Abaküs Yazılım
11. Hukuk Dairesi
Esas No: 2020/2880
Karar No: 2020/5537
Karar Tarihi: 30.11.2020

Yargıtay 11. Hukuk Dairesi 2020/2880 Esas 2020/5537 Karar Sayılı İlamı

Özet:


Davacı bir araba almak için dava dışı bir kişiye senet vermiş ancak senet geri verilmediği için dava açmıştır. İlk derece mahkemesi davanın reddine karar vermiş, istinaf sonucunda da karar onanmıştır. Davacının iddialarını ispat edemediği, senedin teminat senedi olarak verildiğine dair yazılı bir belge sunulmadığı ve senede konu alacağın ödendiğine dair kabul belgesi olmadığı gerekçesiyle davanın reddine karar verilmiştir.
Kanun maddeleri:
- Hukuk Muhakemeleri Kanunu'nun 225. maddesi: İspat külfeti, iddiada bulunan tarafa aittir.
- Borçlar Kanunu'nun 609. maddesi: Senet, bir borcun yerine getirilmesine veya yerine getirildiğine dair olarak verilirse, o borcu doğurmaz. Ancak senedi alan, verene karşı talepte bulunduğunda, borçlu, senette yazılıyı ispat etmekle yükümlüdür.
11. Hukuk Dairesi         2020/2880 E.  ,  2020/5537 K.

    "İçtihat Metni"

    MAHKEMESİ : BÖLGE ADLİYE MAHKEMESİ3. HUKUK DAİRESİ

    Taraflar arasında görülen davada Çarşamba 3. Asliye Hukuk Mahkemesince verilen 30.05.2018 tarih ve 2017/12 E. - 2018/229 K. sayılı kararın davacı vekili tarafından istinaf edilmesi üzerine, istinaf isteminin esastan reddine dair Samsun Bölge Adliye Mahkemesi 3. Hukuk Dairesi"nce verilen 15.01.2019 tarih ve 2018/1478 E. - 2019/39 K. sayılı kararın Yargıtay"ca incelenmesi davacı vekili tarafından istenmiş ve temyiz dilekçesinin süresi içinde verildiği anlaşılmış olmakla, dava dosyası için Tetkik Hakimi ... tarafından düzenlenen rapor dinlendikten ve yine dosya içerisindeki dilekçe, layihalar, duruşma tutanakları ve tüm belgeler okunup, incelendikten sonra işin gereği görüşülüp, düşünüldü:
    Davacı vekili, davacı ile dava dışı ..."nun bir süre birlikte çalıştıklarını, ..."nun... isimli şahıstan Nissan marka araba satın aldığını, aracı teslim alması için davacıyı gönderdiğini, bu esnada ... tarafından davacıdan araca teminat olması için senet istediğini ve davacı tarafca açığa imza atmak suretiyle tminat olarak senet verildiğini, araca ilişkin ücretin ödendiğini, teminat olarak verilen senedin geri istendiğini ancak senedin... tarafından ..."ya zaten verilmiş olduğunu öğrendiğini, borca karşılık verilen teminat senedinin davacı tarafından doldurulmadığını, zira böyle bir borcun olmadığını ileri sürerek senet nedeniyle borçlu olmadığının tespitine karar verilmesini talep ve dava etmiştir.
    Davalı vekili, davalı tarafın icraya konulan senede ilişkin iddilarını kabul etmediklerini, bu hususların yazılı belge ile ispatlanması gerektiğini, tanık dinletmeye muvafakatlarının olmadığını savunarak davanın reddine karar verilmesini istemiştir.
    İlk derece mahkemesince yapılan yargılama sonunda, davacının beyanları ile dinlenen davacı tanığının beyanlarının çelişik olması, yanında çalışan kişinin iflas durumunda olduğunu bildiği patronu adına yüklü miktarda senet imzalamasının hayatın olağan akışına aykırı olduğu, ispat külfeti kendisinde olan davacının davasını ispat edemediği gerekçesiyle davanın reddine karar verilmiş, hükme karşı davacı vekilince istinaf kanun yoluna başvurulmuştur.
    Bölge Adliye Mahkemesince, özellikle davaya konu senet altındaki imzanın borçlu davacı tarafından inkar edilmediği, senedin teminat senedi olarak verildiğine dair yazılı herhangi bir belge sunulmadığı, senette herhangi bir tahribatın yapılmadığı, senede konu alacağın ödendiğine dair tarafların kabulünü ve imzasını taşıyan yazılı belgeler ve deliller sunulmadığı, senet bedelinin nakden alındığına yönelik senet metnindeki ibare dikkate alındığında davacının dava dilekçesinde ileri sürdüğü hususların dikkate alınamayacağı anlaşıldığından mahkemece davanın reddine karar verilmiş olmasında usul ve yasaya aykırı bir yön bulunmadığı gerekçesiyle davacı vekilinin istinaf başvurusunun esastan reddine karar verilmiş, hüküm davacı vekili tarafından temyiz edilmiştir.
    Dosyadaki yazılara kararın dayandığı delillerle gerektirici sebeplere, delillerin takdirinde bir isabetsizlik bulunmamasına göre, davacı vekilinin yerinde görülmeyen bütün temyiz itirazlarının reddiyle muhakeme hukukuna ve maddi hukuka uygun bulunan hükmün ONANMASINA, dosyanın Çarşamba 3. Asliye Hukuk Mahkemesi’ne gönderilmesine, karardan bir örneğin Samsun Bölge Adliye Mahkemesi 3. Hukuk Dairesi’ne gönderilmesine, aşağıda yazılı bakiye 10,00 TL temyiz ilam harcının temyiz eden davacıdan alınmasına, 30.11.2020 tarihinde oybirliğiyle karar verildi.


    Son Eklenen İçtihatlar   AYM Kararları   Danıştay Kararları   Uyuşmazlık M. Kararları   Ceza Genel Kurulu Kararları   1. Ceza Dairesi Kararları   2. Ceza Dairesi Kararları   3. Ceza Dairesi Kararları   4. Ceza Dairesi Kararları   5. Ceza Dairesi Kararları   6. Ceza Dairesi Kararları   7. Ceza Dairesi Kararları   8. Ceza Dairesi Kararları   9. Ceza Dairesi Kararları   10. Ceza Dairesi Kararları   11. Ceza Dairesi Kararları   12. Ceza Dairesi Kararları   13. Ceza Dairesi Kararları   14. Ceza Dairesi Kararları   15. Ceza Dairesi Kararları   16. Ceza Dairesi Kararları   17. Ceza Dairesi Kararları   18. Ceza Dairesi Kararları   19. Ceza Dairesi Kararları   20. Ceza Dairesi Kararları   21. Ceza Dairesi Kararları   22. Ceza Dairesi Kararları   23. Ceza Dairesi Kararları   Hukuk Genel Kurulu Kararları   1. Hukuk Dairesi Kararları   2. Hukuk Dairesi Kararları   3. Hukuk Dairesi Kararları   4. Hukuk Dairesi Kararları   5. Hukuk Dairesi Kararları   6. Hukuk Dairesi Kararları   7. Hukuk Dairesi Kararları   8. Hukuk Dairesi Kararları   9. Hukuk Dairesi Kararları   10. Hukuk Dairesi Kararları   11. Hukuk Dairesi Kararları   12. Hukuk Dairesi Kararları   13. Hukuk Dairesi Kararları   14. Hukuk Dairesi Kararları   15. Hukuk Dairesi Kararları   16. Hukuk Dairesi Kararları   17. Hukuk Dairesi Kararları   18. Hukuk Dairesi Kararları   19. Hukuk Dairesi Kararları   20. Hukuk Dairesi Kararları   21. Hukuk Dairesi Kararları   22. Hukuk Dairesi Kararları   23. Hukuk Dairesi Kararları   BAM Hukuk M. Kararları   Yerel Mah. Kararları  


    Avukat Web Sitesi