Abaküs Yazılım
3. Hukuk Dairesi
Esas No: 2014/7000
Karar No: 2014/11871
Karar Tarihi: 16.09.2014

Yargıtay 3. Hukuk Dairesi 2014/7000 Esas 2014/11871 Karar Sayılı İlamı

3. Hukuk Dairesi         2014/7000 E.  ,  2014/11871 K.

    "İçtihat Metni"

    MAHKEMESİ : İSTANBUL 15. ASLİYE TİCARET MAHKEMESİ
    TARİHİ : 11/10/2012
    NUMARASI : 2011/493-2012/194

    Taraflar arasında görülen itirazın iptali davasının yapılan muhakemesi sonunda mahalli mahkemece verilen hüküm taraf vekillerince temyiz edilmiştir. Hükmün temyiz incelemesinin duruşmalı olarak yapılması davalı tarafından istenilmekle; taraflara yapılan tebligat üzerine duruşma için tayin olunan günde taraflar ve vekilleri gelmediler. Evrak üzerinde inceleme yapılarak işin incelenerek karara bağlanması için saat 14:00 bırakılması uygun görüldüğünden, belli gün ve saatte dosyadaki bütün kağıtlar okunarak, tetkik hakiminin açıklamaları dinlenip, gereği düşünüldü.
    Y A R G I T A Y K A R A R I
    Davacı vekili dilekçesinde; elektrik borcunun tahsili amacı ile davalı aleyhine icra takibi yaptıklarını, davalının da bu takibe itiraz da bulunduğunu beyan ederek, itirazın iptali ile inkar tazminatına karar verilmesini talep ve dava etmiştir.
    Davalı savunmasında; sanayi abonesi olduklarını, daha önce süresiz olarak verilmiş bulunan sanayi sicil belgesinin süre ile sınırlandırıldığını ve yeni belge ibraz edilmesi gerektiği, süresinde vize işlemi yapılmaması halinde yaptırımın ne olacağının kendilerine bildirilmediğini, davacının 8 ay boyunca düzenleyip gönderdiği faturalarda bu değişikliğin yansıtılmadığını, ödenmiş fatura dönemine ilişkin olarak, geçmiş yönelik olarak yeniden faturalandırma yapılarak bedel talep etmenin haksızlık olduğunu beyan ederek, davanın reddine karar verilmesini talep etmiştir.
    Hükme esas alınan bilirkişi raporunda; davacının tahakkuk ettirilen fark fatura bedelinden sorumlu olduğu, ancak EPDK Yönetmeliği"nin 31. maddesi gereğince davalı idarenin müşteriyi bilgilendirme görevinin bulunduğu, davacı idarenin, sanayi belgesinin onayı hususunda davalıyı uyarmadığı, bu nedenle de % 50 oranında kusurlu olduğu bildirilmiştir.
    Mahkemece, davanın kısmen kabulüne karar verilmiştir.
    Dava konusu uyuşmazlık, sanayi işletmesi olan davalının tesisatı için, vizesi biten sanayi belgesini süresi içinde davacıya ibraz etmemesi bakımından davacı tarafından ticarethane tarifesi yerine uygulanan sanayi tarifesinden kaynaklanan 21.08.2008- 04.02.2009 dönemine ilişkin fark tahakkuk faturasının tahsili talebine ilişkindir.
    6948 sayılı Sanayi Sicil Kanunu"nun 2.maddesinde; sanayi işletmelerinin sanayi siciline kaydettirilmesi ve karşılığında alınacak sanayi sicil belgesinin gerektiğinde yetkili memurlara ibraz olunmasının zorunlu olduğu hükme bağlanmıştır.
    Enerji Piyasası Düzenleme Kurulu"nun 29.12.2010 tarih ve 3002 sayılı kararının eki olan "21 Dağıtım Şirketi İçin Tarife Uygulamalarına İlişkin Usul ve Esaslar"ın 1. maddesinin A bendinde "...Sanayi sicil belgelerinin vize bitim tarihinin içinde bulunduğu fatura döneminden sonraki ilk fatura dönemi sonuna kadar yenilenerek dilekçe ekinde ibraz edilmemesi halinde tüketimleri ticarethane abone grubu tarifesinden faturalandırılır." denilmektedir.
    Bilirkişi raporunda belirtildiği ve mahkemenin de kabulünde olduğu üzere; sanayi abonesi olan davalı, sanayi sicil belgesini 03.06.2008 tarihine kadar vize yaptırıp, davacı idareye sunması gerekmekte olup, davalı bu yükümlülüğü yerine getirmemiştir. Bu durumda da yukarıda açıklanan ilgili mevzuat gereğince, davalının ticarethane abone grubu üzerinden faturalandırılması doğaldır. Nitekim, davacı idare de bu şekilde bir uygulama yapmıştır. Dava konusu fatura da, bu uygulamadan kaynaklanmaktadır.
    Ne var ki; sanayi sicil belgesini yenileme yükümlülüğü davalı müşteri de olup, bu konuda davacı idareye yüklenen bir mükellefiyet bulunmadığından, olayda davacının kusurlu kabul edilip, davalı abonenin sorumlu olduğu elektrik bedelinden hatalı bilirkişi raporu esas alınarak % 50 kusur indirimi yapılması doğru görülmemiş, bozmayı gerektirmiştir.
    Bu itibarla yukarıda açıklanan esaslar gözönünde tutulmaksızın yazılı şekilde hüküm tesisi isabetsiz, temyiz itirazları bu nedenlerle yerinde olduğundan kabulü ile hükmün HUMK.nun 428.maddesi gereğince BOZULMASINA ve peşin alınan temyiz harcının istek halinde temyiz edene iadesine, 16.09.2014 tarihinde oybirliğiyle karar verildi.



    Sayın kullanıcılarımız, siteden kaldırılmasını istediğiniz karar için veya isim düzeltmeleri için bilgi@abakusyazilim.com.tr adresine mail göndererek bildirimde bulunabilirsiniz.

    Son Eklenen İçtihatlar   AYM Kararları   Danıştay Kararları   Uyuşmazlık M. Kararları   Ceza Genel Kurulu Kararları   1. Ceza Dairesi Kararları   2. Ceza Dairesi Kararları   3. Ceza Dairesi Kararları   4. Ceza Dairesi Kararları   5. Ceza Dairesi Kararları   6. Ceza Dairesi Kararları   7. Ceza Dairesi Kararları   8. Ceza Dairesi Kararları   9. Ceza Dairesi Kararları   10. Ceza Dairesi Kararları   11. Ceza Dairesi Kararları   12. Ceza Dairesi Kararları   13. Ceza Dairesi Kararları   14. Ceza Dairesi Kararları   15. Ceza Dairesi Kararları   16. Ceza Dairesi Kararları   17. Ceza Dairesi Kararları   18. Ceza Dairesi Kararları   19. Ceza Dairesi Kararları   20. Ceza Dairesi Kararları   21. Ceza Dairesi Kararları   22. Ceza Dairesi Kararları   23. Ceza Dairesi Kararları   Hukuk Genel Kurulu Kararları   1. Hukuk Dairesi Kararları   2. Hukuk Dairesi Kararları   3. Hukuk Dairesi Kararları   4. Hukuk Dairesi Kararları   5. Hukuk Dairesi Kararları   6. Hukuk Dairesi Kararları   7. Hukuk Dairesi Kararları   8. Hukuk Dairesi Kararları   9. Hukuk Dairesi Kararları   10. Hukuk Dairesi Kararları   11. Hukuk Dairesi Kararları   12. Hukuk Dairesi Kararları   13. Hukuk Dairesi Kararları   14. Hukuk Dairesi Kararları   15. Hukuk Dairesi Kararları   16. Hukuk Dairesi Kararları   17. Hukuk Dairesi Kararları   18. Hukuk Dairesi Kararları   19. Hukuk Dairesi Kararları   20. Hukuk Dairesi Kararları   21. Hukuk Dairesi Kararları   22. Hukuk Dairesi Kararları   23. Hukuk Dairesi Kararları   BAM Hukuk M. Kararları   Yerel Mah. Kararları  


    Avukat Web Sitesi