Abaküs Yazılım
11. Hukuk Dairesi
Esas No: 2016/13581
Karar No: 2016/9314
Karar Tarihi: 05.12.2016

Yargıtay 11. Hukuk Dairesi 2016/13581 Esas 2016/9314 Karar Sayılı İlamı

Özet:


Dava, 6362 sayılı SPK'nın 92/1.c bendi uyarınca, şirketi zarara uğratıcı işlemlerde sorumluluğu bulunan şirket temsilcilerinin imza yetkilerinin kaldırılması istemine ilişkindir. Davanın yetkili mahkemesi ise tartışmalıdır. Mahkeme, TTK'nın yetkiye ilişkin düzenlemeleri ve SPK'nın 93. maddesindeki yetkiye ilişkin hükümler birlikte değerlendirildiğinde yetkili mahkemenin şirket merkezinin bulunduğu yer asliye ticaret mahkemesi olduğuna karar vermiştir. Ancak, SPK'nın 93. maddesi yönetim kurulu kararları aleyhine açılacak iptal davalarında yetkili mahkemeye ilişkin düzenleme içermektedir. Bu sebeple, yetki yönünden davanın reddine karar verilmiştir. Ancak mahkeme tarafından, kesin bir yetki kuralı bulunmadığı ve davalılarca usulüne uygun şekilde ileri sürülmüş bir yetki itirazının da olmadığı gözetilerek işin esasına girilmesi gerektiği göz ardı edilmiştir. Bu nedenle, davacı vekilinin temyiz itirazları kabul edilerek hüküm bozulmuştur. Kararda geçen kanun maddeleri:
- 6362 sayılı SPK'nın 92/1.c maddesi
- 6362 sayılı SPK'nın 93/1.c maddesi
- TTK'nın yetkiye ilişkin düzenlemeleri
- 6100 sayılı HMK'nın 14/2. maddesi
11. Hukuk Dairesi         2016/13581 E.  ,  2016/9314 K.

    "İçtihat Metni"

    MAHKEMESİ :TİCARET MAHKEMESİ

    Taraflar arasında görülen davada ... 8. Asliye Ticaret Mahkemesi’nce verilen 28/05/2015 tarih ve 2014/195-2015/449 sayılı kararın Yargıtayca incelenmesi davacı vekili tarafından istenmiş ve temyiz dilekçesinin süresi içinde verildiği anlaşılmış olmakla, dava dosyası için Tetkik Hakimi ... tarafından düzenlenen rapor dinlendikten ve yine dosya içerisindeki dilekçe, layihalar, duruşma tutanakları ve tüm belgeler okunup, incelendikten sonra işin gereği görüşülüp, düşünüldü:
    Davacı vekili; ... A.Ş"nin 2013 ve 2014 yılı hesap ve işlemlerinin incelenmesi neticesinde 6362 sayılı SPK"nın 92/1.c bendi uyarınca, şirketi zarara uğratıcı işlemlerde sorumluluğu bulunan ... ve... "in imza yetkilerinin kaldırılmasına karar verilmesini talep ve dava etmiştir.
    Davalılar, usulüne uygun tebligata rağmen duruşmalara katılmamışlar ve cevap da vermemişlerdir.
    Mahkemece tüm dosya kapsamına göre; davacı talebinin doğrudan şirket iş ve işlemlerine ilişkin olması ve şirket temsilcilerinin temsil yetkilerine ilişkin bulunması dikkate alındığında TTK"nın bu yönde yetkiye ilişkin düzenlemeleri ve SPK"nın 93. maddesindeki yetkiye ilişkin hükümler birlikte değerlendirildiğinde yetkili mahkemenin şirket merkezinin bulunduğu yer asliye ticaret mahkemesi olduğu gerekçesiyle dava dilekçesinin yetki yönünden usulden reddine, karar kesinleştiğinde ve süresi içerisinde talep halinde dosyanın yetkili Kahramanmaraş Asliye Hukuk (Ticaret) Mahkemesi’ne gönderilmesine karar verilmiştir.
    Kararı, davacı vekili temyiz etmiştir.
    Dava, iddianın ileri sürülüş biçimine göre, 6362 sayılı Sermaye Piyasası Kanunu"nun (SPK) 93/1.c. maddesi uyarınca, yönetim kurulu başkan ve üyesinin imza yetkilerinin kaldırılması istemine ilişkindir. Bu hususa ilişkin açılacak davalarda, yetkili mahkemenin hangi yer mahkemesi olacağı konusunda SPK"da bir düzenleme bulunmamaktadır. Her ne kadar mahkemece SPK"nın 93. maddesi dikkate alınarak ortaklık merkezinin bulunduğu yer mahkemesi işbu davada yetkili kabul edilmiş ise de, 93. madde yönetim kurulu kararları aleyhine açılacak iptal davalarında yetkili mahkemeye ilişkin düzenleme içermektedir. Somut olayda ise, davacı Kurul, SPK"ya tabi ihraçcıların, kanuna, sermaye piyasası mevzuatına, esas sözleşme ve fon iç tüzüğü hükümlerine veya işletme maksat ve mevzuuna aykırı görülen durum ve işlemleri sebebiyle sermayenin veya mal varlığının azalmasına veya kaybına yol açtığını ileri sürerek, bu işlemlerde sorumluluğu bulunanların imza yetkilerinin kaldırılmasını talep etmekte olup, yönetim kurulu kararlarına karşı açılmış bir iptal davası söz konusu olmadığından SPK"nın 93. maddesindeki yetki kuralı kıyasen işbu davada uygulanamayacaktır. Yine davanın tarafları da gözetildiğinde, özel hukuk tüzel kişilerinin, ortaklık veya üyelik ilişkileriyle ilgili davalarda kesin yetki kuralı getiren 6100 sayılı HMK"nın 14/2. maddesinin de uygulanması mümkün olmayacaktır.
    Bu durumda, somut uyuşmazlık bakımından, mahkemece, kamu düzenine ilişkin kesin bir yetki kuralı bulunmadığı ve davalılarca usulüne uygun şekilde ileri sürülmüş bir yetki itirazının da olmadığı gözetilerek işin esasına girilmesi gerekirken yazılı gerekçelerle yetki yönünden davanın reddine karar verilmesi doğru olmamış, bozmayı gerektirmiştir.
    SONUÇ: Yukarıda açıklanan nedenlerle davacı vekilinin temyiz itirazlarının kabulü ile hükmün davacı yararına BOZULMASINA, 05.12.2016 tarihinde oybirliğiyle karar verildi.














    Sayın kullanıcılarımız, siteden kaldırılmasını istediğiniz karar için veya isim düzeltmeleri için bilgi@abakusyazilim.com.tr adresine mail göndererek bildirimde bulunabilirsiniz.

    Son Eklenen İçtihatlar   AYM Kararları   Danıştay Kararları   Uyuşmazlık M. Kararları   Ceza Genel Kurulu Kararları   1. Ceza Dairesi Kararları   2. Ceza Dairesi Kararları   3. Ceza Dairesi Kararları   4. Ceza Dairesi Kararları   5. Ceza Dairesi Kararları   6. Ceza Dairesi Kararları   7. Ceza Dairesi Kararları   8. Ceza Dairesi Kararları   9. Ceza Dairesi Kararları   10. Ceza Dairesi Kararları   11. Ceza Dairesi Kararları   12. Ceza Dairesi Kararları   13. Ceza Dairesi Kararları   14. Ceza Dairesi Kararları   15. Ceza Dairesi Kararları   16. Ceza Dairesi Kararları   17. Ceza Dairesi Kararları   18. Ceza Dairesi Kararları   19. Ceza Dairesi Kararları   20. Ceza Dairesi Kararları   21. Ceza Dairesi Kararları   22. Ceza Dairesi Kararları   23. Ceza Dairesi Kararları   Hukuk Genel Kurulu Kararları   1. Hukuk Dairesi Kararları   2. Hukuk Dairesi Kararları   3. Hukuk Dairesi Kararları   4. Hukuk Dairesi Kararları   5. Hukuk Dairesi Kararları   6. Hukuk Dairesi Kararları   7. Hukuk Dairesi Kararları   8. Hukuk Dairesi Kararları   9. Hukuk Dairesi Kararları   10. Hukuk Dairesi Kararları   11. Hukuk Dairesi Kararları   12. Hukuk Dairesi Kararları   13. Hukuk Dairesi Kararları   14. Hukuk Dairesi Kararları   15. Hukuk Dairesi Kararları   16. Hukuk Dairesi Kararları   17. Hukuk Dairesi Kararları   18. Hukuk Dairesi Kararları   19. Hukuk Dairesi Kararları   20. Hukuk Dairesi Kararları   21. Hukuk Dairesi Kararları   22. Hukuk Dairesi Kararları   23. Hukuk Dairesi Kararları   BAM Hukuk M. Kararları   Yerel Mah. Kararları  


    Avukat Web Sitesi