Abaküs Yazılım
21. Hukuk Dairesi
Esas No: 2006/6856
Karar No: 2007/8995
Karar Tarihi: 31.05.2007

Yargıtay 21. Hukuk Dairesi 2006/6856 Esas 2007/8995 Karar Sayılı İlamı

Özet:


Davacı, davalı şirkette kamyon şoförü olarak çalıştığını ve davalının gerçeğe aykırı şekilde inşaat işyerlerinden bildirim yaptığını iddia ederek SSK’na kayıt ve tescil edilmeyen hizmetlerinin tespitini istemiştir. Mahkeme, davanın reddine karar vermiştir. Ancak Yargıtay, mahkemenin bozma kararına uymasını istemiştir ve inşaat işyerlerinden bildirilen hizmetlere yönelik araştırma yapılmadan hüküm kurulduğunu belirtmiştir. Davacı ile ilgili tüm bilgilerin toplanması gerektiği açıklandıktan sonra, davacının davalı işveren ile çalıştığı süre ortaya çıkmıştır. Mahkemenin, davacının işyeri mevcudiyeti, inşaat işyerlerinde ve komşu işyerlerinde çalışan bordro tanıklarının dinlenmesi, bildirim dışı kalan gerçek ve fiili bir çalışma olup olmadığının belirlenmesi gerektiği belirtilerek eksik araştırma ve inceleme ile hüküm kurulmasının usul ve yasaya aykırı olduğu ifade edilmiştir. Bu nedenle, hüküm bozulmuştur.
Kanun maddeleri:
- 506 sayılı Sosyal Sigortalar Kanunu.
21. Hukuk Dairesi         2006/6856 E.  ,  2007/8995 K.

    "İçtihat Metni"

    Mahkemesi     :  Çaycuma 1. Asliye Hukuk (İş) Mahkemesi
    Tarih               :  10.4.2006
    No                   : 350-78  

    Davacı   davalı işveren nezdinde Haziran  1994-18.11.1998 tarihleri arası  çalıştığının tesbitine    karar verilmesini istemiştir.
    Mahkeme ilamında belirtildiği şekilde, isteğin  reddine  karar vermiştir.
    Hükmün  davacı  vekili tarafından temyiz edilmesi üzerine temyiz isteğinin süresinde olduğu anlaşıldıktan  sonra  düzenlenen raporla dosyadaki kağıtlar okundu,  işin gereği düşünüldü ve aşağıdaki karar tesbit edildi.

    Davacı, davalının işyerinde kamyon şoförü olarak 1994/haziran ayından 18.11.1998 tarihine kadar çalıştığı halde davalı işverence gerçeğe aykırı biçimde muhtelif inşaat işyerlerinden  bildirim yapıldığını ileri sürerek SSK’na kayıt ve tescil edilmeyen hizmetlerinin tesbitini istemiştir.
    Mahkemece davanın reddine karar verilmesi üzerine hüküm davacı tarafından temyiz edilmiş, Dairemizce verilen bozma kararında “Mahkemenin, öncelikle inşaat işyerlerinden yapılan bildirimler ile ilgili uyuşmazlığı çözmesi ve bu yönde olumlu bir sonuca ulaşılması halinde sürekli çalışma ile ilgili konuyu incelemesi gerektiği açıklanmış, tüm kayıtları celbi bu bilgilerin ne şekilde oluştuğu yönünde ilgililerden bilgi alınması , davacı ile ilgili tüm bilgilerin toplanması gerektiği” belirtilmiştir.
    Mahkemece, bozma ilamına uyulmuş ve davanın reddine karar verilmiş ise de, bozma ilamına uyulmasına rağmen bozma gerekleri tam olarak yerine getirilmemiştir. Bu yönden Y.H.G.K’nun 6.3.2002 gün ve 1/119-135 sayılı kararında da belirtildiği gibi, “....yerel mahkemenin, Yargıtay’ın bozma kararına uyması ile bozma kararı lehine olan taraf yararına usuli kazanılmış hak doğar ve mahkemenin bozma kararı doğrultusunda işlem yapma ve hüküm verme yükümlülüğü oluşur. Bu ilke, Usul Kanunun dayandığı ona esaslardan olup Kamu düzeni ile ilgilidir. O halde Yargıtay’ın bozma kararına uymuş olan, mahkeme bu yönde işlem yapmak zorundadır....”
    Mahkemece, bozma sonrası bozma yönünde inşaat işyerlerinden bildirilen hizmetler ile ilgili olarak yapılan araştırmada davacının Kuruma bildirilen hizmetleri yönünden işveren olarak belirlenen kişilerden sadece  A.T.dinlenmiş, sözü edilen tanık beyanında ”davalı işverene özel ev inşaatını yaptırdığını kimlerin işçi olarak çalıştığını bilmediğini” bildirmiştir .Dinlenen bu  tanığın beyanı davalı şirketin yüklenicisi olduğu özel ev inşaatlarından davacının çalışmalarını Kuruma bildirilmesini sağladığı yönündedir. Davacının, 30.06.1992 tarihinden itibaren E sınıfı sürücü belgesinin  bulunduğu da anlaşılmıştır.Bu durumda, davacının davalı işveren ile nizalı dönemde hizmet ilişkisinin varlığı  ortaya çıkmış bulunmaktadır.
    Yapılacak iş; Bu tür hizmet tesbiti davalarının kamu düzeni ile ilgili olduğunu göz önünde tutarak, davanın niteliği gereği, soruşturmayı genişletmek, davalı adına 506 sayılı yasaya göre tescilli işyeri bulunup bulunmadığını araştırmak, işyeri mevcut ise bu işyerinde ve davacının hizmetlerinin bildirildiği inşaat işyerlerinde çalışan bordro tanıkları   ile tesbit edilecek komşu işyerlerinde çalışan ve  dönem bordrolarında ismi geçen  tanıkları dinlemek bildirim dışı kalan  gerçek ve fiili  bir çalışma olup olmadığını belirlemek ve sonucuna göre karar vermekten ibarettir.
    Mahkemenin eksik araştırma ve inceleme ile bozma gereklerini tamamen yerine getirmeden yazılı şekilde hüküm kurması usul ve yasaya aykırı olup bozma nedenidir.
    O halde, davacının bu yönleri amaçlayan temyiz itirazları kabul edilmeli ve hüküm bozulmalıdır.
    SONUÇ: Hükmün yukarıda açıklanan nedenlerle BOZULMASINA, temyiz harcının istek halinde davacıya iadesine, 31.05.2007 gününde oybirliğiyle karar verildi.

     

    Sayın kullanıcılarımız, siteden kaldırılmasını istediğiniz karar için veya isim düzeltmeleri için bilgi@abakusyazilim.com.tr adresine mail göndererek bildirimde bulunabilirsiniz.

    Son Eklenen İçtihatlar   AYM Kararları   Danıştay Kararları   Uyuşmazlık M. Kararları   Ceza Genel Kurulu Kararları   1. Ceza Dairesi Kararları   2. Ceza Dairesi Kararları   3. Ceza Dairesi Kararları   4. Ceza Dairesi Kararları   5. Ceza Dairesi Kararları   6. Ceza Dairesi Kararları   7. Ceza Dairesi Kararları   8. Ceza Dairesi Kararları   9. Ceza Dairesi Kararları   10. Ceza Dairesi Kararları   11. Ceza Dairesi Kararları   12. Ceza Dairesi Kararları   13. Ceza Dairesi Kararları   14. Ceza Dairesi Kararları   15. Ceza Dairesi Kararları   16. Ceza Dairesi Kararları   17. Ceza Dairesi Kararları   18. Ceza Dairesi Kararları   19. Ceza Dairesi Kararları   20. Ceza Dairesi Kararları   21. Ceza Dairesi Kararları   22. Ceza Dairesi Kararları   23. Ceza Dairesi Kararları   Hukuk Genel Kurulu Kararları   1. Hukuk Dairesi Kararları   2. Hukuk Dairesi Kararları   3. Hukuk Dairesi Kararları   4. Hukuk Dairesi Kararları   5. Hukuk Dairesi Kararları   6. Hukuk Dairesi Kararları   7. Hukuk Dairesi Kararları   8. Hukuk Dairesi Kararları   9. Hukuk Dairesi Kararları   10. Hukuk Dairesi Kararları   11. Hukuk Dairesi Kararları   12. Hukuk Dairesi Kararları   13. Hukuk Dairesi Kararları   14. Hukuk Dairesi Kararları   15. Hukuk Dairesi Kararları   16. Hukuk Dairesi Kararları   17. Hukuk Dairesi Kararları   18. Hukuk Dairesi Kararları   19. Hukuk Dairesi Kararları   20. Hukuk Dairesi Kararları   21. Hukuk Dairesi Kararları   22. Hukuk Dairesi Kararları   23. Hukuk Dairesi Kararları   BAM Hukuk M. Kararları   Yerel Mah. Kararları  


    Avukat Web Sitesi