Abaküs Yazılım
11. Hukuk Dairesi
Esas No: 2016/2103
Karar No: 2016/8790
Karar Tarihi: ......2016

Yargıtay 11. Hukuk Dairesi 2016/2103 Esas 2016/8790 Karar Sayılı İlamı

Özet:


Davalılar arasında görülen bir davada, mahkeme davalı şirketin feshedilerek tasfiyesine karar vermiştir. Davacı taraf, şirketin mali durumunun kötüleşmesi sebebiyle fesih talebinde bulunmuştur. Ancak, dava sırasında davalı şirket ortağına da husumet yöneltilmesi yanlış kabul edilmiştir. Bu sebeple, karar Yargıtay tarafından bozulmuştur. İlgili kanun maddesi ise Türk Ticaret Kanunu'nun 376. maddesidir ve limited şirketin öz sermayesinin yarısından fazlasını kaybetmesi durumunda feshedilebileceğini belirtmektedir.
11. Hukuk Dairesi         2016/2103 E.  ,  2016/8790 K.

    "İçtihat Metni"



    MAHKEMESİ :ASLİYE HUKUK MAHKEMESİ
    .

    Taraflar arasında görülen davada .... .... Asliye Hukuk Mahkemesi’nce verilen 02/07/2015 tarih ve 2014/...-2015/370 sayılı kararın Yargıtayca incelenmesi davalı ... vekili tarafından istenmiş ve temyiz dilekçesinin süresi içinde verildiği anlaşılmış olmakla, dava dosyası için Tetkik Hakimi ... tarafından düzenlenen rapor dinlendikten ve yine dosya içerisindeki dilekçe, layihalar, duruşma tutanakları ve tüm belgeler okunup, incelendikten sonra işin gereği görüşülüp, düşünüldü:
    Davacı vekili, müvekkilinin davalı şirkette %75 hisse sahibi ortak ve müdür olduğunu, diğer davalının ise davalı şirkette %... hisse sahibi ortak olduğunu, şirketin kırtasiyecilik alanında faaliyet gösterdiğini, şirketin mali bilançolarında karlılık oranının her geçen sene azaldığını, davalı şirketin dava tarihi itibariyle herhangi bir amme borcu veya şahıs borcu bulunmadığını, şirketin mali durumunun her geçen gün kötüye gittiğini, şirketin borç ödemeden aciz durumuna düşmemesi için ortaklar genel kurulu kararıyla şirketin tasfiyesi için genel kurul çağrısı yapıldığını, davalının daha önceki genel kurula katılmadığı gibi bu genel kurula da katılmayarak şirketin tasfiyesine engel olduğunu, davalıyla müvekkili arasındaki anlaşmazlıklardan dolayı şirketin devamı ve amacının gerçekleştirilmesinin mümkün olmadığını beyanla, davalı şirketin haklı nedenle feshine ve tasfiyesine karar verilmesini talep ve dava etmiştir.
    Davalı ..., davaya cevap vermemiştir.
    Kayyım ... ......., davaya bir diyeceği bulunmadığını beyan etmiştir.
    Mahkemece, iddia, savunma, bilirkişi raporu ve dosya kapsamına göre, davalı şirkette sermaye kaybının gerçekleşmiş olduğu, zararların artarak devam ettiği, davalı şirketin TTK m. 376/...’e göre öz sermayesini, sermaye ve kanuni yedeklerin yarısını veya daha fazlasını karşılayamayacak durumda kaldığı, ayrıca genel kurulun toplanma olasılığının imkansız hale gelmesi nedeniyle şirketin fesih talebinin uygun olduğu gerekçesiyle davanın kabulüne, davalı şirketin feshine ve tasfiyesine, tasfiye memuru olarak mevcut kayyumun atanmasına karar verilmiştir.
    Kararı, davalı ... vekili temyiz etmiştir.
    ...- Dava, haklı nedenle limited şirketin fesih ve tasfiyesi istemine ilişkindir. Ancak, haklı nedenle limited şirketin fesih ve tasfiyesine ilişkin davanın ortaklık tüzel kişiliğine karşı açılması gerekli ve yeterli olup, şirket ortağına da husumet yöneltilmesi doğru değildir. Bu durum karşısında, davalı ... hakkındaki davanın husumet nedeniyle ret edilmesi gerekirken, yazılı şekilde bu davalı hakkında da davanın kabulü yönünde hüküm kurulması doğru görülmemiş, kararın bozulması gerekmiştir.
    ...- Bozma sebep ve şekline göre davalı ... vekilinin diğer temyiz itirazlarının incelenmesine bu aşamada gerek görülmemiştir.
    SONUÇ: Yukarıda (...) numaralı bentte açıklanan nedenlerle davalı ... vekilinin temyiz itirazlarının kabulüyle hükmün davalı ... yararına BOZULMASINA, (...) numaralı bentte açıklanan nedenlerle davalı ... vekilinin diğer temyiz itirazlarının incelenmesine bu aşamada yer olmadığına, ödediği temyiz peşin harcın isteği halinde temyiz edene iadesine, .../.../2016 tarihinde oybirliğiyle karar verildi.
    .

    Son Eklenen İçtihatlar   AYM Kararları   Danıştay Kararları   Uyuşmazlık M. Kararları   Ceza Genel Kurulu Kararları   1. Ceza Dairesi Kararları   2. Ceza Dairesi Kararları   3. Ceza Dairesi Kararları   4. Ceza Dairesi Kararları   5. Ceza Dairesi Kararları   6. Ceza Dairesi Kararları   7. Ceza Dairesi Kararları   8. Ceza Dairesi Kararları   9. Ceza Dairesi Kararları   10. Ceza Dairesi Kararları   11. Ceza Dairesi Kararları   12. Ceza Dairesi Kararları   13. Ceza Dairesi Kararları   14. Ceza Dairesi Kararları   15. Ceza Dairesi Kararları   16. Ceza Dairesi Kararları   17. Ceza Dairesi Kararları   18. Ceza Dairesi Kararları   19. Ceza Dairesi Kararları   20. Ceza Dairesi Kararları   21. Ceza Dairesi Kararları   22. Ceza Dairesi Kararları   23. Ceza Dairesi Kararları   Hukuk Genel Kurulu Kararları   1. Hukuk Dairesi Kararları   2. Hukuk Dairesi Kararları   3. Hukuk Dairesi Kararları   4. Hukuk Dairesi Kararları   5. Hukuk Dairesi Kararları   6. Hukuk Dairesi Kararları   7. Hukuk Dairesi Kararları   8. Hukuk Dairesi Kararları   9. Hukuk Dairesi Kararları   10. Hukuk Dairesi Kararları   11. Hukuk Dairesi Kararları   12. Hukuk Dairesi Kararları   13. Hukuk Dairesi Kararları   14. Hukuk Dairesi Kararları   15. Hukuk Dairesi Kararları   16. Hukuk Dairesi Kararları   17. Hukuk Dairesi Kararları   18. Hukuk Dairesi Kararları   19. Hukuk Dairesi Kararları   20. Hukuk Dairesi Kararları   21. Hukuk Dairesi Kararları   22. Hukuk Dairesi Kararları   23. Hukuk Dairesi Kararları   BAM Hukuk M. Kararları   Yerel Mah. Kararları  


    Avukat Web Sitesi