Abaküs Yazılım
11. Hukuk Dairesi
Esas No: 2016/6856
Karar No: 2016/8527
Karar Tarihi: 31.10.2016

Yargıtay 11. Hukuk Dairesi 2016/6856 Esas 2016/8527 Karar Sayılı İlamı

Özet:


Davalı yönetim kurulu üyelerinin, Hazine Müsteşarlığı'nın kararlarına aykırı olarak hiçbir teminat almadan kredi kullandırdığı ve bankanın mali bünyesinin ciddi şekilde zarar gördüğü iddiasıyla açılan sorumluluk davasıyla ilgili olarak, 30. Asliye Ticaret Mahkemesi'nin verdiği kararın Yargıtay'a taşındığı ancak bazı noksanlıkların giderilmek üzere dosyanın mahkemeye geri gönderildiği belirtilmektedir. Dava dosyasında yapılan inceleme sonucunda, mahkemenin yetkisizlik kararı vererek dosyanın tevzi bürosuna gönderilmesi doğru olmadığı, 5421 sayılı Bankacılık Kanunu'nun 142. maddesine göre bankaların ve faaliyet izni kaldırılan bankaların iflas ve tasfiye idareleri tarafından açılacak hukuk davalarına 1 ve 2 nolu asliye ticaret mahkemelerinin bakacağı ve dolayısıyla bu mahkemelerin görevli olduğu belirtilmiştir. Bu nedenle, kararın \"yetkisizliğine\" ibaresi çıkarılarak yerine \"görevsizliğine\" ibaresinin eklenmesine karar verilmiştir. Kanun maddesiyle ilgili olarak, 5421 sayılı Bankacılık Kanunu'nun ihtilaflı konulara göre görevli mahkemeleri düzenleyen 142. maddesi açıklanmıştır.
11. Hukuk Dairesi         2016/6856 E.  ,  2016/8527 K.

    "İçtihat Metni"


    MAHKEMESİ :TİCARET MAHKEMESİ
    Taraflar arasında görülen davada ... 30. Asliye Ticaret Mahkemesi’nce verilen 13/05/2013 tarih ve 2011/52-2013/152 sayılı kararın Yargıtayca incelenmesi davalı ... vekili tarafından istenmiş ve temyiz dilekçesinin süresi içinde verildiği anlaşılmış olmakla, bazı noksanlıkların ikmali için dosya mahalline gönderilmişti. Bu noksanlıkların giderilerek dosyanın gönderildiği anlaşılmakla, dava dosyası için Tetkik Hakimi ... tarafından düzenlenen rapor dinlendikten ve yine dosya içerisindeki dilekçe, layihalar, duruşma tutanakları ve tüm belgeler okunup, incelendikten sonra işin gereği görüşülüp, düşünüldü:
    Davacı vekili; Hazine Müşteşarlığının kararlarına aykırı olarak davalı yönetim kurulu üyeleri ve denetçilerinin, hiçbir teminat almadan ... Grubu firmalarına kredi kulandırdığı, kullandırılan krediler nedeniyle bankanın mali bünyesinin ciddi şekilde tahrip olduğunu, banka kaynaklarının doğrudan ve dolaylı yollardan, bankanın hakim hissedarlarının menfaatleri doğrultusunda kullandırıldığını, kayıtlara intikal ettirilmeyen hukuken geçersiz temlik sözleşmeleri yapıldığını, bazı bankalarla karşılıklı kredi ilişkilerine girildiğini, piyasa değerlerinin çok üstünde bankaya iştirak alımları yapıldığını, bunun neticesinde bankanın yönetim ve denetimine ... tarafından el konulduğunu, davalı yönetim kurulu üyeleri ile denetçilerini ibra eden olağan genel kurul kararlarının yoklukla malul sayıldığını belirterek davalılar hakkında tazminata ilişkin karar verilmesini talep ve dava etmiştir.
    Davalılar tarafından verilen muhtelif tarihli cevap dilekçelerinde; davanın zamanaşımına uğradığı, kredi tahsis kararlarında müvekkillerinin kusurlarının bulunmadığını, rehnedilmiş hazine bonoları hakkında yönetim kurulunca alınmış bir karar bulunmadığını, ortada gerçekleşmiş bir zarar bulunmadığını savunarak davanın reddini istemişlerdir.
    Mahkemece iddia, savunma ve tüm dosya kapsamına göre; 5411 sayılı Bankacılık Kanunu"nun 142. maddesi düzenlemesine göre bankaları ve faaliyet izni kaldırılan bankaların iflas tasfiye ve idareleri tarafından açılacak hukuk davalarına 1 ve 2 nolu asliye ticaret mahkemelerinin bakacağı gerekçesiyle mahkemenin yetkisizliği ile dosyanın 1 veya 2 nolu asliye ticaret mahkemesine tevzi edilmek üzere tevzi bürosuna gönderilmesine karar verilmiştir.
    Kararı, davalı ... vekili temyiz etmiştir.
    Dava, banka yöneticilerinin işlemleri nedeniyle açılan sorumluluk davası olup, mahkemece yazılı gerekçelerle yetkisizlik kararı verilerek dosyanın tevzi bürosuna gönderilmesine karar verilmiş ise de; 5421 sayılı Bankacılık Kanunu"nun 142. maddesinde yer alan “bankaları ve faaliyet izni kaldırılan bankaların iflas ve tasfiye idareleri tarafından açılacak hukuk davalarına asliye ticaret mahkemesi tarafından bakılır. O yerde, birden fazla asliye ticaret mahkemesi bulunması halinde, bu davalar (1) ve (2) numaralı asliye ticaret mahkemesinde görülür.” hükmü nazara alındığında (1) ve (2) numaralı asliye ticaret mahkemelerinin belirtilen uyuşmazlıklar yönünden münhasıran görevli olduğu, bu durumda münhasıran görevli mahkemeyi işaret eden bu yasa maddesinin hükme esas alınması doğru olmasına rağmen, yetkisizlik kararı verilerek dosyanın tevzi bürosuna gönderilmesine karar verilmesi doğru olmayıp kararın bu yönden bozulması gerekirse de yapılan yanlışlığın giderilmesi yeniden yargılama yapılmasını gerektirmediğinden kararın anılan yönden düzeltilerek onanmasına karar vermek gerekmiştir.
    SONUÇ: Yukarıda açıklanan nedenlerle davalı ... vekilinin temyiz itirazının kabulü ile hükmün 1. bendindeki “yetkisizliğine” ibaresi çıkarılarak yerine “görevsizliğine” ibaresinin eklenmesine; hükmün 2. numaralı bendinin hüküm fıkrasından çıkarılarak yerine “Taraflardan birinin 6100 sayılı HMK 20. maddesi uyarınca yasal sürede kararı veren mahkemeye başvurarak, dava dosyasının görevli mahkemeye gönderilmesini talep etmesi halinde dosyanın görevli asliye ticaret mahkemesine gönderilmesine, aksi takdirde davanın açılmamış sayılmasına karar verileceğine” hükmünün yazılmasına; hükmün bu şekliyle DÜZELTİLEREK ONANMASINA, ödediği temyiz peşin harcın isteği halinde temyiz edene iadesine, 31/10/2016 tarihinde oybirliğiyle karar verildi.

    Sayın kullanıcılarımız, siteden kaldırılmasını istediğiniz karar için veya isim düzeltmeleri için bilgi@abakusyazilim.com.tr adresine mail göndererek bildirimde bulunabilirsiniz.

    Son Eklenen İçtihatlar   AYM Kararları   Danıştay Kararları   Uyuşmazlık M. Kararları   Ceza Genel Kurulu Kararları   1. Ceza Dairesi Kararları   2. Ceza Dairesi Kararları   3. Ceza Dairesi Kararları   4. Ceza Dairesi Kararları   5. Ceza Dairesi Kararları   6. Ceza Dairesi Kararları   7. Ceza Dairesi Kararları   8. Ceza Dairesi Kararları   9. Ceza Dairesi Kararları   10. Ceza Dairesi Kararları   11. Ceza Dairesi Kararları   12. Ceza Dairesi Kararları   13. Ceza Dairesi Kararları   14. Ceza Dairesi Kararları   15. Ceza Dairesi Kararları   16. Ceza Dairesi Kararları   17. Ceza Dairesi Kararları   18. Ceza Dairesi Kararları   19. Ceza Dairesi Kararları   20. Ceza Dairesi Kararları   21. Ceza Dairesi Kararları   22. Ceza Dairesi Kararları   23. Ceza Dairesi Kararları   Hukuk Genel Kurulu Kararları   1. Hukuk Dairesi Kararları   2. Hukuk Dairesi Kararları   3. Hukuk Dairesi Kararları   4. Hukuk Dairesi Kararları   5. Hukuk Dairesi Kararları   6. Hukuk Dairesi Kararları   7. Hukuk Dairesi Kararları   8. Hukuk Dairesi Kararları   9. Hukuk Dairesi Kararları   10. Hukuk Dairesi Kararları   11. Hukuk Dairesi Kararları   12. Hukuk Dairesi Kararları   13. Hukuk Dairesi Kararları   14. Hukuk Dairesi Kararları   15. Hukuk Dairesi Kararları   16. Hukuk Dairesi Kararları   17. Hukuk Dairesi Kararları   18. Hukuk Dairesi Kararları   19. Hukuk Dairesi Kararları   20. Hukuk Dairesi Kararları   21. Hukuk Dairesi Kararları   22. Hukuk Dairesi Kararları   23. Hukuk Dairesi Kararları   BAM Hukuk M. Kararları   Yerel Mah. Kararları  


    Avukat Web Sitesi