Abaküs Yazılım
6. Hukuk Dairesi
Esas No: 2014/13676
Karar No: 2015/1752
Karar Tarihi: 24.02.2015

Yargıtay 6. Hukuk Dairesi 2014/13676 Esas 2015/1752 Karar Sayılı İlamı

Özet:


Düzce 2. Sulh Hukuk Mahkemesi'nde görülen bir dava, kira alacağının tahsili amacıyla yapılan icra takibine vaki itirazın iptali ve kiralananın tahliyesi istemine ilişkindir. Davacı vekili, davalının önceki malik ile yapılan kira sözleşmesini revize ettiği iddiasıyla dava açmıştır. Davalı vekili ise, yeni bir sözleşme niteliğinde olan tutanak başlıklı belgede muacceliyet şartının olmadığını savunmuştur. Mahkemece, davacı lehine hüküm verilmiştir. Ancak davalı vekili tarafından temyiz edilmiştir. Temyiz incelemesi sonucunda, davalı vekilinin bazı itirazları yerinde bulunmamıştır. Ancak, kiracının TTK.nu kapsamında tacir olup olmadığı araştırılmadan hüküm verilmesi doğru değildir. Bu nedenle, hüküm alacağa ilişkin kısmı bozulmuştur. Kararda geçen kanun maddeleri ise şunlardır: 6098 Sayılı Türk Borçlar Kanunu'nun 346. maddesi, 6101 Sayılı Türk Borçlar Kanunu'nun Yürürlüğü ve Uygulama Şekli Hakkında Kanun'un Geçmişe Etkili Olma başlıklı 2. maddesi, 6101 Sayılı Türk Borçlar Kanunu'nun Görülmekte Olan Davalara İlişkin Uygulama başlıklı 7. maddesi, 6217 Sayılı Kanun'un geçici 2. maddesi ve 6353 Sayılı Kanun'un 53. maddesi.
6. Hukuk Dairesi         2014/13676 E.  ,  2015/1752 K.

    "İçtihat Metni"

    MAHKEMESİ : Düzce 2. Sulh Hukuk Mahkemesi
    TARİHİ : 17/07/2014
    NUMARASI : 2013/495-2014/622

    Mahalli mahkemesinden verilmiş bulunan yukarıda tarih ve numarası yazılı itirazın iptali ve tahliye davasına dair kararın temyiz incelemesi duruşmalı olarak davalı tarafından süresi içinde istenilmekle gün tayin edilerek taraflara gönderilen davetiyelerin tebliğ edilmesi üzerine belli günde davalı vekili Av. İbrahim ve davacı vekili Av. Mustafa geldiler. Hazır bulunanların sözlü beyanları dinlendikten sonra dosyadaki bütün kağıtlar okunup gereği görüşülüp düşünüldü.
    Dava, kira alacağının tahsili amacıyla yapılan icra takibine vaki itirazın iptali ve kiralananın tahliyesi istemine ilişkindir. Mahkemece davanın kabulüne karar verilmiş, hüküm davalı vekili tarafından temyiz edilmiştir.
    Davacı vekili dava dilekçesinde; davalının önceki malik ile yapılan 15.07.2010 başlangıç tarihli ve 5 yıl süreli kira sözleşmesiyle kiracı olduğu ... İşmerkezindeki 3 nolu bağımsız bölümün davacı tarafından 09.08.2011 tarihinde satın alındığını ve taraflar arasında düzenlenen tutanak başlıklı belge ile kira sözleşmesinin ödeme bölümünün revize edildiğini, Ocak ve Şubat 2012 ayları kira bedelleri ile sözleşmenin özel şartlar bölümünün 4.maddesindeki muacceliyet şartı gereğince muaccel hale gelen kira bedellerinin tahsili için davalı hakkında 27.02.2013 tarihinde başlatılan icra takibine davalının itirazı üzerine takibin durduğunu belirterek itirazın iptali ile kiralananın tahliyesini talep etmiştir. Davalı vekili, tutanak başlıklı belgenin mahiyeti ve içeriği gereği yeni bir sözleşme niteliğinde olduğunu, bu belge ile önceki sözleşmenin revize edildiği kabul edilse bile, sözleşmenin ödeme kısmını revize ettiği ve muacceliyet şartı konulmadığı için taraflar arasında muacceliyet şartının varlığından sözedilmeyeceğini kiralananın Ocak 2012 ayında tahliye edildiğini ve davanın reddini savunmuştur.
    1-Dosya kapsamına, toplanan delillere, mevcut deliller mahkemece takdir edilerek karar verilmiş olmasına ve takdirde de bir isabetsizlik bulunmamasına göre davalı vekilinin aşağıdaki bendin kapsamı dışında kalan temyiz itirazları yerinde değildir.
    2-Davalı vekilinin muacceliyet şartına ilişkin temyiz itirazlarına gelince;
    Kiracı aleyhine düzenleme yasağı başlıklı 6098 Sayılı Türk Borçlar Kanun"unun 346.maddesinde; kiracıya kira bedeli ve yan giderler dışında başka bir ödeme yükümlülüğü getirilemeyeceği, özellikle kira bedelinin zamanında ödenmemesi halinde ceza koşulu ödeneceğine veya sonraki kira bedellerinin muaccel olacağına ilişkin anlaşmaların geçersiz olduğu, 6101 Sayılı Türk Borçlar Kanun"unun Yürürlüğü ve Uygulama Şekli Hakkında Kanunun Geçmişe etkili olma başlıklı 2.maddesinde; Türk Borçlar Kanun"unun kamu düzenine ve genel ahlaka ilişkin kurallarının gerçekleştikleri tarihe bakılmaksızın bütün fiil ve işlemlere uygulanacağı, aynı Kanun"un Görülmekte Olan Davalara İlişkin Uygulama başlıklı 7.maddesinde de; Türk Borçlar Kanununun kamu düzenine ve genel ahlaka ilişkin
    kuralları ile geçici ödemelere ilişkin 76"ncı, faize ilişkin 88"nci, temerrüt faizine ilişkin 120"nci ve aşırı ifa güçlüğüne ilişkin 138"nci maddesinin görülmekte olan davalara da uygulanacağı hüküm altına alınmıştır. Kiracıyı koruma amacıyla getirilen TBK.nun 346.maddesindeki bu yasal düzenlemenin kamu düzenine ilişkin olduğu kuşkusuzdur. Bununla birlikte 6217 Sayılı Yasanın geçici 2.maddesinde değişiklik yapan 6353 Sayılı Yasanın 53. Maddesine göre; kiracının Türk Ticaret Kanunun"da tacir olarak sayılan kişiler ile özel hukuk ve kamu hukuku tüzel kişileri olduğu işyeri kiralarında 6098 Sayılı Türk Borçlar Kanununun 323, 325, 331, 340, 343, 344, 346 ve 354"ncü maddelerinin 01.07.2012 tarihinden itibaren 8 yıl süreyle uygulanamayacağı, bu halde kira sözleşmelerinde bu maddelerde belirtilmiş olan konulara ilişkin olarak sözleşme serbestisi gereği kira sözleşmesi hükümlerinin tatbik olunacağı da öngörülmektedir.
    Davaya dayanak yapılan ve hükme esas alınan 15.07.2010 başlangıç tarihli ve 5 yıl süreli kira sözleşmesinin özel şartlar bölümünün 4.maddesinde "aynı dönem içerisinde kira bedelinin iki ay ödenmemesi halinde ödenmeyen aydan dönem kirasının sonuna kadar olan kira bedellerinin muacceliyet kespedeceği" hükmüne yer verilmiş ise de, dosya kapsamından kiracının TTK.nu kapsamında tacir olup olmadığı anlaşılamamaktadır. Bu durumda mahkemece kiracının tacir olup olmadığı araştırılarak tacir olması durumunda hakkında TBK.nun 346.maddesinin 01.07.2012 tarihinden itibaren 8 yıl süre ile uygulanamayacağı ve kira sözleşmesinin özel şartlar 4.madde yorumundan anlaşılması gerekenin 1 yıllık kira dönemi olduğu, dönemin 5 yıllık süreyi kapsamayacağı gözetilmeli, tacir olmadığının anlaşılması halinde ise, yeni yasal düzenleme karşısında bu koşulun davacı kiracı yönünden geçersiz hale geldiği kabul edilerek değerlendirmenin takip tarihi itibariyle ödenmemiş muaccel kira alacağına göre yapılması gerekirken eksik inceleme sonucu yazılı şekilde karar verilmesi doğru değildir.
    Hüküm bu nedenle bozulmalıdır.
    SONUÇ:Yukarıda 2 nolu bentte açıklanan nedenlerle davalı vekilinin temyiz itirazlarının kabulü ile 6100 sayılı HMK.ya 6217 Sayılı Kanunla eklenen geçici 3.madde hükmü gözetilerek HUMK.nın 428.maddesi uyarınca hükmün alacağa ilişkin kısmının BOZULMASINA, Yargıtay duruşması için kendisini vekille temsil ettiren davalı yararına takdir olunan 1.100.-TL vekalet ücretinin davacıdan alınarak davalıya verilmesine, istek halinde peşin alınan temyiz harcının temyiz edene iadesine, 24.02.2015 tarihinde oybirliğiyle karar verildi.

    Sayın kullanıcılarımız, siteden kaldırılmasını istediğiniz karar için veya isim düzeltmeleri için bilgi@abakusyazilim.com.tr adresine mail göndererek bildirimde bulunabilirsiniz.

    Son Eklenen İçtihatlar   AYM Kararları   Danıştay Kararları   Uyuşmazlık M. Kararları   Ceza Genel Kurulu Kararları   1. Ceza Dairesi Kararları   2. Ceza Dairesi Kararları   3. Ceza Dairesi Kararları   4. Ceza Dairesi Kararları   5. Ceza Dairesi Kararları   6. Ceza Dairesi Kararları   7. Ceza Dairesi Kararları   8. Ceza Dairesi Kararları   9. Ceza Dairesi Kararları   10. Ceza Dairesi Kararları   11. Ceza Dairesi Kararları   12. Ceza Dairesi Kararları   13. Ceza Dairesi Kararları   14. Ceza Dairesi Kararları   15. Ceza Dairesi Kararları   16. Ceza Dairesi Kararları   17. Ceza Dairesi Kararları   18. Ceza Dairesi Kararları   19. Ceza Dairesi Kararları   20. Ceza Dairesi Kararları   21. Ceza Dairesi Kararları   22. Ceza Dairesi Kararları   23. Ceza Dairesi Kararları   Hukuk Genel Kurulu Kararları   1. Hukuk Dairesi Kararları   2. Hukuk Dairesi Kararları   3. Hukuk Dairesi Kararları   4. Hukuk Dairesi Kararları   5. Hukuk Dairesi Kararları   6. Hukuk Dairesi Kararları   7. Hukuk Dairesi Kararları   8. Hukuk Dairesi Kararları   9. Hukuk Dairesi Kararları   10. Hukuk Dairesi Kararları   11. Hukuk Dairesi Kararları   12. Hukuk Dairesi Kararları   13. Hukuk Dairesi Kararları   14. Hukuk Dairesi Kararları   15. Hukuk Dairesi Kararları   16. Hukuk Dairesi Kararları   17. Hukuk Dairesi Kararları   18. Hukuk Dairesi Kararları   19. Hukuk Dairesi Kararları   20. Hukuk Dairesi Kararları   21. Hukuk Dairesi Kararları   22. Hukuk Dairesi Kararları   23. Hukuk Dairesi Kararları   BAM Hukuk M. Kararları   Yerel Mah. Kararları  


    Avukat Web Sitesi