Abaküs Yazılım
11. Hukuk Dairesi
Esas No: 2015/8977
Karar No: 2016/3951
Karar Tarihi: 11.04.2016

Yargıtay 11. Hukuk Dairesi 2015/8977 Esas 2016/3951 Karar Sayılı İlamı

Özet:


Davacı şirket, davalıyla öğrenci taşımacılığı sözleşmesi yapmış ve davalı aracılığıyla çalışan şoförün sigorta borçlarını ödemediği için idari para cezası ve prim borcu oluşmuştur. Davacı şirket, bu borçları ödemek zorunda kalmış ve davalıya rücu talebinde bulunmuştur. Ancak davalı borcu ödemeyince icra takibi başlatılmıştır. Davacı, itirazın iptali, takibin devamı ve icra inkar tazminatı talebiyle dava açmıştır. Mahkeme, davanın kısmen kabul edilmesine karar vermiş, bu karar davacı vekili tarafından temyiz edilmiştir. Temyiz incelemesi sonucunda kararın davacı yararına bozulması kararlaştırılmıştır. Kanun maddelerine gelince, bu özette belirtilmemiştir.
11. Hukuk Dairesi         2015/8977 E.  ,  2016/3951 K.

    "İçtihat Metni"

    MAHKEMESİ :ASLİYE HUKUK MAHKEMESİ

    Taraflar arasında görülen davada ... Asliye Hukuk Mahkemesi’nce verilen 03/02/2015 tarih ve 2014/251-2015/33 sayılı kararın Yargıtayca incelenmesi davacı vekili tarafından istenmiş ve temyiz dilekçesinin süresi içinde verildiği anlaşılmış olmakla, dava dosyası için Tetkik Hakimi ... tarafından düzenlenen rapor dinlendikten ve yine dosya içerisindeki dilekçe, layihalar, duruşma tutanakları ve tüm belgeler okunup, incelendikten sonra işin gereği görüşülüp, düşünüldü:
    Davacı vekili, müvekkili şirketin taşımacılık işi ile iştigal ettiğini, davacı şirketin 2011-2012 eğitim-öğretim sezonunda ..."da ...nce yapılan taşımalı sistemde öğrenci taşımacılığı ihalesini kazandığını ve davalı ile öğrenci taşıma sözleşmesi yapıldığını, sözleşmeye göre davalının davacıya kiraladığı aracında işçi çalıştıracağına dair iş sözleşmesini müvekkili şirkete ibraz ettiğini, ancak davalının mevzuat hükümlerine göre ödemek zorunda olduğu halde işçisinin sigorta primlerini ödemediğini, davalının borcunu ödemeyince davacı şirketin de hakediş alacağını alabilmek için zorunlu olarak davalının idari para cezaları ve prim borçlarını 18.662,89 TL olarak ödemek zorunda kaldığını, bunun üzerine davalıya kendisi adına ..."ya ödenen borcunu şirkete ödemesi için talepte bulunmalarına rağmen davalının buna yanaşmadığını, bu nedenle hakkında icra takibine geçildiğini, ancak davalının borca itiraz ettiğini belirterek itirazın iptaline, takibin devamına, % 20 oranında icra inkar tazminatına karar verilmesini talep ve dava etmiştir.
    Davalı vekili, idari para cezalarının kaynağının prim borçları değil, dava dışı davalının babasının bildirgelerinin ..."ya verilmemesinden kaynaklanan cezalar olduğunu, söz konusu aracı davalının kendisinin kullandığını, davacının davalının ..."dan gelen cezaya karşı itiraz ve dava haklarını kullanmasını engellediğini, ödenen bu meblağdan davalının sorumluluğunun düşünülemeyeceğini belirterek davanın reddine karar verilmesini istemiştir.
    Mahkemece, iddia, savunma, benimsenen bilirkişi raporu ve tüm dosya kapsamına göre, ödenmeyen ... primlerinden taşeronun sorumlu olduğu, kesilen para cezasından ise esas işverenin sorumlu olduğu gerekçesiyle, davanın kısmen kabulü ile takibin 2.367,09 TL asıl alacak üzerinden devamına, asıl alacak miktarı üzerinden hesaplanan 473,42 TL icra inkar tazminatının davalıdan alınarak davacıya verilmesine, karar verilmiştir.

    Kararı davacı vekili temyiz etmiştir.
    Dava, taşımacılık ilişkisinden kaynaklanan itirazın iptali davasıdır.Şoförün işvereni davalıdır. Davalı ile davacı arasındaki sözleşme gereği davacı davalıdan kiraladığı araçta çalışmaktadır. Taraflar arasındaki sözleşme uyarınca davalının çalıştırdığı şoförün ... borçlarından davalı taşıyan sorumludur.Davacının müteahhit olarak ..."ya yaptığı ödemeler nedeniyle davalıya rücu hakkı bulunmaktadır. Rücunun konusunu oluşturan prim borçları Mahkemece kabul edilmiş, cezaya ilişkin tutar yazılı gerekçeyle reddedilmiş ise de, prim borcu ve cezasının sebebi olan iş sözleşmesinin tarafı davalı ile dava dışı işçidir.Bu sözleşme gereğince prim borçları ve cezadan işveren sıfatıyla davalı sorumlu olduğuna göre, nihai olarak ..."ya ödeme yapan davacının cezaya ilişkin ödemelerini daha önceden davalıya bildirme ve ihbar yükümlülüğü sözkonusu olamaz, zira, iş sözleşmesi gereğince işveren sıfatı bulunan davalının yükümlülüklerini bilmemesi mümkün değildir.Kaldı ki, bu konuda davalıya ... tarafından da bildirimler yapılmıştır. O halde davacının rücu talep ettiği cezalara ilişkin karar usul ve yasaya aykırı olup, mahkemece sözkonusu cezalardan dahi davalının sorumlu olduğu gözetilerek, sonuca göre karar verilmesi gerekirken yazılı gerekçe ile davanın kısmen kabulüne karar verilmiş olması doğru görülmemiş, bozmayı gerektirmiştir.
    SONUÇ: Yukarıda açıklanan nedenlerle davacı vekilinin temyiz itirazlarının kabulü ile kararın davacı yararına BOZULMASINA, ödediği temyiz peşin harcın isteği halinde temyiz edene iadesine, 11/04/2016 tarihinde oybirliğiyle karar verildi.

    Son Eklenen İçtihatlar   AYM Kararları   Danıştay Kararları   Uyuşmazlık M. Kararları   Ceza Genel Kurulu Kararları   1. Ceza Dairesi Kararları   2. Ceza Dairesi Kararları   3. Ceza Dairesi Kararları   4. Ceza Dairesi Kararları   5. Ceza Dairesi Kararları   6. Ceza Dairesi Kararları   7. Ceza Dairesi Kararları   8. Ceza Dairesi Kararları   9. Ceza Dairesi Kararları   10. Ceza Dairesi Kararları   11. Ceza Dairesi Kararları   12. Ceza Dairesi Kararları   13. Ceza Dairesi Kararları   14. Ceza Dairesi Kararları   15. Ceza Dairesi Kararları   16. Ceza Dairesi Kararları   17. Ceza Dairesi Kararları   18. Ceza Dairesi Kararları   19. Ceza Dairesi Kararları   20. Ceza Dairesi Kararları   21. Ceza Dairesi Kararları   22. Ceza Dairesi Kararları   23. Ceza Dairesi Kararları   Hukuk Genel Kurulu Kararları   1. Hukuk Dairesi Kararları   2. Hukuk Dairesi Kararları   3. Hukuk Dairesi Kararları   4. Hukuk Dairesi Kararları   5. Hukuk Dairesi Kararları   6. Hukuk Dairesi Kararları   7. Hukuk Dairesi Kararları   8. Hukuk Dairesi Kararları   9. Hukuk Dairesi Kararları   10. Hukuk Dairesi Kararları   11. Hukuk Dairesi Kararları   12. Hukuk Dairesi Kararları   13. Hukuk Dairesi Kararları   14. Hukuk Dairesi Kararları   15. Hukuk Dairesi Kararları   16. Hukuk Dairesi Kararları   17. Hukuk Dairesi Kararları   18. Hukuk Dairesi Kararları   19. Hukuk Dairesi Kararları   20. Hukuk Dairesi Kararları   21. Hukuk Dairesi Kararları   22. Hukuk Dairesi Kararları   23. Hukuk Dairesi Kararları   BAM Hukuk M. Kararları   Yerel Mah. Kararları  


    Avukat Web Sitesi