Abaküs Yazılım
14. Ceza Dairesi
Esas No: 2013/7942
Karar No: 2015/6497
Karar Tarihi: 14.05.2015

Beden veya ruh sağlığını bozacak şekilde şekilde çocuğun nitelikli cinsel istismarı - Yargıtay 14. Ceza Dairesi 2013/7942 Esas 2015/6497 Karar Sayılı İlamı

Özet:


Ağır Ceza Mahkemesinde yapılan yargılama sonucunda, sanık hakkında reşit olmayanla cinsel ilişki suçundan açılan davada, şikayet vazgeçme nedeniyle davanın düşmesine karar verildiği görülmektedir. Ancak, davaya bakan kamu görevlileri arasında bulunan Bakanlık Sosyal Hizmetler İl Müdürlüğü Vekili'nin katılma talebi reddedilmiştir. Bu durum, katılma taleplerinin reddedilmesinin hukuka aykırı olduğuna dair bir Yargıtay kararı olmasından dolayı, suçtan zarar gören ... Bakanlığının davaya katılması ve vekilinin kabul edilmesine karar verilmiştir. Bu karar, 2828 sayılı Sosyal Hizmetler Kanunu'nun 20/2. maddesi gereği yapılmıştır. Kanunun 22. maddesi, korunmaya muhtaç çocukların kurum bünyesinde koruma altına alınacağını belirtmektedir. Aynı Kanunun 24. maddesi ise, koruma kararının istisnalar dışında çocuk reşit olana kadar devam edeceği hükmünü içermektedir. 6284 sayılı Ailenin Korunması ve Kadına Karşı Şiddetin Önlenmesi Hakkında Kanun ise, kadın, çocuk ve aile bireylerine yönelik olarak uygulanan şiddet veya şiddet tehlikesi dolayısıyla açılan idari, cezai, hukuki her tür davaya ve çekişmesiz yargıya Bakanlığın katılmasını sağlamaktadır.
14. Ceza Dairesi         2013/7942 E.  ,  2015/6497 K.

    "İçtihat Metni"

    MAHKEMESİ :Ağır Ceza Mahkemesi
    SUÇ : Beden veya ruh sağlığını bozacak şekilde şekilde çocuğun nitelikli cinsel istismarı
    HÜKÜM : Reşit olmayanla cinsel ilişki kabulüyle şikâyet vazgeçme nedeniyle davanın düşmesi, temyiz isteminin reddi

    İlk derece mahkemesince temyiz isteminin reddine dair verilen ek karar temyiz edilmekle dosya incelenerek gereği düşünüldü:
    Sanık hakkında ... Cumhuriyet Başsavcılığınca düzenlenen 29.12.2012 günlü iddianame ile reşit olmayanla cinsel ilişki suçundan kamu davası açılmasının ardından 5. Sulh Ceza Mahkemesince eylemin çocuğun nitelikli cinsel istismarı suçunu oluşturduğundan bahisle görevsizlik kararı verilmesi sonrasında davaya bakan ... Ağır Ceza Mahkemesinde yapılan yargılama sırasında ihbarda bulunulan ...Bakanlığı Sosyal Hizmetler İl Müdürlüğü vekilinin 25.04.2013 tarihli duruşmada 6284 sayılı Kanunun 20/2. maddesi uyarınca davaya katılma talebinde bulunduğu ve mahkemece duruşmada dinlenen mağdurenin onaltı yaşında olup şikayetçi olmaması ve yurtta yada kadın sığınma evinde kalmaması sebebiyle mağdure adına bakanlığın katılma talebinde bulunamayacağı gerekçesiyle talebin reddine karar verilerek aynı celsede sanığın eyleminin reşit olmayanla cinsel ilişki suçunu oluşturup şikâyet üzerine takip edilen suçlardan bulunması ve mağdurenin şikâyetinden vazgeçtiği gerekçesiyle davanın düşmesine karar verilmesinden sonra bakanlık vekilinin aynı gün verdiği temyiz dilekçesi ile ilgili olarak mahkemece 07.05.2013 gün ve 2013/64 Esas, 2013/170 sayılı Ek karar ile katılma talebinin reddine ilişkin gösterilen gerekçelerle temyiz talebinin reddine hükmedildiği, anılan kararın 22.05.2013 tarihinde tebliğ edildiği bakanlık vekilince 23.05.2013 tarihinde ek kararın temyiz edildiği tüm dosya içeriğinden anlaşılmakla,
    2828 sayılı Sosyal Hizmetler Kanununun 22. maddesinde korunmaya muhtaç çocukların kurum bünyesinde koruma altına alınacağı aynı Kanunun 24. maddesinde koruma kararının istisnalar dışında çocuk reşit olana kadar devam edeceği, bu şekilde koruma altında bulunan çocuklara yönelik işlenen suçlarla ilgili açılan ceza davalarında kurumun davaya katılacağı düzenlemesinin yer aldığı, 6284 sayılı Ailenin Korunması ve Kadına Karşı Şiddetin Önlenmesi Hakkında Kanunun 20.03.2012 tarihinde Resmi Gazetede yayımlanarak yürürlüğe girdiği, anılan Kanunun 2/d. maddesinde şiddet kavramının “Kişinin, fiziksel, cinsel, psikolojik veya ekonomik açıdan zarar görmesiyle veya acı çekmesiyle sonuçlanan veya sonuçlanması muhtemel hareketleri, buna yönelik tehdit ve baskıyı ya da özgürlüğün keyfî engellenmesini de içeren, toplumsal, kamusal veya özel alanda meydana gelen fiziksel, cinsel, psikolojik, sözlü veya ekonomik her türlü tutum ve davranış”olarak açıklandığı, bu kapsamda kadın çocuk veya aile bireylerinin zarar görmesine neden olan cinsel hareketlerin de şiddet kabul edildiği ve 20/2. maddesinde ise “Bakanlık, gerekli görmesi hâlinde kadın, çocuk ve aile bireylerine yönelik olarak uygulanan şiddet veya şiddet tehlikesi dolayısıyla açılan idarî, cezaî, hukukî her tür davaya ve çekişmesiz yargıya katılabilir” hükmünün yer aldığı, bu düzenlemeye göre ...Bakanlığının kanunun yayımı tarihinden sonraki dönemde çocuk, kadın veya aile bireylerine karşı işlenen eylemlerle ilgili açılan davalar ile daha önceden açılmış olup da halen devam etmekte olan davalara kamusal anlamda doğrudan katılmasının sağlandığı anlaşılmıştır.
    Yukarıda açıklanan hususlar nazara alınarak değerlendirme yapıldığında sanık hakkında 29.12.2012 tarihli iddianamede müşteki olarak gösterilen ve Ağır Ceza Mahkemesindeki duruşmada müşteki sıfatıyla dinlenen bakanlık vekilinin katılma talebiyle ilgili olarak 6284 sayılı Kanun hükümleri kapsamında değerlendirme yapılarak karar verilmesi gerektiği, anılan Kanunun 20/2. maddesiyle bakanlığa kamusal anlamda bir katılma imkanının tanındığı, bu durumun ek kararda belirtildiği üzere mağdurenin yurtta veya kadın sığınma evinde kalması gibi koşullara bağlanamayacağı gözetilmeden, bakanlık vekilinin katılma talebinin kabulüne karar verilmesi gerekirken yazılı gerekçeyle temyiz isteminin reddine karar verilmesi hukuka aykırı olduğundan söz konusu ek kararın kaldırılmasının ardından dosya incelendi;
    5271 sayılı CMK"nın 260/1. maddesine göre katılan sıfatını alabilecek surette suçtan zarar görmüş bulunanlar için kanun yolunun açık olduğu, suçtan zarar gören yaşı küçük mağdure ile ilgili olarak 6284 sayılı Kanunun 20/2. maddesinin amir hükmü gereğince duruşmaya gelen bakanlık vekilinin katılma talebinin reddine dair mahkemece verilen ara kararın hukuki dayanaktan yoksun olup yok hükmünde bulunduğu kabul edilip Dairemizce de benimsenen Yargıtay Ceza Genel Kurulunun 19.10.2010 gün ve 2010/9-149 Esas, 2010/205 Karar sayılı kararı da göz önüne alınarak 5271 sayılı CMK"nın 237/2. maddesi uyarınca suçtan zarar gören ... Bakanlığının davaya katılmasına ve vekili Av. ..."ın katılan bakanlık vekili olarak kabul edilmesine karar verildikten sonra gereği düşünüldü:
    Gerekçesi gösterilmek suretiyle kamu davasının düşmesine dair verilen hüküm usul ve kanun uygun olduğundan, katılan ... Bakanlığı vekilinin yerinde görülmeyen temyiz itirazlarının reddiyle hükmün ONANMASINA, 14.05.2015 tarihinde oybirliğiyle karar verildi.







    Sayın kullanıcılarımız, siteden kaldırılmasını istediğiniz karar için veya isim düzeltmeleri için bilgi@abakusyazilim.com.tr adresine mail göndererek bildirimde bulunabilirsiniz.

    Son Eklenen İçtihatlar   AYM Kararları   Danıştay Kararları   Uyuşmazlık M. Kararları   Ceza Genel Kurulu Kararları   1. Ceza Dairesi Kararları   2. Ceza Dairesi Kararları   3. Ceza Dairesi Kararları   4. Ceza Dairesi Kararları   5. Ceza Dairesi Kararları   6. Ceza Dairesi Kararları   7. Ceza Dairesi Kararları   8. Ceza Dairesi Kararları   9. Ceza Dairesi Kararları   10. Ceza Dairesi Kararları   11. Ceza Dairesi Kararları   12. Ceza Dairesi Kararları   13. Ceza Dairesi Kararları   14. Ceza Dairesi Kararları   15. Ceza Dairesi Kararları   16. Ceza Dairesi Kararları   17. Ceza Dairesi Kararları   18. Ceza Dairesi Kararları   19. Ceza Dairesi Kararları   20. Ceza Dairesi Kararları   21. Ceza Dairesi Kararları   22. Ceza Dairesi Kararları   23. Ceza Dairesi Kararları   Hukuk Genel Kurulu Kararları   1. Hukuk Dairesi Kararları   2. Hukuk Dairesi Kararları   3. Hukuk Dairesi Kararları   4. Hukuk Dairesi Kararları   5. Hukuk Dairesi Kararları   6. Hukuk Dairesi Kararları   7. Hukuk Dairesi Kararları   8. Hukuk Dairesi Kararları   9. Hukuk Dairesi Kararları   10. Hukuk Dairesi Kararları   11. Hukuk Dairesi Kararları   12. Hukuk Dairesi Kararları   13. Hukuk Dairesi Kararları   14. Hukuk Dairesi Kararları   15. Hukuk Dairesi Kararları   16. Hukuk Dairesi Kararları   17. Hukuk Dairesi Kararları   18. Hukuk Dairesi Kararları   19. Hukuk Dairesi Kararları   20. Hukuk Dairesi Kararları   21. Hukuk Dairesi Kararları   22. Hukuk Dairesi Kararları   23. Hukuk Dairesi Kararları   BAM Hukuk M. Kararları   Yerel Mah. Kararları  


    Avukat Web Sitesi