Esas No: 2022/7346
Karar No: 2022/12789
Karar Tarihi: 29.09.2022
Yargıtay 6. Ceza Dairesi 2022/7346 Esas 2022/12789 Karar Sayılı İlamı
Özet:
Ceza Dairesi tarafından nitelikli yağma suçundan verilen karar hükümlerinin temyiz edilmesi sonucunda, sanıklardan birinin feragat etmesi nedeniyle dosyanın incelenmeksizin mahkemesine iade edilmesine karar verilmiştir. Diğer sanıkların suçlu bulunduğu ve hükümlerinin temyiz istemlerinin yerinde görülmediği sonucuna varılarak kararın onanması ve dosyanın mahkemesine gönderilmesi kararlaştırılmıştır. TCK'nın 149/1. maddesinin (a), (c), (d) ve (h) bentleri göz önünde bulundurulduğunda, temel ceza belirlenirken alt sınırdan uzaklaşılarak ceza tayin edilmesinin sonuca etkisinin olmadığı belirtilmiştir. CMK'nın 288. maddesi gereği, temyiz isteği ancak hükmün hukuka aykırı olması nedenine dayanır ve hukuki yönüne ilişkin olabilir. CMK'nın 294. maddesi ise temyiz sebeplerinin temyiz başvurusunda belirtilmesini zorunlu kılmaktadır. Ayrıca CMK'nın 301. maddesi, Yargıtay'ın yapılan temyiz başvurularında belirtilen hususlar ile usule ilişkin noksanlara göre inceleme yapacağını belirtmektedir.
"İçtihat Metni"
İNCELENEN KARARIN;
MAHKEMESİ :Ceza Dairesi
SUÇ : Nitelikli yağma
HÜKÜMLER : İstinaf başvurusunun esastan reddi
Bölge Adliye Mahkemesince verilen hükümler temyiz edilmekle dosya incelenerek, gereği düşünüldü:
I-Sanıklar ... yönünden yapılan temyiz incelemesinde;
Sanık ...’nin 20.06.2022, 21/07/2022 ve 05.09.2022 tarihli dilekçeleri ile temyiz kanun yolundan feragat ettiğinin anlaşılması karşısında; 5271 sayılı CMK’nın 266/1. maddesi uyarınca vazgeçme nedeniyle, bu sanık yönünden dosyanın incelenmeksizin mahkemesine İADESİNE,
II-Sanık ... ve ... yönünden yapılan incelemeye gelince:
Müştekinin beyanı ve görüntü inceleme tespit tutanağından yağma eyleminin saat 22.00 sıralarında gerçekleştiği anlaşılmakla; TCK'nın 149/1. maddesinin (a), (c) ve (d) bentleri yanında (h) bendinin de uygulanması gerektiği gözetilmeden anılan bentler ile uygulama yapılmış ise de; aynı Yasanın 61. maddesi gereğince temel ceza belirlenirken alt sınırdan uzaklaşılarak ceza tayin edilmiş olması nedeniyle sonuca etkili görülmediğinden ve aleyhe temyiz bulunmadığından bozma nedeni yapılmamıştır.
5271 sayılı CMK'nın 288. maddesinin ''Temyiz, ancak hükmün hukuka aykırı olması nedenine dayanır. Bir hukuk kuralının uygulanmaması veya yanlış uygulanması hukuka aykırılıktır.'', aynı Kanunun 294. maddesinin ''Temyiz eden, hükmün neden dolayı bozulmasını istediğini temyiz başvurusunda göstermek zorundadır. Temyiz sebebi ancak hükmün hukuki yönüne ilişkin olabilir.'' ve aynı Kanunun 301. maddesinin ''Yargıtay, yalnız temyiz başvurusunda belirtilen hususlar ile temyiz istemi usule ilişkin noksanlardan kaynaklanmışsa, temyiz başvurusunda bunu belirten olaylar hakkında incelemeler yapar.'' şeklinde düzenlendiği de gözetilerek sanıklar müdafiilerinin temyiz istemlerinin bu kapsamda olduğu belirlenerek yapılan incelemede;
Oluş ve dosya içeriğine göre, olay tarihinde sanıkların mağdura yönelik gerçekleşen nitelikli yağma suçundan kurulan hükümlerde herhangi bir isabetsizlik bulunmadığı anlaşılmıştır.
Ayrıca dosyada CMK'nın 289. maddesinde sayılan hukuka kesin aykırılık hâllerinin herhangi birinin varlığı da tespit edilememiştir.
Yapılan yargılamaya, dosya içeriğine göre, sanıklar hakkında nitelikli yağma suçundan kurulan hükümlerde eleştiri dışında ileri sürülen temyiz sebepleri yönünden bir isabetsizlik bulunmadığı anlaşılmakla, 5271 sayılı CMK'nın 302/1. maddesi uyarınca, sanıklar müdafiilerinin yerinde görülmeyen TEMYİZ İSTEMLERİNİN ESASTAN REDDİ ile tebliğnameye uygun olarak HÜKÜMLERİN ONANMASINA, dosyanın mahkemesine gönderilmek üzere Yargıtay Cumhuriyet Başsavcılığına iadesine, 29.09.2022 tarihinde oybirliği ile karar verildi.