Abaküs Yazılım
11. Hukuk Dairesi
Esas No: 2016/1094
Karar No: 2016/3878
Karar Tarihi: 07.04.2016

Yargıtay 11. Hukuk Dairesi 2016/1094 Esas 2016/3878 Karar Sayılı İlamı

Özet:


Davalı şirket, taşıma sırasında meydana gelen trafik kazası sonucunda müvekkili şirketin malına zarar verdiği gerekçesiyle 70.000 TL tazminat istedi. Mahkeme, lastik patlaması nedeniyle meydana gelen kazanın mücbir sebep sayılmayacağı, oluşan zarardan aracın işleteninin sorumlu olduğu, davalı sigortacının da nakliyat sigorta poliçesi ile zarar sorumluluğunu üstlendiği gerekçesiyle davanın kısmen kabulüne karar verdi. Ancak davalı vekili mahkemenin kararını temyiz etti. Yüksek Mahkeme, davanın temel ilişki olan taşıma sözleşmesine yönelik zamanaşımına tabi olduğunu belirtti. Ayrıca davalının zamanaşımı savunması ön inceleme aşamasına geçilmeden önce yapılmış olduğu için bu savunmanın incelenip değerlendirilmesi gerektiğini açıkladı. Bu nedenle mahkeme kararı davalı yararına bozuldu.
Kanun maddeleri:
- 6762 sayılı Türk Ticaret Kanunu'nun 767. maddesi: Taşıma işlerine ilişkin zamanaşımı hükümleri
- 6100 sayılı Hukuk Muhakemeleri Kanunu'nun 141. maddesi: Ön inceleme aşamasında zamanaşımı savunmasının yapılması.
11. Hukuk Dairesi         2016/1094 E.  ,  2016/3878 K.

    "İçtihat Metni"

    MAHKEMESİ :TİCARET MAHKEMESİ

    Taraflar arasında görülen davada .... Asliye Ticaret Mahkemesi’nce verilen 13/11/2014 tarih ve 2014/414-2014/399 sayılı kararın duruşmalı olarak incelenmesi davalı vekili tarafından istenmiş olup, bazı noksanlıkların ikmali için dosya mahalline gönderilmişti. Bu noksanlıkların giderilerek dosyanın gönderildiği anlaşılmakla, duruşma için belirlenen 22/12/2015 günü başkaca gelen olmadığı yoklama ile anlaşılıp hazır bulunan davalı vekili Av. ... dinlenildikten sonra duruşmalı işlerin yoğunluğu ve süre darlığından ötürü işin incelenerek karara bağlanması ileriye bırakıldı. Tetkik Hakimi ... tarafından düzenlenen rapor dinlenildikten ve yine dosya içerisindeki dilekçe, layihalar, duruşma tutanakları ve tüm belgeler okunup incelendikten sonra işin gereği görüşülüp, düşünüldü:
    Davacı vekili, müvekkili şirketin dava dışı ..."ye ve ..."ye teslimi için davalı şirketin sigortalısı dava dışı ..."e ait araca yüklenen emtiaların, taşıma sırasında meydana gelen trafik kazası sonucunda hasara uğradığını ileri sürerek, 70.000 TL"nin 22/07/2011 temerrüt tarihinden itibaren reeskont avans faiziyle birlikte davalıdan tahsilini talep ve dava etmiştir.
    Davalı vekili, davanın reddini savunmuştur.
    Mahkemece, dosyaya sunulan delillere ve bilirkişi raporuna dayanılarak, kazanın dava dışı ..."in maliki ve işleteni olduğu aracın sol ön lastiğinin patlaması şeklinde ortaya çıkan teknik arıza sonucu meydana geldiği, lastik patlamasının mücbir sebep sayılmadığı, oluşan zarardan aracın işleteninin sorumlu olduğu, davalı sigortacının da nakliyat sigorta poliçesi ile zarar sorumluluğunu üstlendiği gerekçesiyle davanın kısmen kabulü ile 69.502 TL"nin 18.03.2013 temerrüt tarihinden itibaren reeskont avans faizi ile birlikte davalıdan tahsiline karar verilmiştir.
    Kararı, davalı vekili temyiz etmiştir.
    1- Dava, davalı taşıyıcı sorumluluk sigortacısı aleyhine açılan tazminat istemine ilişkin olup, mahkemece davalının zamanaşımı savunmasının, davalının tazminat talebini ret tarihi dikkate alındığında, davanın açılmasında zamanaşımının bulunmadığı gerekçesiyle reddine karar verilmiştir.
    Oysa somut uyuşmazlıkta davacı tarafça, davalının sigortalısı dava dışı ..."e taşınması için teslim edilen emtianın tamamen ziyaı nedeniyle uğranılan zararın tazmini istenmiş olup, davalı ... şirketi ile davacı arasında akdedilmiş herhangi bir sigorta sözleşmesinin bulunmadığı gözetildiğinde, bu haliyle bu tür davalara uygulanacak hükümlerin temel ilişki baz alınarak belirlenmesi, bunun doğal sonucu olarak da davanın temel ilişki olan taşıma sözleşmesine yönelik zamanaşımına tabi olduğunun değerlendirilmesi gerekir. Dava konusu emtia 21.07.2011 tarihli fatura ile ..."e teslim edildiğine ve kaza da 22.07.2011 tarihinde meydana geldiğine göre, uyuşmazlığa 6762 sayılı TTK’nın 767. maddesinde düzenlenen taşıma işlerine ilişkin zamanaşımı hükümleri uygulanmalıdır. Mahkemece bu hüküm yerine, sigorta zamanaşımından bahsedilerek karar verilmesi doğru görülmemiştir.
    Bu noktada davalının zamanaşımı savunmasının, 17.07.2013 dava tarihi itibariyle uyuşmazlığa uygulanması gereken 6100 sayılı HMK."nın 141. maddesi uyarınca, ön inceleme aşamasına geçilmeden önce, 19.11.2013 tarihli replik dilekçesiyle ve süresinde yapıldığı da belirtilmelidir.
    Bu durum karşısında mahkemece, davalının zamanaşımı savunmasının yukarıda açıklandığı gibi incelenip değerlendirilmesi ve sonucuna göre bir karar verilmesi gerekirken, yazılı şekilde hüküm kurulması doğru olmamış, kararın bu nedenle davalı yararına bozulması gerekmiştir.
    2- Bozma neden ve kapsamına göre, davalı vekilinin diğer temyiz itirazlarının incelenmesine şimdilik gerek görülmemiştir.
    SONUÇ: Yukarıda (1) numaralı bentte açıklanan nedenlerle davalı vekilinin temyiz itirazlarının kabulü ile kararın davalı yararına BOZULMASINA, (2) numaralı bentte açıklanan nedenlerle davalı vekilinin diğer temyiz itirazlarının incelenmesine şimdilik YER OLMADIĞINA, takdir olunun 1.350,00 TL duruşma vekalet ücretinin davacıdan alınıp davalıya verilmesine, ödediği temyiz peşin harcın isteği halinde temyiz edene iadesine, 07/04/2016 tarihinde oybirliğiyle karar verildi.

    Sayın kullanıcılarımız, siteden kaldırılmasını istediğiniz karar için veya isim düzeltmeleri için bilgi@abakusyazilim.com.tr adresine mail göndererek bildirimde bulunabilirsiniz.

    Son Eklenen İçtihatlar   AYM Kararları   Danıştay Kararları   Uyuşmazlık M. Kararları   Ceza Genel Kurulu Kararları   1. Ceza Dairesi Kararları   2. Ceza Dairesi Kararları   3. Ceza Dairesi Kararları   4. Ceza Dairesi Kararları   5. Ceza Dairesi Kararları   6. Ceza Dairesi Kararları   7. Ceza Dairesi Kararları   8. Ceza Dairesi Kararları   9. Ceza Dairesi Kararları   10. Ceza Dairesi Kararları   11. Ceza Dairesi Kararları   12. Ceza Dairesi Kararları   13. Ceza Dairesi Kararları   14. Ceza Dairesi Kararları   15. Ceza Dairesi Kararları   16. Ceza Dairesi Kararları   17. Ceza Dairesi Kararları   18. Ceza Dairesi Kararları   19. Ceza Dairesi Kararları   20. Ceza Dairesi Kararları   21. Ceza Dairesi Kararları   22. Ceza Dairesi Kararları   23. Ceza Dairesi Kararları   Hukuk Genel Kurulu Kararları   1. Hukuk Dairesi Kararları   2. Hukuk Dairesi Kararları   3. Hukuk Dairesi Kararları   4. Hukuk Dairesi Kararları   5. Hukuk Dairesi Kararları   6. Hukuk Dairesi Kararları   7. Hukuk Dairesi Kararları   8. Hukuk Dairesi Kararları   9. Hukuk Dairesi Kararları   10. Hukuk Dairesi Kararları   11. Hukuk Dairesi Kararları   12. Hukuk Dairesi Kararları   13. Hukuk Dairesi Kararları   14. Hukuk Dairesi Kararları   15. Hukuk Dairesi Kararları   16. Hukuk Dairesi Kararları   17. Hukuk Dairesi Kararları   18. Hukuk Dairesi Kararları   19. Hukuk Dairesi Kararları   20. Hukuk Dairesi Kararları   21. Hukuk Dairesi Kararları   22. Hukuk Dairesi Kararları   23. Hukuk Dairesi Kararları   BAM Hukuk M. Kararları   Yerel Mah. Kararları  


    Avukat Web Sitesi