
Esas No: 2015/14576
Karar No: 2017/4785
Karar Tarihi: 05.06.2017
Yargıtay 10. Hukuk Dairesi 2015/14576 Esas 2017/4785 Karar Sayılı İlamı
"İçtihat Metni"
Mahkemesi :İş Mahkemesi
Dava, rücuan tazminat istemine ilişkindir.
Mahkemece, ilamında belirtildiği şekilde, davanın kabulüne karar verilmiştir.
Hükmün, taraf vekillerince temyiz edilmesi üzerine, temyiz isteğinin süresinde olduğu anlaşıldıktan ve Tetkik Hâkimi ... tarafından düzenlenen raporla dosyadaki kâğıtlar okunduktan sonra işin gereği düşünüldü ve aşağıdaki karar tespit edildi.
27.09.2008 tarihli iş kazası sebebiyle oluşan Kurum zararının tahsili istemine ilişkin davanın yasal dayanağı 506 sayılı Kanunun 26. maddesidir.
Anılan maddede düzenlenmiş bulunan rücû davaları, kusur sorumluluğuna dayanmakta olup, iş kazasında kusurlu olanlar davacı Kurumun rücû alacağından kusurları karşılığı sorumludur. Kusurun belirlenmesinde ise; zararlandırıcı sigorta olayının ne şekilde oluştuğunun, dosya içeriğindeki tüm deliller takdir olunarak belirlenmesi ve kabul edilen maddi olgular doğrultusunda, konusunda uzman sayılacak kişilerden oluşturulacak bilirkişi heyetinden, aynı olay nedeniyle daha önce açılmış ve kesinleşmiş tazminat ve ceza dosyaları varsa, bu dosyalardaki kusur raporları ile çelişki oluşturmayacak şekilde kusur oran ve aidiyeti konusunda rapor alınması gereklidir.
Dosya kapsamında alınan kusur raporunda davalı işverene % 30, kazalıya % 20 kusur izafe edilmiş, % 50 oranında da aksi tesadüf ve kaçınılmazlık olduğu belirtilmiş, ancak Mahkemece kesinleşmiş tazminat dosyası kusur raporunda belirtilen kazalıya % 35, davalı işverene % 65 oranında izafe edilen kusur oranlarına göre, dosyada alınan kusur raporu ile söz konusu rapor arasındaki çelişkiyi gidermeden hüküm kurmuş olması usul ve yasaya aykırı olup bozma nedenidir.
Şu halde, öncelikle dava konusu iş kazasına ilişkin tazminat dosyasında alınan kusur raporu ile dosya kapsamında alınan kusur raporu arasındaki çelişkiyi gidermek üzere iş güvenliği ve işçi sağlığı konularında uzman bilirkişi kurulundan, yöntemince düzenlenmiş yeniden kusur raporu alınmalı ve varılacak sonuca göre karar verilmelidir.
Bu maddi ve hukuki olgular göz önünde bulundurulmaksızın, mahkemece, eksik inceleme ve araştırma sonucu yazılı şekilde hüküm kurulması, usul ve yasaya aykırı olup, bozma nedenidir.
O hâlde, taraf vekillerinin bu yönleri amaçlayan temyiz itirazları kabul edilmeli ve hüküm bozulmalıdır.
SONUÇ: Temyiz edilen hükmün yukarıda açıklanan nedenlerle BOZULMASINA, temyiz harcının istek halinde davalıya iadesine, 05.06.2017 gününde oybirliğiyle karar verildi.