Abaküs Yazılım
22. Hukuk Dairesi
Esas No: 2018/14110
Karar No: 2018/27527
Karar Tarihi: 17.12.2018

Yargıtay 22. Hukuk Dairesi 2018/14110 Esas 2018/27527 Karar Sayılı İlamı

Özet:


Davalı işyerinde en son şube müdürü olarak çalışan davacı, emeklilik nedeniyle iş sözleşmesinin sona ermesi sonrasında kullanmadığı yıllık izni bulunduğunu ileri sürerek yıllık ücretli izin alacağının tahsiline karar verilmesini talep etmiştir. Davalı ise, davacının yıllık izinlerinin bir kısmını kullandığını, kalan kısmının ise kendisine ödendiğini savunarak davanın reddini istemiştir. İlk derece mahkemesi kararı davacı lehine verilmiştir. Davalı vekilleri istinaf başvurusunda bulunmuş, ancak Bölge Adliye Mahkemesi İlk Derece Mahkemesi kararının usul ve esas yönünden hukuka uygun olduğu gerekçesiyle istinaf başvurusunu reddetmiştir. Davalı vekili temyiz etmiştir. Dosya incelenirken, uyuşmazlığa uygulanması gereken hukuk kurallarına göre, davacının yıllık izin süresi belirlenirken davacıya ait sendika üye kayıt fişine ve uyuşmazlık konusu döneme ait toplu iş sözleşmelerine bakılması gerektiği tespit edilmiştir. Sendika üyelik tarihinden önceki dönemin de incelenmesi gerektiği belirtilmiştir. Dosyada yer alan belgelere göre, davacı 1993 yılından itibaren geçerli toplu iş sözleşmelerine göre yıllık 30 gün izne hak kazanmıştır. Ancak sendika ü
22. Hukuk Dairesi         2018/14110 E.  ,  2018/27527 K.

    "İçtihat Metni"

    DAVA TÜRÜ : ALACAK
    MAHKEMESİ : ... 40. İş Mahkemesi

    Taraflar arasında görülen dava sonucunda verilen kararın, temyizen incelenmesi davalı vekili tarafından istenilmekle, temyiz talebinin süresinde olduğu anlaşıldı. Dava dosyası için Tetkik Hakimi ... tarafından düzenlenen rapor dinlendikten sonra dosya incelendi, gereği konuşulup düşünüldü:

    Y A R G I T A Y K A R A R I

    Davacı İsteminin Özeti:
    Davacı, davalı işyerinde en son şube müdürü olarak çalıştığını, iş sözleşmesinin emeklilik nedeni ile sona erdiğini, kullanmadığı yıllık izni bulunduğunu ileri sürerek yıllık ücretli izin alacağının tahsiline karar verilmesini talep etmiştir.
    Davalı Cevabının Özeti:
    Davalı, davacının yıllık izinlerinin bir kısmını kullandığını, kalan kısmının ise kendisine ödendiğini savunarak davanın reddini istemiştir.
    İlk Derece Mahkemesi Kararının Özeti:
    İlk Derece Mahkemesince, toplanan kanıtlar ve bilirkişi raporuna dayanılarak davanın kabulüne karar verilmiştir.
    İstinaf Başvurusu:
    İlk Derece Mahkemesinin kararına karşı, davalı vekilleri istinaf başvurusunda bulunmuştur.
    Bölge Adliye Mahkemesi Kararının Özeti:
    Bölge Adliye Mahkemesince, İlk Derece Mahkemesi kararının usul ve esas yönünden hukuka uygun olduğu gerekçesiyle, istinaf başvurusunun esastan reddine karar verilmiştir.
    Temyiz başvurusu :
    Kararı, davalı vekili temyiz etmiştir.
    Gerekçe:
    1-Dosya kapsamının birlikte değerlendirilmesiyle yapılan inceleme sonucunda, uyuşmazlığa uygulanması gereken hukuk kurallarına göre, İlk Derece Mahkemesi kararının aşağıdaki bentlerin kapsamı dışında kalan yönleri usul ve kanuna uygun görülmüştür.
    2-Taraflar arasındaki uyuşmazlık, yıllık izin alacağının süresi konusunda toplanmaktadır.
    Somut olayda, davacının 01/03/1984-31/06/2015 tarihleri arasında davalı işyerinde çalıştığı, kullanmadığı yıllık izinleri olduğunu ileri sürerek alacak talebinde bulunmuştur. Mahkemece ve Bölge Adliye Mahkemesince Toplu iş Sözleşmesinin 16. maddesinde 1995 yılından önce işe giren kişilerin yıllık izin süresinin 30 gün olduğunun belirtildiğinden bahisle ,davacının çalışma döneminin tamamı için yıllık 30 gün üzerinden yıllık izin alacağı hesaplanmıştır. Dairemizce temyiz aşamasında, davacıya ait sendika üye kayıt fişine ve uyuşmazlık konusu döneme (01.03.1984-31.06.2015) ait toplu iş sözleşmelerinin bir kısmına rastlanmamış olunması nedeniyle davacıya ait üye kayıt fişi ve toplu iş sözleşmelerinin tamamının temin edilerek Dairemize gönderilmesi, için eksiklik talebinde bulunulmuş, gelen yazı cevabının ve eklerin incelenmesinden davacının 14.12.1993 yılında sendikaya üye olduğu, 1993 yılından itibaren geçerli toplu iş sözleşmelerine göre davacının yıllık 30 gün izne hak kazandığı anlaşılmıştır. Sendika üyelik tarihinden önce ise davacının toplu iş sözleşmesinden yararlanması mümkün değildir. Bu dönemin ayrıca incelenmesi gerekmektedir. Söz konusu dönemde davalı iş yerinde yıllık izin konusunda iş yeri uygulaması olup olmadığı araştırılmalıdır, davacı vekilince temyiz aşamasında 12.12.2019 tarihli beyan dilekçesi ile ""... T.A.Ş İnsan Kaynakları Uygulama Esasları"" başlıklı belge sunulmuş ise de söz konusu esasların hangi tarihten itibaren geçerli olduğu dosya içeriğinden anlaşılamamaktadır. Mahkemece tüm bu hususlar açıklığa kavuşturulmalı, ilgili dönemlerde davacıya verilen izin süreleri dikkate alınmalı , yıllık izin süresinin 30 gün olarak uygulandığı ispat edilir ise bozmadan önceki gibi , ispat edilemez ise ilgili dönemde yürürlükte bulunan mevzuat hükümlerine göre alacak belirlenmelidir. Eksik inceleme ile hüküm tesisi hatalı olup bozmayı gerektirmiştir.
    Sonuç:
    Temyiz olunan İlk Derece Mahkemesi kararının ve bu karara karşı istinaf başvurusunu esastan reddeden Bölge Adliye Mahkemesi kararının, yukarıda yazılı sebepten dolayı BOZULARAK ORTADAN KALDIRILMASINA, dosyanın kararı veren İlk Derece Mahkemesine, bozma kararının bir örneğinin ise kararı veren Bölge Adliye Mahkemesine gönderilmesine, peşin alınan temyiz karar harcının istek halinde ilgiliye iadesine, 17.12.2018 tarihinde oybirliğiyle karar verildi

    Sayın kullanıcılarımız, siteden kaldırılmasını istediğiniz karar için veya isim düzeltmeleri için destek@ictihatlar.com.tr adresine mail göndererek bildirimde bulunabilirsiniz.

    Son Eklenen İçtihatlar   AYM Kararları   Danıştay Kararları   Uyuşmazlık M. Kararları   Ceza Genel Kurulu Kararları   1. Ceza Dairesi Kararları   2. Ceza Dairesi Kararları   3. Ceza Dairesi Kararları   4. Ceza Dairesi Kararları   5. Ceza Dairesi Kararları   6. Ceza Dairesi Kararları   7. Ceza Dairesi Kararları   8. Ceza Dairesi Kararları   9. Ceza Dairesi Kararları   10. Ceza Dairesi Kararları   11. Ceza Dairesi Kararları   12. Ceza Dairesi Kararları   13. Ceza Dairesi Kararları   14. Ceza Dairesi Kararları   15. Ceza Dairesi Kararları   16. Ceza Dairesi Kararları   17. Ceza Dairesi Kararları   18. Ceza Dairesi Kararları   19. Ceza Dairesi Kararları   20. Ceza Dairesi Kararları   21. Ceza Dairesi Kararları   22. Ceza Dairesi Kararları   23. Ceza Dairesi Kararları   Hukuk Genel Kurulu Kararları   1. Hukuk Dairesi Kararları   2. Hukuk Dairesi Kararları   3. Hukuk Dairesi Kararları   4. Hukuk Dairesi Kararları   5. Hukuk Dairesi Kararları   6. Hukuk Dairesi Kararları   7. Hukuk Dairesi Kararları   8. Hukuk Dairesi Kararları   9. Hukuk Dairesi Kararları   10. Hukuk Dairesi Kararları   11. Hukuk Dairesi Kararları   12. Hukuk Dairesi Kararları   13. Hukuk Dairesi Kararları   14. Hukuk Dairesi Kararları   15. Hukuk Dairesi Kararları   16. Hukuk Dairesi Kararları   17. Hukuk Dairesi Kararları   18. Hukuk Dairesi Kararları   19. Hukuk Dairesi Kararları   20. Hukuk Dairesi Kararları   21. Hukuk Dairesi Kararları   22. Hukuk Dairesi Kararları   23. Hukuk Dairesi Kararları   BAM Hukuk M. Kararları   Yerel Mah. Kararları  


    Avukat Web Sitesi