Abaküs Yazılım
11. Hukuk Dairesi
Esas No: 2016/11738
Karar No: 2016/8544
Karar Tarihi: 31.10.2016

Yargıtay 11. Hukuk Dairesi 2016/11738 Esas 2016/8544 Karar Sayılı İlamı

Özet:


Mahkeme, banka ile kredi sözleşmesi imzalayan borçlunun vadesinde ödemediği nakdi ve gayri nakdi borçları nedeniyle ihtiyati haciz talebinin kabul edilmesi gerektiğini belirtti. İhtiyati haciz, borçlunun yedinde veya üçüncü şahısta olan taşınır ve taşınmaz mallarını ve alacakları ile diğer haklarını ihtiyaten haczettirme işlemidir. Mahkeme, asıl borçluya gönderilen ihtarın temerrüdün yanı sıra müteselsil kefilin takibi koşullarının gerçekleşmesi bakımından da gerekli olduğunu belirtti. TBK'nın 586. maddesi uyarınca öngörülen müteselsil kefilin takibi koşullarının gerçekleşmesi, borçluya gönderilen ihtarnamenin sonuçsuz kalması halinde müteselsil kefiller hakkında da ihtiyati haciz talep edilebileceğini belirten Mahkeme, yanılgılı bir değerlendirme sonucu ihtiyati haciz talebi reddedilince yazılı şekilde hüküm tesisi doğru olmadığını belirtti. Kararda geçen kanun maddeleri şunlardır: İcra ve İflas Kanunu'nun 257. maddesi ve Türk Borçlar Kanunu'nun 586. maddesi.
11. Hukuk Dairesi         2016/11738 E.  ,  2016/8544 K.

    "İçtihat Metni"


    MAHKEMESİ :TİCARET MAHKEMESİ
    ... 2. Asliye Ticaret Mahkemesi’nce verilen 22/01/2016 tarih ve 2016/59-2016/66 D.İş sayılı kararın Yargıtayca incelenmesi ihtiyati haciz talep eden (alacaklı) vekili tarafından istenmiş ve temyiz dilekçesinin süresi içinde verildiği anlaşılmış olmakla, Tetkik Hakimi ... tarafından düzenlenen rapor dinlendikten ve dosya içerisindeki tüm belgeler okunup, incelendikten sonra işin gereği görüşülüp, düşünüldü:
    İhtiyati haciz talepe eden vekili; müvekkilinin genel nakdi ve gayri nakdi kredi sözleşmesi nedeniyle toplam 241.257,28 TL alacaklı olduğunu, borçlunun vadesinde borçlarını ödemediğini, hesap kat ihtarının gönderildiğini beyanla borçluların borca ve masraflara yeter miktarda taşınır, taşınmaz malları ile üçüncü şahıslardaki hak ve alacakları üzerine ihtiyati haciz konulmasını talep ve dava etmiştir.
    Mahkemece, borçlu ... yönünden, 235.257,28 TL nakit, 6.000,00 TL gayri nakit olmak üzere toplam 241.257,28 TL borca ve masraflara yeter miktarda taşınır ve taşınmaz malları ile üçüncü şahıslardaki hak ve alacakları üzerine ihtiyati haciz konulmasına; ihtarname borçlu ... İnşaat ... Sanayi ve Ticaret Limited Şirketine tebliğ edilememiş olmakla, TBK’nın 586. maddesi göz önüne alınarak kefiller ... ile ... hakkında ihtiyati haciz talebinin reddine karar verilmiştir.
    Kararı, ihtiyati haciz talep eden vekili temyiz etmiştir.
    Talep, ihtiyati haciz istemine ilişkin olup, mahkemece yukarıda özetlenen gerekçe ile kefiller yönünden talebin reddine karar verilmiştir. Ancak, İİK"nın 257. maddesinde, vadesi gelmiş ve rehinle temin edilmemiş bir para borcunun alacaklısının, borçlunun yedinde veya üçüncü şahısta olan taşınır ve taşınmaz mallarını ve alacaklarıyla diğer haklarını ihtiyaten haczettirebileceği düzenlenmiştir. Somut olayda, istem dilekçesine ekli belgelerden de anlaşılacağı üzere, alacaklı banka ile asıl borçlu şirket arasında imzalanmış bulunan genel kredi sözleşmesine, diğer borçlular da müteselsil kefil olmuşlar ve işbu sözleşme çerçevesinde tahakkuk eden alacak tutarları için borçlulara hesap kat ihtarı gönderilmiştir. Hesabın kat edilmesi, kredi sözleşmesinden kaynaklanan
    alacağın muacceliyeti için yeterlidir, ayrıca ihtarın tebliği şartı aranmaz. Asıl borçluya gönderilen ihtar, borçlunun temerrüdünün yanı sıra, 6098 sayılı TBK’nın 586"ncı maddesinde öngörülen müteselsil kefilin takibi koşullarının gerçekleşmesi bakımından da gerekli bir unsurdur. Bu itibarla, mahkemece yukarıda da açıklandığı üzere, kat ihtarının alacağı muaccel hale getirdiği ve ayrıca ihtarın tebliğinin gerekmediği, TBK"nın 586. maddesine göre de borçluya gönderilen kat ihtarnamesinin sonuçsuz kalması halinde müteselsil kefiller hakkında da ihtiyati haciz talep edilebileceği ve İİK"nın 257. madde koşullarının oluştuğu nazara alınarak borçlu kefiller ... ve ... yönünden de ihtiyati haciz talebinin kabulüne karar verilmesi gerekirken, yanılgılı değerlendirme ile yazılı şekilde hüküm tesisi doğru olmamış, bozmayı gerektirmiştir.
    SONUÇ: Yukarıda açıklanan nedenlerle, ihtiyati haciz talep eden (alacaklı) vekilinin temyiz itirazlarının kabulü ile hükmün anılan taraf yararına BOZULMASINA, ödediği temyiz peşin harcın isteği halinde temyiz edene iadesine, 31/10/2016 tarihinde oybirliğiyle karar verildi.

    Sayın kullanıcılarımız, siteden kaldırılmasını istediğiniz karar için veya isim düzeltmeleri için bilgi@abakusyazilim.com.tr adresine mail göndererek bildirimde bulunabilirsiniz.

    Son Eklenen İçtihatlar   AYM Kararları   Danıştay Kararları   Uyuşmazlık M. Kararları   Ceza Genel Kurulu Kararları   1. Ceza Dairesi Kararları   2. Ceza Dairesi Kararları   3. Ceza Dairesi Kararları   4. Ceza Dairesi Kararları   5. Ceza Dairesi Kararları   6. Ceza Dairesi Kararları   7. Ceza Dairesi Kararları   8. Ceza Dairesi Kararları   9. Ceza Dairesi Kararları   10. Ceza Dairesi Kararları   11. Ceza Dairesi Kararları   12. Ceza Dairesi Kararları   13. Ceza Dairesi Kararları   14. Ceza Dairesi Kararları   15. Ceza Dairesi Kararları   16. Ceza Dairesi Kararları   17. Ceza Dairesi Kararları   18. Ceza Dairesi Kararları   19. Ceza Dairesi Kararları   20. Ceza Dairesi Kararları   21. Ceza Dairesi Kararları   22. Ceza Dairesi Kararları   23. Ceza Dairesi Kararları   Hukuk Genel Kurulu Kararları   1. Hukuk Dairesi Kararları   2. Hukuk Dairesi Kararları   3. Hukuk Dairesi Kararları   4. Hukuk Dairesi Kararları   5. Hukuk Dairesi Kararları   6. Hukuk Dairesi Kararları   7. Hukuk Dairesi Kararları   8. Hukuk Dairesi Kararları   9. Hukuk Dairesi Kararları   10. Hukuk Dairesi Kararları   11. Hukuk Dairesi Kararları   12. Hukuk Dairesi Kararları   13. Hukuk Dairesi Kararları   14. Hukuk Dairesi Kararları   15. Hukuk Dairesi Kararları   16. Hukuk Dairesi Kararları   17. Hukuk Dairesi Kararları   18. Hukuk Dairesi Kararları   19. Hukuk Dairesi Kararları   20. Hukuk Dairesi Kararları   21. Hukuk Dairesi Kararları   22. Hukuk Dairesi Kararları   23. Hukuk Dairesi Kararları   BAM Hukuk M. Kararları   Yerel Mah. Kararları  


    Avukat Web Sitesi