Abaküs Yazılım
22. Hukuk Dairesi
Esas No: 2015/14427
Karar No: 2017/179
Karar Tarihi: 17.01.2017

Yargıtay 22. Hukuk Dairesi 2015/14427 Esas 2017/179 Karar Sayılı İlamı

Özet:


Davalı tarafın, davacının iş sözleşmesini haklı bir neden olmadan feshettiği gerekçesiyle kıdem ve ihbar tazminatı ile işçilik alacaklarını talep ettiği dava, Asliye Hukuk Mahkemesi tarafından kısmen kabul edilmiştir. Davacı tarafından temyiz edilen kararın gereği incelendiğinde, iş sözleşmesinin feshedilmesi konusunda taraflar arasında uyuşmazlık bulunduğu ve fesih bildiriminin yazılı şekilde yapılmasının ispat şartı olduğu belirtilmiştir. Mahkeme, iş sözleşmesinin geçerli bir bildirim yapılmadan feshedildiği gerekçesiyle davacının taleplerinin kabul edildiğine karar vermiştir. Kanun maddelerine gelince, iş sözleşmesinde bildirimli fesihin belirsiz süreli iş sözleşmelerinde söz konusu olduğu, fesih bildiriminde açık ve belirgin biçimde yapılması gerektiği, yazılı şekil şartının geçerlilik koşulu değil ispat şartı olduğu, fesih bildirimi karşı tarafa ulaştığı anda sonuçlarını doğurduğu belirtilmiştir.
22. Hukuk Dairesi         2015/14427 E.  ,  2017/179 K.

    "İçtihat Metni"

    MAHKEMESİ :Asliye Hukuk (İş) Mahkemesi
    Taraflar arasında görülen dava sonucunda verilen kararın, temyizen incelenmesi davacı vekili tarafından istenilmekle, temyiz talebinin süresinde olduğu anlaşıldı. Dava dosyası için Tetkik Hakimi ... tarafından düzenlenen rapor dinlendikten sonra dosya incelendi, gereği konuşulup düşünüldü:

    Y A R G I T A Y K A R A R I

    Davacı İsteminin Özeti:
    Davacı, müvekkilinin iş sözleşmesinin haklı bir neden olmaksızın fesih edildiğini belirterek kıdem ve ihbar tazminatı ile bir kısım işçilik alacaklarının davalıdan tahsilini talep etmiştir.
    Davalı Cevabının Özeti:
    Davalı vekili cevap dilekçesinde; davacının işçilik alacağı bulunmadığını savunmuştur.
    Mahkeme Kararının Özeti:
    Mahkemece, davanın kısmen kabulüne karar verilmiştir.
    Temyiz:
    Kararı davacı temyiz etmiştir.
    Gerekçe:
    ...-Dosyadaki yazılara toplanan delillerle kararın dayandığı kanuni gerektirici sebeplere göre; davacının aşağıdaki bendin kapsamı dışında kalan temyiz itirazları yerinde değildir.
    2-Davacı işçinin kıdem tazminatına ve yıllık izin ücretine hak kazanıp kazanmadığı taraflar arasında uyuşmazlık bulunmaktadır.
    İş sözleşmesi taraflara sürekli olarak borç yükleyen bir özel hukuk sözleşmesi olsa da, taraflardan herhangi birinin iş sözleşmesini bozmak için karşı tarafa yönelttiği irade açıklamasıyla ilişkiyi sona erdirmesi mümkündür.
    Fesih hakkı iş sözleşmesini derhal veya belirli bir sürenin geçmesiyle ortadan kaldırabilme yetkisi veren bozucu yenilik doğuran ve karşı tarafa yöneltilmesi gereken bir haktır.
    Maddede düzenlenen bildirimli fesih, belirsiz süreli iş sözleşmeleri için söz konusudur. Başka bir anlatımla belirli süreli iş sözleşmelerinde fesheden tarafın karşı tarafa bildirimde bulunarak önel tanıması gerekmez.
    Fesih bildirimi bir yenilik doğuran hak niteliğini taşıdığından ve karşı tarafın hukukî alanını etkilediğinden, açık ve belirgin biçimde yapılmalıdır. Yine aynı nedenle kural olarak şarta bağlı fesih bildirimi geçerli değildir.
    Fesih bildiriminde “fesih” sözcüğünün bulunması gerekmez. Fesih iradesini ortaya koyan ifadelerle eylemli olarak işe devam etmeme hali birleşirse bunun fesih anlamına geldiği kabul edilmelidir. Bazen fesih işverenin olumsuz bir eylemi şeklinde de ortaya çıkabilir. İşçinin işe alınmaması, otomatik geçiş kartına el konulması buna örnek olarak verilebilir. Dairemizce, işverenin tek taraflı olarak ücretsiz izin uygulamasına gitmesi halinde, bunu kabul etmeyen işçi yönünden “işverenin feshi” olarak değerlendirilmektedir.
    Mevsimlik ya da vizeli yönünden ise, askı süresinin bitiminde veya mevsim başlangıcında işçinin işe çağırılmaması, Dairemizce işverenin feshi olarak değerlendirilmektedir.
    Fesih bildiriminin yazılı olarak yapılması, 4857 sayılı İş Kanunu"nun 109. maddesinin bir sonucudur. Ancak yazılı şekil şartı, geçerlilik koşulu olmayıp ispat şartıdır.
    Fesih bildirimi karşı tarafa ulaştığı anda sonuçlarını doğurur. Ulaşma, muhatabın hâkimiyet alanına girdiği andır.
    Somut olayda, davacı işçi, 02.09.2013 tarihinde ikinci kez geçirdiği iş kazası nedeniyle almış olduğu raporların bitiş tarihi olan 13.09.2013 tarihinde işe gittiğinde iş sözleşmesinin sona erdirildiğini öğrendiğini beyan etmiş bu beyanı davacı tanıklarınca doğrulanmıştır. Davalı ise davacının iş sözleşmesinin 01.09.2013 tarihinde feshedildiğini savunmuş, buna ilişkin 01.09.2013 tarihli davacının imzadan imtina ettiğine dair şerh yer alan fesih bildirimini sunmuştur. Ancak söz konusu bildirimde adı yer alan kişiler davalı tarafça tanık olarak dinletilmediği gibi davalı tanıkları da sözleşmenin bu tarihte feshedildiğine dair bir beyanda bulunmamışlardır. Mahkemece iş sözleşmesinin 01.09.2013 tarihinde sona erdiği kabul edilerek kıdem tazminatı ve yıllık izin alacaklarına ilişkin talepler reddedilmiş ise de iş sözleşmesinin 13.09.2013 tarihinde sona erdiğinin kabulü dosya içeriğine uygun düşecektir. Hatalı değerlendirme ile hüküm tesisi isabetsiz olup bozma sebebidir.
    Sonuç:
    Temyiz olunan kararın, yukarıda yazılı sebepten dolayı BOZULMASINA, peşin alınan temyiz harcının istek halinde ilgiliye iadesine 17.01.2017 tarihinde oybirliğiyle karar verildi.






    Sayın kullanıcılarımız, siteden kaldırılmasını istediğiniz karar için veya isim düzeltmeleri için bilgi@abakusyazilim.com.tr adresine mail göndererek bildirimde bulunabilirsiniz.

    Son Eklenen İçtihatlar   AYM Kararları   Danıştay Kararları   Uyuşmazlık M. Kararları   Ceza Genel Kurulu Kararları   1. Ceza Dairesi Kararları   2. Ceza Dairesi Kararları   3. Ceza Dairesi Kararları   4. Ceza Dairesi Kararları   5. Ceza Dairesi Kararları   6. Ceza Dairesi Kararları   7. Ceza Dairesi Kararları   8. Ceza Dairesi Kararları   9. Ceza Dairesi Kararları   10. Ceza Dairesi Kararları   11. Ceza Dairesi Kararları   12. Ceza Dairesi Kararları   13. Ceza Dairesi Kararları   14. Ceza Dairesi Kararları   15. Ceza Dairesi Kararları   16. Ceza Dairesi Kararları   17. Ceza Dairesi Kararları   18. Ceza Dairesi Kararları   19. Ceza Dairesi Kararları   20. Ceza Dairesi Kararları   21. Ceza Dairesi Kararları   22. Ceza Dairesi Kararları   23. Ceza Dairesi Kararları   Hukuk Genel Kurulu Kararları   1. Hukuk Dairesi Kararları   2. Hukuk Dairesi Kararları   3. Hukuk Dairesi Kararları   4. Hukuk Dairesi Kararları   5. Hukuk Dairesi Kararları   6. Hukuk Dairesi Kararları   7. Hukuk Dairesi Kararları   8. Hukuk Dairesi Kararları   9. Hukuk Dairesi Kararları   10. Hukuk Dairesi Kararları   11. Hukuk Dairesi Kararları   12. Hukuk Dairesi Kararları   13. Hukuk Dairesi Kararları   14. Hukuk Dairesi Kararları   15. Hukuk Dairesi Kararları   16. Hukuk Dairesi Kararları   17. Hukuk Dairesi Kararları   18. Hukuk Dairesi Kararları   19. Hukuk Dairesi Kararları   20. Hukuk Dairesi Kararları   21. Hukuk Dairesi Kararları   22. Hukuk Dairesi Kararları   23. Hukuk Dairesi Kararları   BAM Hukuk M. Kararları   Yerel Mah. Kararları  


    Avukat Web Sitesi