Abaküs Yazılım
21. Hukuk Dairesi
Esas No: 2006/6626
Karar No: 2007/5155
Karar Tarihi: 26.03.2007

Yargıtay 21. Hukuk Dairesi 2006/6626 Esas 2007/5155 Karar Sayılı İlamı

21. Hukuk Dairesi         2006/6626 E.  ,  2007/5155 K.

    "İçtihat Metni"

    Mahkemesi     :  Konya İş Mahkemesi
    Tarih               : 14.4.2006
    No                   : 225-351  
                           
    Davacı   yurtdışından ithal ettiği ilaç bedellerinin  tahsiline  karar verilmesini istemiştir.
    Mahkeme ilamında belirtildiği şekilde, isteğin  kabulüne karar vermiştir.
    Hükmün davalı  vekili tarafından temyiz edilmesi üzerine temyiz isteğinin süresinde olduğu anlaşıldıktan  ve Tetkik Hakimi tarafından düzenlenen raporla dosyadaki kağıtlar okunduktan sonra işin gereği düşünüldü ve aşağıdaki karar tesbit edildi.

    Dava, davacının yurtdışından ithal ettiği ilaç bedellerinin tahsili istemine ilişkindir.
    Mahkemece istemin kabulüne karar verilmiş ise de, bu sonuç usul ve yasaya uygun bulunmamaktadır.
    Davanın yasal dayanağını oluşturan 1479 sayılı yasanın ek 18. maddesi hükmüne göre sağlık sigortası yardımlarının şekil ve şartları, başvurma usul ve esasları, tedavi süresince gerekli ilaç ve iyileştirme vasıtalarının sağlanması yönetmelikle düzenlenir. Anılan yasa gereği çıkarılan ve 03.08.2005 tarihinde yürürlüğe giren Sağlık Sigortası Yardımları Yönetmeliği’nin ilaçların temin edilmesi ve bedellerinin ödenmesi ile ilgili 18. maddesinin 3. bendine göre ise, hayati önemi haiz oldukları resmi sağlık Kurumu tarafından hastalığı ile ilgili ihtisas dalı raporu ile belgelenmek ve bu rapor Kurum tarafından kabul olunmak şartıyla, anılan sağlık kurumlarında yazılan reçete karşılığında, yurtiçi ruhsatlı ilaçların dışında kalıp Sağlık Bakanlığı’nca yabancı tıbbi müstahzarlar ruhsatnamesi ile ithal müsaadesi verilen ilaçlarla, yurt dışından getirtilen ilaçların bedelleri ödenir. Söz konusu koşullar oluşmamış ise, aynı yönetmeliğe göre, yurt içi ruhsatlı ilaç bedellerinin 17. ve 19. maddelerdeki esaslar dahilinde ödenmesi gerektiğinden, teşhis edilen hastalığın tedavisi için yurtiçi ruhsatlı muadil ilaç fiyatını geçmemek üzere ilaç bedelinin karşılanması gerekir.
    Somut olayda, Selçuk Üniversitesi M.  Tıp Fakültesi Hastanesi’nin 01.12.2003 tarihli raporunda, anılan hastanenin Kardiyoloji A.D. Bölümünde muayene ve tedavi edilen H. Y. ’nın Primer pulmoner hipertansiyon ve obezite-TY(1-2) hastalığı nedeniyle Bozeentan 1-Ca Antogonsu 3-AT 1 Blokeri ve Antitrombotik 5 Pgi ünfüzyonu  ilaçlarının sürekli kullanması gerektiği ve hayati öneme haiz olduğu belirtilmiş, bu rapor üzerine  H.Y. adına düzenlenmiş faturalar ile doğrudan yurt dışından ilaçlar temin edilmiştir.  Davacının ilaç bedellerinin ödenmesine dair talebinin, gerekçe gösterilmeden davalı kurum tarafından reddedildiği görülmektedir..
    Mahkemece, davacıya verilen dava konusu B. Isimli ilacın Sağlık Sigortası Yardımları Yönetmeliği’nin 18/3. maddesinde belirtildiği şekilde Sağlık Bakanlığı’nca yabancı tıbbi müstahzarlar ruhsatnamesi ile ithal müsaadesi verilen ilaçlardan olup olmadığı araştırılmamıştır.
    Yapılacak iş, Mahkemece dava konusu B. isimli ilacın yabancı tıbbi müstahzarlar ruhsatnamesi ile ithal müsaadesi verilen ilaçlardan olup olmadığı ayrıca yabancı tıbbi müstahzarlar ruhsatnamesi ile ithal müsaadesi verilen muadil ilaçların bulunup bulunmadığının  Sağlık Bakanlığı’ndan sorularak sonuca gitmekten ibarettir.  
    Mahkemece, bu maddi ve hukuki olgular göz önünde tutulmaksızın, eksik inceleme ve araştırma sonucu yazılı şekilde karar verilmesi usul ve yasaya aykırı olup bozma nedenidir.
    O halde, davalı Kurumun bu yönleri amaçlayan temyiz itirazları kabul edilmeli ve hüküm bozulmalıdır.
    SONUÇ: Hükmün yukarıda açıklanan nedenlerle BOZULMASINA, 26.03.2007 gününde oybirliğiyle karar verildi.

    Sayın kullanıcılarımız, siteden kaldırılmasını istediğiniz karar için veya isim düzeltmeleri için bilgi@abakusyazilim.com.tr adresine mail göndererek bildirimde bulunabilirsiniz.

    Son Eklenen İçtihatlar   AYM Kararları   Danıştay Kararları   Uyuşmazlık M. Kararları   Ceza Genel Kurulu Kararları   1. Ceza Dairesi Kararları   2. Ceza Dairesi Kararları   3. Ceza Dairesi Kararları   4. Ceza Dairesi Kararları   5. Ceza Dairesi Kararları   6. Ceza Dairesi Kararları   7. Ceza Dairesi Kararları   8. Ceza Dairesi Kararları   9. Ceza Dairesi Kararları   10. Ceza Dairesi Kararları   11. Ceza Dairesi Kararları   12. Ceza Dairesi Kararları   13. Ceza Dairesi Kararları   14. Ceza Dairesi Kararları   15. Ceza Dairesi Kararları   16. Ceza Dairesi Kararları   17. Ceza Dairesi Kararları   18. Ceza Dairesi Kararları   19. Ceza Dairesi Kararları   20. Ceza Dairesi Kararları   21. Ceza Dairesi Kararları   22. Ceza Dairesi Kararları   23. Ceza Dairesi Kararları   Hukuk Genel Kurulu Kararları   1. Hukuk Dairesi Kararları   2. Hukuk Dairesi Kararları   3. Hukuk Dairesi Kararları   4. Hukuk Dairesi Kararları   5. Hukuk Dairesi Kararları   6. Hukuk Dairesi Kararları   7. Hukuk Dairesi Kararları   8. Hukuk Dairesi Kararları   9. Hukuk Dairesi Kararları   10. Hukuk Dairesi Kararları   11. Hukuk Dairesi Kararları   12. Hukuk Dairesi Kararları   13. Hukuk Dairesi Kararları   14. Hukuk Dairesi Kararları   15. Hukuk Dairesi Kararları   16. Hukuk Dairesi Kararları   17. Hukuk Dairesi Kararları   18. Hukuk Dairesi Kararları   19. Hukuk Dairesi Kararları   20. Hukuk Dairesi Kararları   21. Hukuk Dairesi Kararları   22. Hukuk Dairesi Kararları   23. Hukuk Dairesi Kararları   BAM Hukuk M. Kararları   Yerel Mah. Kararları  


    Avukat Web Sitesi