Abaküs Yazılım
18. Hukuk Dairesi
Esas No: 2014/965
Karar No: 2014/6114
Karar Tarihi: 03.04.2014

Yargıtay 18. Hukuk Dairesi 2014/965 Esas 2014/6114 Karar Sayılı İlamı

Özet:


Davacı, kamulaştırmasız el atma nedeniyle taşınmaz bedelinin faiz ve masraflarla birlikte davalı tarafdna tahsili için dava açmıştır. Davacı ilk olarak ecrimisil alacağı istemiş, daha sonra ise kamulaştırmasız el atma nedeniyle tazminat talebinde bulunmuştur. Ancak isteklerini sınırlandırmış ve fazlaya ait taleplerini saklı tutmamıştır. Mahkeme, davanın kabulüne karar vermiştir ancak Yargıtay, talep edilen fazlaya ilişkin isteklerin reddedilmesi gerektiği ve hükmün bozulması gerektiği kararını vermiştir.
Hukuk Usulü Muhakemeleri Kanunu'nun 87/son maddesi Anayasa Mahkemesi tarafından iptal edilmiştir. Ancak bu maddeye dayanarak müddeabihin arttırılması ıslah yoluyla mümkündür. Davacının istekleri sınırlandırılmış ve fazlaya ait talepleri saklı tutulmamıştır. Bu nedenle Yargıtay, istek edilen fazlaya ilişkin isteklerin reddedilmesi gerektiği kararını vermiştir.
18. Hukuk Dairesi         2014/965 E.  ,  2014/6114 K.

    "İçtihat Metni"

    MAHKEMESİ : Beyşehir Asliye Hukuk Mahkemesi
    TARİHİ : 05/11/2013
    NUMARASI : 2012/517-2013/339

    Dava dilekçesinde, kamulaştırmasız el atma nedenine dayalı olarak taşınmaz bedelinin faiz ve masraflarla birlikte davalı taraftan tahsili istenilmiştir. Mahkemece davanın kabulüne karar verilmiş, hüküm davalı vekili tarafından temyiz edilmiştir.
    Y A R G I T A Y K A R A R I
    Temyiz isteminin süresi içinde olduğu anlaşıldıktan sonra dosyadaki bütün kağıtlar okunup gereği düşünüldü:
    Davacı vekili dava dilekçesinde, açtıkları kamulaştırmasız el atma davasında taşınmaz bedelinin 7.011,41 TL olarak tespit edilmesi üzerine ıslah ile 4.350,00 TL istediklerini mahkemece bu miktarın hüküm altına alındığını, ikinci defa ıslah mümkün olmadığından fazlaya ilişkin haklarını talep edemediklerini ileri sürerek 2.661,41 TL"nin tahsilini istemiş, mahkemece davanın kabulüne karar verilmiştir.
    Dosya içersindeki bilgi ve belgelerin incelenmesinden; davacı vekilinin önce kamulaştırmasız el atıldığını ileri sürdüğü ve kadastro çalışmalarında kanal vasfı ile hazine adına tescil edilen taşınmazın tapu kaydının iptaliyle tescil ve fazlaya ilişkin haklar saklı kalmak kaydıyla 50,00 TL ecrimisil isteminde bulunduğu, daha sonra ise ıslah dilekçesi ile tapu iptal tescil talebinden vazgeçerek fazlaya dair haklar saklı tutulmaksızın 4.350 TL kamulaştırmasız el atma nedeniyle tazminat talep ettiği, eldeki davada ise bilirkişilerce belirlenen ve asıl davada hüküm altına alınmayan miktar için ek dava açıldığı anlaşılmaktadır.
    Hukuk Usulü Muhakemeleri Kanunu"nun 87/son maddesinin Anayasa Mahkemesi tarafından iptal edildikten sonra ıslah yoluyla müddeabihin arttırılması da mümkündür. Somut olayda davacı dava dilekçesinde ecrimisil alacağı yönünden fazlaya ilişkin haklarını saklı tutmuşken, 11.11.2010 tarihli ıslah dilekçesiyle tapu iptal tescil talebini ıslah ile 4.350 TL kamulaştırmasız el atma nedeniyle tazminat talep etmiş ancak, talep konusu tazminat bedelinden fazlaya ilişkin haklarını saklı tutmamıştır. Davacı, dava konusu yapmadığı ve saklı tutmadığı haklarından zımnen vazgeçmiş ve isteklerini sınırlandırmıştır. (YHGK.nun 2004/4-200E. 2004/227 K.) Bu durumda davacı, isteyebileceği tazminat bedelini ıslah dilekçesiyle sınırlandırdığından ve fazlaya ait taleplerini saklı tutmadığından, ek dava yoluyla talep edilen fazlaya ilişkin isteklerinin reddine karar verilmesi gerekirken, yerinde olmayan gerekçeyle davanın kabulü doğru görülmemiştir.
    Bu itibarla yukarıda açıklanan esaslar gözönünde tutulmaksızın yazılı şekilde hüküm tesisi isabetsiz, temyiz itirazları bu nedenlerle yerinde olduğundan kabulü ile hükmün HUMK.nun 428.maddesi gereğince BOZULMASINA, 03.04.2014 gününde oybirliğiyle karar verildi.

    Sayın kullanıcılarımız, siteden kaldırılmasını istediğiniz karar için veya isim düzeltmeleri için bilgi@abakusyazilim.com.tr adresine mail göndererek bildirimde bulunabilirsiniz.

    Son Eklenen İçtihatlar   AYM Kararları   Danıştay Kararları   Uyuşmazlık M. Kararları   Ceza Genel Kurulu Kararları   1. Ceza Dairesi Kararları   2. Ceza Dairesi Kararları   3. Ceza Dairesi Kararları   4. Ceza Dairesi Kararları   5. Ceza Dairesi Kararları   6. Ceza Dairesi Kararları   7. Ceza Dairesi Kararları   8. Ceza Dairesi Kararları   9. Ceza Dairesi Kararları   10. Ceza Dairesi Kararları   11. Ceza Dairesi Kararları   12. Ceza Dairesi Kararları   13. Ceza Dairesi Kararları   14. Ceza Dairesi Kararları   15. Ceza Dairesi Kararları   16. Ceza Dairesi Kararları   17. Ceza Dairesi Kararları   18. Ceza Dairesi Kararları   19. Ceza Dairesi Kararları   20. Ceza Dairesi Kararları   21. Ceza Dairesi Kararları   22. Ceza Dairesi Kararları   23. Ceza Dairesi Kararları   Hukuk Genel Kurulu Kararları   1. Hukuk Dairesi Kararları   2. Hukuk Dairesi Kararları   3. Hukuk Dairesi Kararları   4. Hukuk Dairesi Kararları   5. Hukuk Dairesi Kararları   6. Hukuk Dairesi Kararları   7. Hukuk Dairesi Kararları   8. Hukuk Dairesi Kararları   9. Hukuk Dairesi Kararları   10. Hukuk Dairesi Kararları   11. Hukuk Dairesi Kararları   12. Hukuk Dairesi Kararları   13. Hukuk Dairesi Kararları   14. Hukuk Dairesi Kararları   15. Hukuk Dairesi Kararları   16. Hukuk Dairesi Kararları   17. Hukuk Dairesi Kararları   18. Hukuk Dairesi Kararları   19. Hukuk Dairesi Kararları   20. Hukuk Dairesi Kararları   21. Hukuk Dairesi Kararları   22. Hukuk Dairesi Kararları   23. Hukuk Dairesi Kararları   BAM Hukuk M. Kararları   Yerel Mah. Kararları  


    Avukat Web Sitesi