Abaküs Yazılım
11. Hukuk Dairesi
Esas No: 2015/8990
Karar No: 2016/3704
Karar Tarihi: 06.04.2016

Yargıtay 11. Hukuk Dairesi 2015/8990 Esas 2016/3704 Karar Sayılı İlamı

Özet:


Davacı, müvekkilinin sahip olduğu tanınmış markalarına benzer bir markanın tescil edilmesine itiraz etmiştir. Ancak mahkeme, iki işaret arasında yeterli derecede benzerlik bulunmadığı ve davalının davacıya ait markanın itibarından haksız bir şekilde yararlanacağına dair bir kanıt olmadığı gerekçesiyle davanın reddine karar vermiştir. Davacı vekili, kararı temyiz ederek itiraz etmiş ancak Yargıtay, mahkemenin kararının doğru olduğunu düşünmemiş ve hükmün davacı yararına bozulmasına karar vermiştir.
Kanun Maddeleri:
- 556 sayılı Kanun Hükmünde Kararname'nin 8/1-b maddesi: İşaretlerin benzerliklerinin, görsel, işitsel ve yazılış olarak ilişkilendirilme ihtimalini içerecek şekilde bulunması durumunu açıklamaktadır.
11. Hukuk Dairesi         2015/8990 E.  ,  2016/3704 K.
"İçtihat Metni"


MAHKEMESİ : ....... FİKRİ VE SINAÎ HAKLAR HUKUK MAHKEMESİ
TARİHİ : 04/03/2015
NUMARASI : 2014/383-2015/72


Taraflar arasında görülen davada ......Fikri ve Sınaî Haklar Hukuk Mahkemesi’nce verilen 04.03.2015 tarih ve 2014/383-2015/72 sayılı kararın Yargıtayca incelenmesi davacı vekili tarafından istenmiş ve temyiz dilekçesinin süresi içinde verildiği anlaşılmış olmakla, dava dosyası için Tetkik Hakimi ........ tarafından düzenlenen rapor dinlendikten ve yine dosya içerisindeki dilekçe, layihalar, duruşma tutanakları ve tüm belgeler okunup, incelendikten sonra işin gereği görüşülüp, düşünüldü:
Davacı vekili, müvekkilinin ....... ibareli muhtelif sınıflarda tescilli içeren tanınmış markanın sahibi olduğunu, davalının "......." ibareli marka başvurusuna yaptıkları itirazın davalı kurum tarafından reddedildiğini ileri sürerek, başvurunun tescilinin müvekkilinin ........ esas ve ayırt edici unsurlu markaları ile iltibasa sebebiyet vereceği gibi, onların tanınmışlığından haksız yarar sağlayıp itibar ve ayırt edici karakterini de zedeleyeceğini ileri sürerek, kurum kararının iptalini talep etmitşir.
Davalı ....... ile A.. D.. vekilleri, davanın reddini savunmuştur.
Mahkemece, davacının ....... ibareli markasıyla davalının "........" ibareli başvurusu arasında görsel, sescil ve anlamsal olarak ortalama tüketicileri iltibasa düşürecek derecede bir benzerlik bulunmadığı, işletmesel bağlantılandırmayı tesis eden herhangi bir unsurun olmadığı, davalı başvurusunun davacıya ait kişisel temizlik ürünleri sektöründe belli bir tanınmışlık yahut bilinirlik elde etmiş markanın itibarınden haksız biçimde yararlanma sağlayabileceğinin düşünülmesinin olanaksız olduğu, çünkü, davacının reklâm gücünden haksız biçimde yararlanacağından ve bu şekilde mal ve hizmet satışlarını artıracağından söz edilemeyeceği gerekçesi ile davanın reddine karar verilmiştir.
Kararı davacı vekili temyiz etmiştir.
Uyuşmazlık konusu başvurunun asli unsuru "........" ibaresi olup, itiraza dayanak davacı markalarının asli unsurunu da "........." ibaresi oluşturmaktadır. İşaretlerin görsel, işitsel ve yazılış olarak 556 sayılı KHK"nın 8/1-b maddesi uyarınca aralarında ilişkilendirilme ihtimalini içerecek şekilde benzerlik bulunduğu halde yazılı gerekçe ile davanın reddi doğru görülmemiş, hükmün temyiz eden davacı yararına bozulması gerekmiştir.
SONUÇ: Yukarıda açıklanan nedenlerle, davacı vekilinin temyiz itirazlarının kabulü ile hükmün davacı yararına BOZULMASINA, ödediği temyiz peşin harcın isteği halinde temyiz edene iadesine, 06.04.2016 tarihinde oyçokluğuyla karar verildi.



KARŞI OY YAZISI


Dava dosyası içeresindeki bilgi ve belgelere, mahkeme kararının gerekçesinde dayanılan delillerin tartışılıp, değerlendirilmesinde usul ve yasaya aykırı bir yön bulunmamasına göre, davanın reddine ilişkin mahkeme kararının onanması görüşündeyiz, bu nedenle sayın çoğunluğun görüşüne katılmıyoruz.



Sayın kullanıcılarımız, siteden kaldırılmasını istediğiniz karar için veya isim düzeltmeleri için bilgi@abakusyazilim.com.tr adresine mail göndererek bildirimde bulunabilirsiniz.

Son Eklenen İçtihatlar   AYM Kararları   Danıştay Kararları   Uyuşmazlık M. Kararları   Ceza Genel Kurulu Kararları   1. Ceza Dairesi Kararları   2. Ceza Dairesi Kararları   3. Ceza Dairesi Kararları   4. Ceza Dairesi Kararları   5. Ceza Dairesi Kararları   6. Ceza Dairesi Kararları   7. Ceza Dairesi Kararları   8. Ceza Dairesi Kararları   9. Ceza Dairesi Kararları   10. Ceza Dairesi Kararları   11. Ceza Dairesi Kararları   12. Ceza Dairesi Kararları   13. Ceza Dairesi Kararları   14. Ceza Dairesi Kararları   15. Ceza Dairesi Kararları   16. Ceza Dairesi Kararları   17. Ceza Dairesi Kararları   18. Ceza Dairesi Kararları   19. Ceza Dairesi Kararları   20. Ceza Dairesi Kararları   21. Ceza Dairesi Kararları   22. Ceza Dairesi Kararları   23. Ceza Dairesi Kararları   Hukuk Genel Kurulu Kararları   1. Hukuk Dairesi Kararları   2. Hukuk Dairesi Kararları   3. Hukuk Dairesi Kararları   4. Hukuk Dairesi Kararları   5. Hukuk Dairesi Kararları   6. Hukuk Dairesi Kararları   7. Hukuk Dairesi Kararları   8. Hukuk Dairesi Kararları   9. Hukuk Dairesi Kararları   10. Hukuk Dairesi Kararları   11. Hukuk Dairesi Kararları   12. Hukuk Dairesi Kararları   13. Hukuk Dairesi Kararları   14. Hukuk Dairesi Kararları   15. Hukuk Dairesi Kararları   16. Hukuk Dairesi Kararları   17. Hukuk Dairesi Kararları   18. Hukuk Dairesi Kararları   19. Hukuk Dairesi Kararları   20. Hukuk Dairesi Kararları   21. Hukuk Dairesi Kararları   22. Hukuk Dairesi Kararları   23. Hukuk Dairesi Kararları   BAM Hukuk M. Kararları   Yerel Mah. Kararları  


Avukat Web Sitesi