Abaküs Yazılım
11. Hukuk Dairesi
Esas No: 2016/13690
Karar No: 2016/9172
Karar Tarihi: 8.....2016

Yargıtay 11. Hukuk Dairesi 2016/13690 Esas 2016/9172 Karar Sayılı İlamı

Özet:


Mahkeme, bir tüketici ile bir banka arasındaki kredi sözleşmesine istinaden banka tarafından tahsil edilen dosya masrafı için Tüketici Hakem Heyeti'ne başvurulduğunu ve hakem heyetinin bu masrafın iadesine karar verdiğini, ancak bankacılık işleminden kaynaklanan bu uyuşmazlığın davalının tüketici kapsamında olmadığı için hakem heyetinin görev alanı içinde bulunmadığını belirtmiştir. Dolayısıyla, hakem heyetinin verdiği kararın iptali gerektiğini ve davanın reddedilmesinin usul ve yasaya aykırı olduğunu vurgulamıştır. Kanunlar doğrultusunda, tüketicilerin tüketici işlemleri ile tüketiciye yönelik uygulamalardan kaynaklı uyuşmazlıklarının çözümü için hakem heyeti oluşturulmuştur ve değeri 200 TL altında olan uyuşmazlıklarda ilçe tüketici hakem heyetlerine başvurulması zorunludur. Yasanın tanımı gereğince, bir uyuşmazlığın tüketici işlemi olarak kabul edilebilmesi için taraflardan birinin tüketici olması gerekmektedir. Kanun maddeleri, 6502 sayılı Tüketici Korunması Hakkında Kanun'un 66/... maddesi, 68/... maddesi ve .../k maddesidir.
11. Hukuk Dairesi         2016/13690 E.  ,  2016/9172 K.

    "İçtihat Metni"



    MAHKEMESİ :ASLİYE HUKUK MAHKEMESİ



    Taraflar arasında görülen davada ....(...) Asliye Hukuk Mahkemesi’nce kesin olarak verilen .../03/2015 tarih ve 2015/35-2015/35 sayılı kararın Kanun yararına Bozma istemi ile Yargıtayca incelenmesi Yargıtay Cumhuriyet Başsavcılığı tarafından istenmiş olmakla, dosya içerisindeki layihalar, duruşma tutanakları ve tüm belgeler okunup, incelendikten sonra işin gereği görüşülüp, düşünüldü:
    Davacı vekili, müvekkili ile davalı arasında Genel Nakdi ve gayri nakdi kredi sözleşmesi düzenlendiğini, sözleşmeye istinaden davalıdan 659,00 TL tutarında dosya masrafı tahsil edildiğini, taraflar arasındaki ticari kredi sözleşmesine ve hukuka uygun olarak tahsil edilen masrafaın iadesi için davalının ...... Kaymakamlığı Tüketici Hakem Heyetine başvurduğunu, kullanılan kredinin ticari niteliği nedeniyle uyuşmazlığın Hakem Heyetinin görev alanı dışında bulunmasına rağmen davalıdan tahsil edilen masrafaın davalıya iadesine karar verildiğini ileri sürerek anılan hakem heyeti kararının iptalini talep ve dava etmiştir.
    Davalı davaya cevap vermemiştir.
    Mahkemece, davanın reddine karar verilmiş, karar aleyhine ......"nın yazısı üzerine Yargıtay Cumhuriyet Başsavcılığı tarafından kanun yararına bozma talebinde bulunulmuştur.
    Dava, Tüketici Hakem Heyeti Kararının iptali istemine ilişkindir.
    6502 sayılı Tüketinin Korunması Hakkında Kanun"un 66/... maddesinde "....ın, tüketici işlemleri ile tüketiciye yönelik uygulamalardan doğabilecek uyuşzmalılara çözüm bulmak amacıyla .... hakem heyeti oluşturmakla görevli" olduğu, Yasa"nın 68/... maddesinde " Değeri ....200 TL altında bulunan uyuaşmazlıklarda İlçe Tüketici Hakem Heyetlerine ... başvurunun zorunlu" bulunduğu, Yasa"nın .../k maddesinde de "Tüketicinin, ticari veya mesleki olmayan amaçlarla hareket eden gerçek veya tüzel kişiyi" ifade ettiği düzenlenmiştir.
    Bir uyuşmazlığın, 6502 sayılı Yasa kapsamında kaldığının kabulü için, aynı Yasa"nın .../k maddelerinde öngöülen tüketici taraflardan birinini oluşturduğu tüketici işleminin olması gerekir.
    Somut uyuşmazlık, davacı ile davalı arasında düzenlenen Genel nakdi ve gayri nakdi kredi sözleşmesine istinaden davalıdan tahsil edilen dosya masrafına ilişkin olup davalı tarafından kullanılan kredinin ticari nitelikte oluşu nedeniyle, davalı yasada tanımlanan "tüketici" kapsamında olmayıp, bankacılık işleminden kaynaklanan İhtilaf Tüketici Hakem Heyetinin görev alanı içinde bulunmamaktadır.
    Bu halde hakem heyetinin görev alanı içinde kalmayan uyuşmazlıkta ilgili verdiği kararın iptali gerekirken, yazılı şekilde davanın reddine karar verilmesi usul ve yasaya aykırı görüldüğünden yazılı emir isteğinin kabulü ile hükmün kanun yararına bozulmasına karar vermek gerekmiştir.

    SONUÇ: Yukarıda açıklanan nedenlerle Yargıtay Cumhuriyet Başsavcılığı"nın 6100 sayılı HMK 363. maddesine dayalı kanun yararına bozma isteğinin kabulü ile hükmün sonuca etkili olmamak üzere Kanun Yararına Bozulmasına, gereğinin yapılması için karar öreneği ve dosyanın Yargıtay Cumhuriyet Başsavcılığına gönderilmesine, 28/.../2016 tarihinde oybirliğiyle karar verildi.



    Son Eklenen İçtihatlar   AYM Kararları   Danıştay Kararları   Uyuşmazlık M. Kararları   Ceza Genel Kurulu Kararları   1. Ceza Dairesi Kararları   2. Ceza Dairesi Kararları   3. Ceza Dairesi Kararları   4. Ceza Dairesi Kararları   5. Ceza Dairesi Kararları   6. Ceza Dairesi Kararları   7. Ceza Dairesi Kararları   8. Ceza Dairesi Kararları   9. Ceza Dairesi Kararları   10. Ceza Dairesi Kararları   11. Ceza Dairesi Kararları   12. Ceza Dairesi Kararları   13. Ceza Dairesi Kararları   14. Ceza Dairesi Kararları   15. Ceza Dairesi Kararları   16. Ceza Dairesi Kararları   17. Ceza Dairesi Kararları   18. Ceza Dairesi Kararları   19. Ceza Dairesi Kararları   20. Ceza Dairesi Kararları   21. Ceza Dairesi Kararları   22. Ceza Dairesi Kararları   23. Ceza Dairesi Kararları   Hukuk Genel Kurulu Kararları   1. Hukuk Dairesi Kararları   2. Hukuk Dairesi Kararları   3. Hukuk Dairesi Kararları   4. Hukuk Dairesi Kararları   5. Hukuk Dairesi Kararları   6. Hukuk Dairesi Kararları   7. Hukuk Dairesi Kararları   8. Hukuk Dairesi Kararları   9. Hukuk Dairesi Kararları   10. Hukuk Dairesi Kararları   11. Hukuk Dairesi Kararları   12. Hukuk Dairesi Kararları   13. Hukuk Dairesi Kararları   14. Hukuk Dairesi Kararları   15. Hukuk Dairesi Kararları   16. Hukuk Dairesi Kararları   17. Hukuk Dairesi Kararları   18. Hukuk Dairesi Kararları   19. Hukuk Dairesi Kararları   20. Hukuk Dairesi Kararları   21. Hukuk Dairesi Kararları   22. Hukuk Dairesi Kararları   23. Hukuk Dairesi Kararları   BAM Hukuk M. Kararları   Yerel Mah. Kararları  


    Avukat Web Sitesi