Abaküs Yazılım
15. Hukuk Dairesi
Esas No: 2016/5176
Karar No: 2018/209
Karar Tarihi: 24.01.2018

Yargıtay 15. Hukuk Dairesi 2016/5176 Esas 2018/209 Karar Sayılı İlamı

Özet:


Davacı iş sahibi ile davalı yüklenici arasındaki eser sözleşmesinden kaynaklanan eksik ve ayıplı ifa nedeniyle uğranılan zararın tazmini istemiyle açılmış bir dava görülmüştür. Davacıya göre, inşaattaki eksikliklerin giderilmesi ve yanlışlıkların düzeltilmesi için gönderilen ihtarnamelerin cevapsız kalması üzerine Sulh Hukuk Mahkemesi tarafından yapılan tespit sonucu belirlenen bedelin dava tarihinden itibaren işleyecek avans faizi ile birlikte davalıdan tahsil edilmesi gerekmektedir. Ancak, davada görevli olması gereken tüketici mahkemesi yerine genel mahkemenin görevlendirilmesi doğru değildir ve bu sebeple karar bozulmuştur. Kanun maddelerine göre, eser sözleşmesi ilişkisinin Tüketicinin Korunması Hakkındaki Kanun kapsamında olması için taraflardan birinin tüketici, diğer yanın ise satıcı/sağlayıcı olması gerekmektedir. Ayrıca, tüketici işlemi sayılabilmesi için sözleşmenin tüketici ve satıcı/sağlayıcı arasında kurulması gerekmektedir.
15. Hukuk Dairesi         2016/5176 E.  ,  2018/209 K.

    "İçtihat Metni"

    Mahkemesi :Asliye Hukuk Mahkemesi

    Yukarıda tarih ve numarası yazılı hükmün temyizen tetkiki taraf vekillerince istenmiş ve temyiz dilekçelerinin süresi içinde verildiği anlaşılmış olmakla dosyadaki kağıtlar okundu gereği konuşulup düşünüldü:
    - K A R A R -
    Dava, eser sözleşmesinden kaynaklanan eksik ve ayıplı ifa nedeniyle uğranılan zararın tazmini istemine ilişkin olup; mahkemece davanın kısmen kabulüne dair verilen karar, taraf vekillerince temyiz edilmiştir.
    Davacı vekili, davalı ile yapmış oldukları yazılı ve sözlü anlaşmaya göre, ... ili, ... ilçesi, ... mahallesi, 552 ada, 14 parseldeki bina inşaatının yapıldığını, inşaattaki eksikliklerinin giderilmesi, yanlışlıkların düzeltilmesi hususunda ihtarname gönderildiğini, ihtarnameye cevap verilmemesi üzerine ... Sulh Hukuk Mahkemesi"nin 2015/1 D. iş sayılı dosyası ile tespit yaptırdıklarını, işbu tespit dosyası ile tespit edilen bedelin dava tarihinden itibaren işleyecek avans faizi ile birlikte davalıdan tahsilini talep etmiş; mahkemece davanın kısmen kabulüne karar verilmiştir.
    Davanın açıldığı 16.10.2015 tarihinde yürürlükte bulunan 6502 sayılı Tüketicinin Korunması Hakkındaki Kanun"un amaç başlıklı 1. maddesinde "Bu Kanunun amacı; kamu yararına uygun olarak tüketicinin sağlık ve güvenliği ile ekonomik çıkarlarının koruyucu, zararlarını tazmin edici, çevresel tehlikelerden korunmasını sağlayıcı, tüketiciyi aydınlatıcı ve bilinçlendirici önlemleri almak, tüketicilerin kendilerinin korucuyu girişimlerini özendirmek ve bu konulardaki politikaların oluşturulmasında gönüllü örgütlenmelerini teşvik etmeye ilişkin hususları düzenlemektir." hükmü bulunmaktadır. Kanun"un tanım başlıklı 3. maddesinin (1) bendi, "Sağlayıcı; Kamu tüzel kişileri de dahil olmak üzere ticari veya mesleki amaçlarla tüketiciye hizmet sunan ya da hizmet sunanın adına ya da hesabına hareket eden gerçek veya tüzel kişiyi", (k) bendi, "Tüketici; Ticari veya mesleki olmayan amaçlarla hareket eden gerçek veya tüzel kişiyi", (1) bendi "Tüketici işlemi; mal veya hizmet piyasalarında Kamu tüzel kişileri de dahil olmak üzere ticari veya mesleki amaçlarla hareket eden veya onun adına ya da hesabına hareket eden gerçek veya tüzel kişiler ile tüketiciler arasında kurulan, eser, taşıma, simsarlık, sigorta, vekâlet, bankacılık ve benzer sözleşmeler de dahil olmak üzere her türlü sözleşme ve hukuki işlemi ifade eder" şeklindedir. Bir hukuki
    işlemin tüketici işlemi sayılabilmesi için yukarıda belirtilen tanımlara uygun olması gerekir. Açıklanan hususlar gözetildiğinde eser sözleşmesi ilişkisinin de Tüketicinin Korunması Hakkındaki Kanun kapsamında kaldığının kabul edilebilmesi için taraflardan birinin tüketici, diğer yanın ise satıcı/sağlayıcı olması gerekir. Bu koşulların bulunması halinde tüketici işleminden ve sonuçta da görevli mahkemenin "tüketici mahkemesi" olduğundan söz edilebilecektir.
    Dava, açıldığı tarihte yürürlükte bulunan 6502 sayılı Yasa kapsamında eser sözleşmesi niteliğinde tüketici işlemi olup davacı-iş sahibi, davalı ise yüklenicidir. Bu durumda yasanın 73. maddesi uyarınca görevli mahkeme tüketici mahkemesi olduğundan, ara kararı ile davaya tüketici mahkemesi sıfatıyla bakılıp karar verilmesi gerekirken genel mahkeme sıfatıyla bakılması doğru olmamış bozmayı gerektirmiştir. Bozma sebebine göre diğer temyiz itirazları incelenmemiştir.
    SONUÇ: Yukarıda açıklanan nedenlerle temyiz olunan hükmün BOZULMASINA, ödedikleri temyiz peşin harçlarının istek halinde temyiz eden taraflara geri verilmesine, karar düzeltme yolu kapalı olmak üzere 24.01.2018 gününde oybirliğiyle karar verildi.

    Son Eklenen İçtihatlar   AYM Kararları   Danıştay Kararları   Uyuşmazlık M. Kararları   Ceza Genel Kurulu Kararları   1. Ceza Dairesi Kararları   2. Ceza Dairesi Kararları   3. Ceza Dairesi Kararları   4. Ceza Dairesi Kararları   5. Ceza Dairesi Kararları   6. Ceza Dairesi Kararları   7. Ceza Dairesi Kararları   8. Ceza Dairesi Kararları   9. Ceza Dairesi Kararları   10. Ceza Dairesi Kararları   11. Ceza Dairesi Kararları   12. Ceza Dairesi Kararları   13. Ceza Dairesi Kararları   14. Ceza Dairesi Kararları   15. Ceza Dairesi Kararları   16. Ceza Dairesi Kararları   17. Ceza Dairesi Kararları   18. Ceza Dairesi Kararları   19. Ceza Dairesi Kararları   20. Ceza Dairesi Kararları   21. Ceza Dairesi Kararları   22. Ceza Dairesi Kararları   23. Ceza Dairesi Kararları   Hukuk Genel Kurulu Kararları   1. Hukuk Dairesi Kararları   2. Hukuk Dairesi Kararları   3. Hukuk Dairesi Kararları   4. Hukuk Dairesi Kararları   5. Hukuk Dairesi Kararları   6. Hukuk Dairesi Kararları   7. Hukuk Dairesi Kararları   8. Hukuk Dairesi Kararları   9. Hukuk Dairesi Kararları   10. Hukuk Dairesi Kararları   11. Hukuk Dairesi Kararları   12. Hukuk Dairesi Kararları   13. Hukuk Dairesi Kararları   14. Hukuk Dairesi Kararları   15. Hukuk Dairesi Kararları   16. Hukuk Dairesi Kararları   17. Hukuk Dairesi Kararları   18. Hukuk Dairesi Kararları   19. Hukuk Dairesi Kararları   20. Hukuk Dairesi Kararları   21. Hukuk Dairesi Kararları   22. Hukuk Dairesi Kararları   23. Hukuk Dairesi Kararları   BAM Hukuk M. Kararları   Yerel Mah. Kararları  


    Avukat Web Sitesi