![Abaküs Yazılım](/3.png)
Esas No: 2016/2787
Karar No: 2016/9535
Yargıtay 2. Hukuk Dairesi 2016/2787 Esas 2016/9535 Karar Sayılı İlamı
"İçtihat Metni"
MAHKEMESİ :Aile Mahkemesi
DAVA TÜRÜ : Velayetin Değiştirilmesi
Taraflar arasındaki davanın yapılan muhakemesi sonunda mahalli mahkemece verilen, yukarıda tarihi ve numarası gösterilen hüküm temyiz edilerek; temyiz incelemesinin duruşmalı olarak yapılması istenilmekle; duruşma için belirlenen 10.05.2016 günü temyiz eden davalı ... vekili Av. ... ve karşı taraf davacı ... ile vekili Av. ... geldiler. Gelenlerin konuşması dinlendikten sonra işin incelenerek karara bağlanması için duruşmadan sonraya bırakılması uygun görüldü. Bugün dosyadaki bütün kağıtlar okunup gereği görüşülüp düşünüldü:
Davacı baba boşanma kararı ile birlikte 11.9.2012 tarihinde velayet hakkı enneye verilen 25.4.2006 doğumlu Sude Nur ile 16.1.2009 tarihli .... kendisiyle kaldıkları gerekçesiyle velayetlerin değiştirilerek kendisine (davacı babaya) verilmesini talep etmiş, mahkemece isteğin kabulüne karar verilmiştir.
Toplanan delillerden velayeti annede olan çocukların tarafların anlaşması üzerine annenin 2014 Eylül ayında babaya bıraktığı, babanın 25.12.2014 tarihinde velayetin değiştirilmesi davası açmasından sonra çıkan uyuşmazlık üzerine 2015 yılının Ocak ayında babadan çocukları geri aldığı, yine 2015 yılının yaz tatilinde 2,5 aylık bir süre ile de çocukların baba yanında kaldığı, davalı annenin yeni evlilikten olan çocuğunun doğumundan birkaç gün sonra 19 ağustos tarihinde çocukları yeniden yanına aldığı anlaşılmaktadır. 31.8.2015 tarihli uzman raporunda da belirtildiği gibi çocukların uzun sürelerle yer değişikliği yaşamaları çocuklar üzerinde olumsuz etkiler doğurmaktadır. Velayet kamu düzeni ile ilgili bulunup, çocuğun üstün yararı da dikkate alınarak değişen şartlara göre her zaman yeniden değerlendirilmesi ve yargılamanın her aşamasında ileri sürülen hususların nazara alınması mümkündür. Müşterek çocuklar yargılama süresince her iki tarafta kaldığı ve karar tarihinden sonra, hüküm henüz kesinleşmeden davalı anne ile birlikte yaşadıkları iddia edildiğine göre bu hususların araştırılıp, müşterek çocuk Sude Nur"un idrak çağında bulunduğu nazara alınarak mahkemece beyanı tespit edilip, gerek görüldüğü taktirde bu hususta yeniden uzman görüşü alınarak, kardeşlerin birlikte yaşamalarının çocuklar yararına olacağı da düşünülmek suretiyle bir karar verilmek üzere hükmün bozulması gerekmiştir.
SONUÇ: Temyiz edilen hükmün yukarıda gösterilen sebeple BOZULMASINA, duruşma için takdir olunan 1350.00 TL. vekalet ücretinin davacıdan alınıp davalıya verilmesine, temyiz peşin harcının istek halinde yatırana geri verilmesine, işbu kararın tebliğinden itibaren 15 gün içinde karar düzeltme yolu açık olmak üzere oybirliğiyle karar verildi. 10.05.2016 (Salı)