Abaküs Yazılım
18. Hukuk Dairesi
Esas No: 2014/760
Karar No: 2014/10326
Karar Tarihi: 12.06.2014

Yargıtay 18. Hukuk Dairesi 2014/760 Esas 2014/10326 Karar Sayılı İlamı

Özet:


Davacı, yüksek lisans ve doktora eğitimi öncesi imzaladığı yüklenme ve kefalet senedinin hükümsüzlüğü ve mecburi hizmet yükümlülüğü olmadığının tespiti için dava açmıştır. Ancak, davacı tarafından imzalanan taahhütnameye göre, davacı Üniversitede bulunmama sebebiyle yapılan her türlü ödemeleri taahhüt etmiştir. Davacının taahhütnameyi özgür iradesiyle imzalamasına engelleyecek yasal bir düzenleme de bulunmamaktadır. Mahkeme dava reddine karar vermiştir. Temyiz isteminde bulunan davacının temyiz talepleri yersiz görülmüştür. Ancak, 657 sayılı Yasanın Ek 35. maddesi ile 2547 sayılı Yasanın 35. maddesi çatıştığı için, özel kanun durumunda olan 2547 sayılı Yasaya öncelik verilmesi gerektiği belirtilmiştir. Sonuç olarak, Mahkeme kararı önceki gerekçelerle onanmıştır. Kullanılan kanun maddeleri 818 sayılı Türk Borçlar Kanunu, 657 sayılı Kanunun Ek 35. maddesi ve 2547 sayılı Kanunun 35. maddesidir.
(Kapatılan) 18. Hukuk Dairesi         2014/760 E.  ,  2014/10326 K.

    "İçtihat Metni"

    MAHKEMESİ :Asliye Hukuk Mahkemesi

    Dava dilekçesinde, 2547 sayılı Yasanın 35. maddesi kapsamında yüksek lisans ve doktora eğitimi öncesinde imzaladığı 08.02.2006 tarihli yüklenme ve kefalet senedinin hükümsüzlüğü ile mecburi hizmet yükümlülüğünün bulunmadığının tespiti istenilmiştir. Mahkemece davanın reddine karar verilmiş, hüküm davacı vekili tarafından temyiz edilmiştir.
    Y A R G I T A Y K A R A R I
    Temyiz isteminin süresi içinde olduğu anlaşıldıktan sonra dosyadaki bütün kağıtlar okunup gereği düşünüldü:
    Dosyadaki yazılara, kararın dayandığı kanıtlarla yasal gerektirici nedenlere ve özellikle kanıtların takdirinde bir isabetsizlik görülmemesine göre sair temyiz itirazları yerinde değildir.
    Ancak;
    Davacı tarafından verilen, 09.02.2006 tarihinde düzenlenen taahhütname ve kefalet senedi içeriğine göre; taahhütnamenin 6. maddesinde “1. maddede yazılı sebeple ... Üniversitesinde bulunmamdan dolayı ücret, aidat, tazminat, tayin bedeli gibi adlar altında yapılan her türlü ödemeler ile yol ve ikamet giderlerini ve hususlara ilave olarak şahsım adına programın içinde veya dışında her ne sebeple olursa olsun sarfedilen meblağı beşinci maddede belirtilen nedenlerden dolayı eksik mecburi hizmet süresi bulunduğu takdirde eksik hizmet süremle orantılı olarak bana ödendiği tarihten itibaren yasal faizi ile birlikte hesaplanacak borç tutarını protesto keşidesine ve hüküm istihsaline hacet kalmaksızın nakden ve def"aten ya da bana verilen süre içerisinde eşit taksitlerle ... ... Üniversitesine ödeyeceğimi şimdiden taahhüt ve kabul ederim" şeklinde davacının taahhütte bulunduğu anlaşılmıştır.
    Davacı sözü edilen bu taahhütnamenin imzalandığı tarihte yürürlükte bulunan 818 sayılı Türk Borçlar Kanunu"nun 24. vd. maddeleri anlamında hata, hile veya tehdit altında kendisine imzalatıldığını ileri sürmemiştir. Davacının özgür iradesi ile davalı üniversiteye böyle bir yüklenme senedi vermesini yasaklayan bir yasal düzenleme olmadığı gibi, davacı kendi isteği dışında ... Üniversitesine gönderilmiş değildir. O halde bu taahhütname davacıyı bağlar niteliktedir. Davacının halen taahhütname gereğince yükümlüğü devam ettiğinden taahhütnameyi geçersiz kılan bir durum da bulunmadığı gerekçesiyle davanın reddine karar verilmesi gerekirken, olayda uygulanma imkanı bulanmayan
    657 sayılı Yasanın Ek 35. maddesi ile 2547 sayılı Yasanın 35. maddesinin çatıştığı, özel kanun durumunda olan 2547 sayılı Yasaya öncelik verilmesi gerektiği gerekçesiyle davanın reddi doğru değil ise de, sonucu itibarıyla doğru olan kararın yukarıda açıklanan gerekçeyle, gerekçe değiştirilmek suretiyle ONANMASINA, aşağıda yazılı bakiye onama harcının temyiz edene yükletilmesine, 12.06.2014 gününde oybirliğiyle karar verildi.

    Son Eklenen İçtihatlar   AYM Kararları   Danıştay Kararları   Uyuşmazlık M. Kararları   Ceza Genel Kurulu Kararları   1. Ceza Dairesi Kararları   2. Ceza Dairesi Kararları   3. Ceza Dairesi Kararları   4. Ceza Dairesi Kararları   5. Ceza Dairesi Kararları   6. Ceza Dairesi Kararları   7. Ceza Dairesi Kararları   8. Ceza Dairesi Kararları   9. Ceza Dairesi Kararları   10. Ceza Dairesi Kararları   11. Ceza Dairesi Kararları   12. Ceza Dairesi Kararları   13. Ceza Dairesi Kararları   14. Ceza Dairesi Kararları   15. Ceza Dairesi Kararları   16. Ceza Dairesi Kararları   17. Ceza Dairesi Kararları   18. Ceza Dairesi Kararları   19. Ceza Dairesi Kararları   20. Ceza Dairesi Kararları   21. Ceza Dairesi Kararları   22. Ceza Dairesi Kararları   23. Ceza Dairesi Kararları   Hukuk Genel Kurulu Kararları   1. Hukuk Dairesi Kararları   2. Hukuk Dairesi Kararları   3. Hukuk Dairesi Kararları   4. Hukuk Dairesi Kararları   5. Hukuk Dairesi Kararları   6. Hukuk Dairesi Kararları   7. Hukuk Dairesi Kararları   8. Hukuk Dairesi Kararları   9. Hukuk Dairesi Kararları   10. Hukuk Dairesi Kararları   11. Hukuk Dairesi Kararları   12. Hukuk Dairesi Kararları   13. Hukuk Dairesi Kararları   14. Hukuk Dairesi Kararları   15. Hukuk Dairesi Kararları   16. Hukuk Dairesi Kararları   17. Hukuk Dairesi Kararları   18. Hukuk Dairesi Kararları   19. Hukuk Dairesi Kararları   20. Hukuk Dairesi Kararları   21. Hukuk Dairesi Kararları   22. Hukuk Dairesi Kararları   23. Hukuk Dairesi Kararları   BAM Hukuk M. Kararları   Yerel Mah. Kararları  


    Avukat Web Sitesi