Abaküs Yazılım
22. Hukuk Dairesi
Esas No: 2017/19554
Karar No: 2018/27690
Karar Tarihi: 18.12.2018

Yargıtay 22. Hukuk Dairesi 2017/19554 Esas 2018/27690 Karar Sayılı İlamı

22. Hukuk Dairesi         2017/19554 E.  ,  2018/27690 K.

    "İçtihat Metni"

    MAHKEMESİ :Asliye Hukuk (İş) Mahkemesi
    DAVA TÜRÜ : ALACAK

    Taraflar arasında görülen dava sonucunda verilen kararın, temyizen incelenmesi taraflar vekillerince istenilmekle, temyiz taleplerinin süresinde olduğu anlaşıldı. Dava dosyası için Tetkik Hakimi ... tarafından düzenlenen rapor dinlendikten sonra dosya incelendi, gereği konuşulup düşünüldü:

    Y A R G I T A Y K A R A R I

    Davacı İsteminin Özeti
    Davacı vekili dava dilekçesinde müvekkilinin .... San. Tic. Ltd. Şti.ve ... İnş. Elek. Nak. Turz. San. Ve Tic. Ltd. Şti. Ortak girişimine ait işyerinde 15.11.2011-13.09.2013 tarihleri arasında çalıştığını, keyfi olarak ve hiçbir tazminat ve alacağı ödenmeksizin işten çıkartıldığını, fazla mesai yaparak çalışan müvekkilinin resmi ve dini bayramlarda, tatil günlerinde de çalıştığını ve yıllık izinlerini de kullanmadığını söyleyerek kıdem tazminatı, ihbar tazminatı, fazla mesai, ücreti, bayram ve genel tatil ücreti, yıllık izin ücreti, maddi tazminat ve kötüniyet tazminatı alacaklarının tahsiline karar verilmesini talep etmiştir.
    Davalı Cevabının Özeti
    Davalı .... San. Tic. Ltd. Şti. vekili beyan dilekçesinde ortaklığı oluşturan tüm şirketlere tebligat yapılmamasının usule aykırı olduğunu, zamanaşımı ve hak düşürücü süreler geçtikten sonra davanın açıldığını, davacının iş akdinin haklı nedenle feshedildiğini, davacının çalışmasının kesintili olduğunu sadece inşaat sezonlarında çalıştığını söyleyerek davanın reddi gerektiğini savunmuştur.
    Mahkeme Kararının Özeti
    Mahkemece toplanan delillere ve bilirkişi raporuna göre davanın kısmen kabulüne dair karar verilmiştir.
    Temyiz:
    Kararı, taraf vekilleri ayrı ayrı yasal süresi içinde temyiz etmiştir.
    Gerekçe:
    Taraf ehliyeti, bir davada taraf olabilme yeteneğini ifade eder. Taraf ehliyeti, medeni (maddi) hukuktaki medeni haklardan yararlanma ehliyetinin usul hukukunda büründüğü şekil olarak anlaşılmalıdır Buna göre; medeni haklardan yararlanma ehliyeti bulunan her gerçek yada tüzel kişi davada taraf ehliyetine sahip kabul edilmelidir. Mülga 818 sayılı Borçlar Kanunu"nun 520 (6098 sayılı Türk Borçlar Kanunu"nun 620) ve devamı maddelerinde düzenlenen adi ortaklığın taraf ehliyeti yoktur. Bu nedenle, adi ortaklığa ilişkin davalarda, adi ortaklığı oluşturan kişilerin taraf olarak hep birlikte hareket etmeleri gerekir. Adi ortaklık tarafından açılacak davaların iştirak halinde mülkiyet hükümleri gereği bütün ortaklar tarafından birlikte açılması gerekir.
    Taraf ehliyeti, 6100 sayılı Hukuk Muhakemeleri Kanunu"nun 114/1-d maddesi gereğince dava şartlarından olup, taraflarca ileri sürülmese dahi, mahkemece re"sen nazara alınabilecektir.
    Alacak istemli dava dilekçesinde, dava dilekçesinde adi ortaklardan birine veya birkaçına karşı açılmış ise, Türk Borçlar Kanunu 163. Maddesi uyarınca dava incelenmelidir. Ancak sadece adi ortaklık veya ortak girişim denmiş ve kişi gösterilmemiş ise “Hukuk Genel Kurulunun 8.10.2003 tarih, 2003/12-574-564 sayılı kararında vurgulandığı üzere ortak girişim iki veya daha fazla gerçek veya tüzel kişinin belli bir amaca ulaşmak için katkılarını birleştirdikleri bir ortaklık türü olup, bu ortaklığın tek başına tüzel kişiliği bulunmamaktadır.
    Somut uyuşmazlıkta; dava dilekçesinde davalılar olarak .... San. Tic. Ltd. Şti.ve ... İnş. Elek. Nak. Turz. San. ve Tic. Ltd. Şti. ortak girişiminin gösterilmesine rağmen yargılamada, davalılardan sadece .... San. Tic. Ltd. Şti.’ne tebligat yapılmış ve anılan şirketin dava ve duruşmalara katılımı ile yargılama yürütülmüştür. Ortaklık girişimini oluşturan diğer şirkete tebligat yapılmamış, dava dilekçesi, bilirkişi raporu ve gerekçeli karar tebliğ edilmemiş ve bu şirketin davaya dahli de sağlanmamıştır. Açıklanan nedenlerle tek başına tüzel kişiliği bulunmayan ortaklığı oluşturan şirketlerden sadece birine tebligat yapılıp yargılamada sadece bu şirketin muhatap alınması suretiyle yargılamanın devam ettirilip davanın sonuçlandırılması usule ve kanuna aykırıdır.
    Mahkemenin usule uygun taraf teşkilini sağlamadan karar vermesi bozmayı gerektirmiştir.
    Mahkemece yapılacak iş, adi ortaklığı oluşturan şirketlere dava dilekçesini ayrı ayrı tebliğ edip, taraf teşkilini sağlamaktır.
    SONUÇ:Temyiz olunan kararın, yukarıda yazılı sebepten dolayı BOZULMASINA, bozma sebebine göre sair temyiz itirazlarının incelenmesine yer olmadığına ve peşin alınan temyiz harcının istek halinde ilgililere iadesine, 18.12.2018 tarihinde oybirliğiyle karar verildi.

    Sayın kullanıcılarımız, siteden kaldırılmasını istediğiniz karar için veya isim düzeltmeleri için bilgi@abakusyazilim.com.tr adresine mail göndererek bildirimde bulunabilirsiniz.

    Son Eklenen İçtihatlar   AYM Kararları   Danıştay Kararları   Uyuşmazlık M. Kararları   Ceza Genel Kurulu Kararları   1. Ceza Dairesi Kararları   2. Ceza Dairesi Kararları   3. Ceza Dairesi Kararları   4. Ceza Dairesi Kararları   5. Ceza Dairesi Kararları   6. Ceza Dairesi Kararları   7. Ceza Dairesi Kararları   8. Ceza Dairesi Kararları   9. Ceza Dairesi Kararları   10. Ceza Dairesi Kararları   11. Ceza Dairesi Kararları   12. Ceza Dairesi Kararları   13. Ceza Dairesi Kararları   14. Ceza Dairesi Kararları   15. Ceza Dairesi Kararları   16. Ceza Dairesi Kararları   17. Ceza Dairesi Kararları   18. Ceza Dairesi Kararları   19. Ceza Dairesi Kararları   20. Ceza Dairesi Kararları   21. Ceza Dairesi Kararları   22. Ceza Dairesi Kararları   23. Ceza Dairesi Kararları   Hukuk Genel Kurulu Kararları   1. Hukuk Dairesi Kararları   2. Hukuk Dairesi Kararları   3. Hukuk Dairesi Kararları   4. Hukuk Dairesi Kararları   5. Hukuk Dairesi Kararları   6. Hukuk Dairesi Kararları   7. Hukuk Dairesi Kararları   8. Hukuk Dairesi Kararları   9. Hukuk Dairesi Kararları   10. Hukuk Dairesi Kararları   11. Hukuk Dairesi Kararları   12. Hukuk Dairesi Kararları   13. Hukuk Dairesi Kararları   14. Hukuk Dairesi Kararları   15. Hukuk Dairesi Kararları   16. Hukuk Dairesi Kararları   17. Hukuk Dairesi Kararları   18. Hukuk Dairesi Kararları   19. Hukuk Dairesi Kararları   20. Hukuk Dairesi Kararları   21. Hukuk Dairesi Kararları   22. Hukuk Dairesi Kararları   23. Hukuk Dairesi Kararları   BAM Hukuk M. Kararları   Yerel Mah. Kararları  


    Avukat Web Sitesi