle karar verildi.