9. Hukuk Dairesi 2015/7378 E. , 2015/15869 K.
"İçtihat Metni"MAHKEMESİ : ... İŞ MAHKEMESİ
DAVA : Davacı, feshin geçersizliğine ve işe iadesine karar verilmesini istemiştir.
Yerel mahkemece, davanın reddine karar verilmiştir.
Hüküm süresi içinde davacı avukatı tarafından temyiz edilmiş olmakla, dava dosyası için Tetkik Hakimi tarafından düzenlenen rapor dinlendikten sonra dosya incelendi, gereği konuşulup düşünüldü:
A) Davacı İsteminin Özeti:
Davacı vekili, müvekkilinin, iş güvenliği kalite kontrol hizmetleri ve saha denetim faaliyetleri alanında davalı şirkette çalışmaya başladığını, davalı işverenlikçe daralma sürecinde olduğu ve davacıya önerebilecek uygun bir görev, mevcut bir kadro olmadığı gerekçesiyle 4857 sayılı kanunun 17. maddesi uyarınca iş sözleşmesinin feshedildiğini, davacının iş sözleşmesi feshedildikten sonra davalı şirket tarafından yerine başka bir işçi alındığını, işveren tarafından yapılan feshin haksız ve hukuka aykırı olduğunu iddia ederek feshin geçersizliğine ve davacının işe iadesine karar verilmesini istemiştir.
B) Davalı Cevabının Özeti:
Davalı vekili, davacının iş sözleşmesinin iddia ettiği gibi 18.10.2012 tarihinde değil, 20.09.2012 tarihinde haklı olarak feshedildiğini, davacının davalı şirket tarafından kendisine verilen görevleri yerine getirmediğini, işverene haber vermeden görev yerini terk ettiğini, işveren tarafından şirketin işi görülsün diye verdiği aracı kendi çıkarları için kullandığını, amirlerinin talimatlarına uymadığını, işyerinde huzursuzluk çıkardığını, bu sebeplerle iş sözleşmesinin feshedileceğini anlayan davacının 03.09.2012 tarihinden itibaren aralıksız raporlar alarak işe gelmediğini, iş sözleşmesinin 20.09.2012 tarihinde e-posta yolu feshedildiğini, davanın yasal 1 aylık süreden sonra açıldığını savunarak davanın reddini istemiştir.
C) Yerel Mahkeme Kararının Özeti:
Mahkemece, toplanan kanıtlara dayanılarak, davacının fesih bildirimini 03.10.2012 tarihinde gönderilen 2. e-mail ile tebliğ ettiği ve fesih bildiriminin tebliğinden itibaren 1 aylık süreden sonra dava açıldığı gerekçesi ile davanın reddine karar verilmiştir.
D) Temyiz:
Kararı davacı vekili temyiz etmiştir.
E) Gerekçe:
4857 sayılı İş Kanunu"nun 20. maddesi uyarınca iş sözleşmesinin geçerli neden olmadan feshedildiğini ileri süren işçinin, fesih bildiriminin tebliği tarihinden itibaren bir ay içerisinde feshin geçersizliği ve işe iade istemi ile dava açması gerekir. Bu süre hak düşürücü süre olup, resen dikkate alınmalıdır.
İş sözleşmesinin önel verilerek feshi halinde, dava açma süresi önelin sona ereceği tarihte değil, işverenin fesih bildirimini tebliğ ettiği tarihte başlar.
Somut uyuşmazlıkta, mahkemece davacının, fesih bildirimini 03.10.2012 tarihinde gönderilen elektronik posta ile bildirildiği kabul edilmiş ise de söz konusu elektronik postanın davacıya ulaşıp ulaşmadığı somut olarak kanıtlanamamıştır.
Dosya içerisinde yer alan belgelerden iş akdinin 08.10.2012 tarihinde sona erdiği anlaşılmakta olup, davacı, 07.11.2012 tarihi itibariyle ve yasal süre içerisinde işe iade davasını açmıştır. Bu nedenlerle davanın süresinde açıldığının kabulü gerekir
Davalı işverence 20.09.2012 tarihli fesih bildiriminde fesih nedeni, daralma sürecinde olunması ve önerilebilecek başka bir görevin mevcut olmaması gösterilmesine karşın davacıya elektronik posta ile gönderilen diğer fesih bildiriminde ise fesih nedeni olarak işyerinde huzursuzluk yarattığı, kurallara uymadığı belirtilmiş olup aynı tarihli her iki fesih bildirimi birbiri ile çelişmektedir. Bu nedenle davalı işveren tarafından feshin geçerli nedene dayandığı ispat edilemediğinden mahkemece davanın kabulü yerine reddine karar verilmesi hatalıdır.
4857 sayılı İş Yasasının 20/3 maddesi uyarınca Dairemizce aşağıdaki şekilde karar verilmiştir.
HÜKÜM:
Yukarda açıklanan gerekçe ile;
1. Mahkemenin kararının BOZULARAK ORTADAN KALDIRILMASINA,
2. Feshin GEÇERSİZLİĞİNE ve davacının İŞE İADESİNE,
3. Davacının yasal süre içinde başvurusuna rağmen davalı işverence süresi içinde işe başlatılmaması halinde ödenmesi gereken tazminat miktarının davacının kıdemi, fesih nedeni dikkate alınarak takdiren davacının 4 aylık brüt ücreti tutarında BELİRLENMESİNE,
4. Davacı işçinin işe iadesi için işverene süresi içinde müracaatı halinde hak kazanılacak olan ve kararın kesinleşmesine kadar en çok 4 aya kadar ücret ve diğer haklarının davalıdan tahsilinin GEREKTİĞİNE,
5. Harç peşin alındığından yeniden alınmasına yer olmadığına,
6. Davacının yaptığı 267.60 TL yargılama giderinin davalıdan tahsili ile davacıya verilmesine, davalının yaptığı yargılama giderinin üzerinde bırakılmasına,
7. Karar tarihinde yürürlükte bulunan tarifeye göre belirlenen 1.500 TL ücreti vekaletin davalıdan alınarak davacıya verilmesine,
8. Peşin alınan temyiz harcının isteği halinde ilgilisine iadesine,
Kesin olarak 30.04.2015 gününde oybirliği ile karar verildi