Abaküs Yazılım
2. Hukuk Dairesi
Esas No: 2021/2202
Karar No: 2021/4907

Yargıtay 2. Hukuk Dairesi 2021/2202 Esas 2021/4907 Karar Sayılı İlamı

Özet:


Bir çift arasında boşanma davası açılmış ve bölge adliye hukuk dairesince verilen kararda, davacı-davalı erkeğin kadının davasının kabulü, kusur belirlemesi ve tazminat taleplerinin reddi yönünden temyiz edildiği belirtilmiştir. Kararın dayandığı delillere göre, erkeğin temyiz itirazları yersiz bulunmuştur. Ancak, boşanmaya sebebiyet veren olayların taraflar arasında eşit kusurlu olarak kabul edilmesi hatalı bulunmuştur. Kadının davranışlarının erkeğin kişilik haklarına saldırı teşkil ettiği ve daha ağır kusurlu olduğu belirtilerek, erkek yararına uygun miktarda maddi ve manevi tazminata hükmedilmesi gerektiği vurgulanmıştır. Kararın bu nedenlerle bozulmasına karar verilmiştir. Kanun maddeleri olarak Türk Medeni Kanunu'ndaki 174/1-2. maddelerine atıfta bulunulmuştur. Bu maddeler, bir tarafın diğerine karşı kusurlu davranışlar sergilemesi halinde, özellikle kişilik haklarına saldırı teşkil edecek nitelikte bir davranışta bulunulması durumunda, diğer tarafın tazminat talep etme hakkını düzenlemektedir.
2. Hukuk Dairesi         2021/2202 E.  ,  2021/4907 K.

    "İçtihat Metni"

    MAHKEMESİ : ... Bölge Adliye Mahkemesi 28. Hukuk Dairesi



    Taraflar arasındaki davanın yapılan muhakemesi sonunda bölge adliye mahkemesi hukuk dairesince verilen, yukarıda tarihi ve numarası gösterilen hüküm davacı-davalı erkek tarafından kadının davasının kabulü, kusur belirlemesi ve tazminat taleplerinin reddi yönünden temyiz edilmekle, evrak okunup gereği görüşülüp düşünüldü:
    1-Dosyadaki yazılara, kararın dayandığı delillerle kanuna uygun sebeplere ve özellikle delillerin takdirinde bir yanlışlık görülmemesine göre, davacı-davalı erkeğin aşağıdaki bentlerin kapsamı dışında kalan temyiz itirazları yersizdir.
    2-Mahkemece boşanmaya sebebiyet veren olaylarda taraflar eşit kusurlu kabul edilerek her iki davanın da kabulü ile tarafların boşanmalarına karar verilmiş ise de yapılan yargılama ve toplanan delillerden, “Erkeğin annesinin evliliklerine müdahalesine sessiz kaldığı” vakıasının ispat edilemediği, erkeğe bu vakıanın kusur olarak yüklenemeyeceği anlaşılmaktadır. Bu durumda boşanmaya sebebiyet veren olaylarda, davalı-davacı kadının daha ağır kusurlu olduğunun kabulü gerekirken, hatalı kusur belirlemesi sonucu tarafların eşit kusurlu olduğunun kabulü doğru olmamış, hükmün bu nedenle bozulması gerekmiştir.
    3-Yukarıda 2. bentte açıklandığı üzere boşanmaya sebebiyet veren olaylarda davalı-davacı kadın davacı-davalı erkeğe nazaran daha ağır kusurludur. Kadının gerçekleşen bu kusurlu davranışları aynı zamanda erkeğin kişilik haklarına saldırı teşkil edecek niteliktedir. Öyleyse, erkek yararına Türk Medeni Kanunu"nun 174/1-2. maddesi koşulları oluşmuş olup, tarafların ekonomik ve sosyal durumları, fiilin ağırlığı ve hakkaniyet kuralları gözetilerek davacı-davalı erkek yararına uygun miktarda maddi ve manevi tazminata (TMK m. 174/1-2) hükmedilmesi gerekirken, yazılı şekilde reddi doğru olmamış, bozmayı gerektirmiştir.
    SONUÇ: Temyiz edilen bölge adliye mahkemesi kararının yukarıda (2.) ve (3.) bentlerde gösterilen sebeplerle BOZULMASINA, bozma kapsamı dışında kalan temyize konu diğer bölümlerin ise yukarıda (1.) bentte gösterilen sebeple ONANMASINA, temyiz peşin harcın istek halinde yatırana geri verilmesine, dosyanın ilgili bölge adliye mahkemesi hukuk dairesine gönderilmesine oybirliğiyle karar verildi. 15.06.2021 (Salı)

    Sayın kullanıcılarımız, siteden kaldırılmasını istediğiniz karar için veya isim düzeltmeleri için bilgi@abakusyazilim.com.tr adresine mail göndererek bildirimde bulunabilirsiniz.

    Son Eklenen İçtihatlar   AYM Kararları   Danıştay Kararları   Uyuşmazlık M. Kararları   Ceza Genel Kurulu Kararları   1. Ceza Dairesi Kararları   2. Ceza Dairesi Kararları   3. Ceza Dairesi Kararları   4. Ceza Dairesi Kararları   5. Ceza Dairesi Kararları   6. Ceza Dairesi Kararları   7. Ceza Dairesi Kararları   8. Ceza Dairesi Kararları   9. Ceza Dairesi Kararları   10. Ceza Dairesi Kararları   11. Ceza Dairesi Kararları   12. Ceza Dairesi Kararları   13. Ceza Dairesi Kararları   14. Ceza Dairesi Kararları   15. Ceza Dairesi Kararları   16. Ceza Dairesi Kararları   17. Ceza Dairesi Kararları   18. Ceza Dairesi Kararları   19. Ceza Dairesi Kararları   20. Ceza Dairesi Kararları   21. Ceza Dairesi Kararları   22. Ceza Dairesi Kararları   23. Ceza Dairesi Kararları   Hukuk Genel Kurulu Kararları   1. Hukuk Dairesi Kararları   2. Hukuk Dairesi Kararları   3. Hukuk Dairesi Kararları   4. Hukuk Dairesi Kararları   5. Hukuk Dairesi Kararları   6. Hukuk Dairesi Kararları   7. Hukuk Dairesi Kararları   8. Hukuk Dairesi Kararları   9. Hukuk Dairesi Kararları   10. Hukuk Dairesi Kararları   11. Hukuk Dairesi Kararları   12. Hukuk Dairesi Kararları   13. Hukuk Dairesi Kararları   14. Hukuk Dairesi Kararları   15. Hukuk Dairesi Kararları   16. Hukuk Dairesi Kararları   17. Hukuk Dairesi Kararları   18. Hukuk Dairesi Kararları   19. Hukuk Dairesi Kararları   20. Hukuk Dairesi Kararları   21. Hukuk Dairesi Kararları   22. Hukuk Dairesi Kararları   23. Hukuk Dairesi Kararları   BAM Hukuk M. Kararları   Yerel Mah. Kararları  


    Avukat Web Sitesi