
Esas No: 2010/941
Karar No: 2010/1399
Karar Tarihi: 26.1.2010
Yargıtay 9. Hukuk Dairesi 2010/941 Esas 2010/1399 Karar Sayılı İlamı
"İçtihat Metni"
MAHKEMESİ :İş Mahkemesi
DAVA :Davacı, Bakanlığının 19.12.2005 tarih ve 42357 sayılı yetki
tespit işleminin iptaline karar verilmesini istemiştir.
Yerel mahkeme, isteği kısmen hüküm altına almıştır.
Hüküm süresi içinde davalı ... avukatı tarafından temyiz edilmiş olmakla, dava dosyası için Tetkik Hakimi ... tarafından düzenlenen rapor dinlendikten sonra dosya incelendi, gereği konuşulup düşünüldü:
Y A R G I T A Y K A R A R I
Dava, olumlu yetki tespitine itiraza ilişkindir.
Davacı işveren, davalı sendikanın başvurusu üzerine ... tarafından olumlu yetki tespiti yapıldığını, tespitin işçi ve üye sayısı bakımından hatalı olduğunu, başvuru tarihi itibarıyla işyerinde çalışan işçi sayısının 12, davalı sendikanın geçerli üye sayısının 4 olduğunu, davalı sendikanın üye çoğunluğuna sahip olmadığını belirterek Bakanlığın 19.12.2005 tarih ve 42357 sayılı yetki tespit işleminin iptaline karar verilmesini talep ve dava etmiştir.
Davalılar, Bakanlık tarafından yapılan tespitin doğru olduğunu savunarak davanın reddini talep etmiştir.
Mahkemece tespite konu işyerinde 06.12.2005 başvuru tarihinde 12 işçinin çalıştığı, bunlardan kooperatif müdürünün işveren vekili olduğundan Sendikalar Kanunu 2 maddesi uyarınca işçi sayısında dikkate alınamayacağı, tespite konu işyerinde yetki tespitine esas işçi sayısının 11 olduğu, bu işçilerden dördünün davalı ... Sendikasına üye bulunduğu, buna göre başvuru tarihi itibariyle davalı sendikanın çoğunluk sağlayamadığı gerekçesiyle itirazın kabulüne ve yetki tespitinin iptaline karar verilmiştir.
Bakanlık tarafından itirazın kabulüne ilişkin karar, usul ve yasaya aykırı olduğu gerekçesiyle temyiz edilmiştir.
Bilindiği gibi çoğunluk tespitine itiraza ilişkin davalar kamu düzenine ilişkindir. İtiraz halinde mahkemece kendiliğinden tespite konu işyeri veya işletmede çalışan işçi ve üye sayısının başvuru tarihi itibarıyla kesin olarak tespit edilmesi ve sonuca göre karar verilmesi gerekir. Bunun içinde başvuru itibarıyla işyerinde çalışan işçi sayısının SGK prim bordroları, emekli olanların SGK gelir bağlama kararları, ücret bordroları ve işçi giriş çıkış bildirimleri ile işçi listesinin istenmeli, bu işçilerin üyelik durumlarının saptanması içinde işyerinin kurulu bulunduğu işkolunda faaliyet gösteren sendikalardan ve ilgi çalışma bölge müdürlüklerinden üye kayıt fişleri ile üyelikten çekilme bildirimleri getirtilmelidir. Tüm deliller toplandıktan sonra gerektiğinde uzman bir bilirkişiden rapor alınarak ortaya çıkan sonuca göre karar verilmelidir.
Somut olayda Mahkemece işyerinde çalışan işçilerin sendika üyelik durumunun tespitine ilişkin sendika üye kayıt fişleri ve üyelikten çekilme bildirimlerinin getirtilmeden yetki dökümündeki bilgilerle yetinilerek hazırlanan bilirkişi raporuna itibar edilerek eksik inceleme ve araştırma ile yazılı şekilde hüküm kurulması hatalı olup bozmayı gerektirmiştir.
SONUÇ: Temyiz olunan kararın yukarıda yazılı sebepten BOZULMASINA, 26.1.2010 gününde oybirliğiyle karar verildi.