Abaküs Yazılım
17. Hukuk Dairesi
Esas No: 2016/9804
Karar No: 2017/3855
Karar Tarihi: 10.04.2017

Yargıtay 17. Hukuk Dairesi 2016/9804 Esas 2017/3855 Karar Sayılı İlamı

17. Hukuk Dairesi         2016/9804 E.  ,  2017/3855 K.

    "İçtihat Metni"

    MAHKEMESİ :Asliye Hukuk Mahkemesi
    Taraflar arasındaki tazminat davasının yapılan yargılaması sonunda; kararda yazılı nedenlerden dolayı davanın reddine dair verilen hükmün süresi içinde davacı vekili tarafından temyiz edilmesi üzerine dosya incelendi, gereği düşünüldü:
    -K A R A R-
    Davacı vekili, davalıların işleten ve sürücüsü oldukları aracın, müvekkiline ait park halindeki araca çarpması sonucu meydana gelen trafik kazasında fazlaya dair hakları saklı kalmak kaydı ile 900,00 TL değer kaybının kaza tarihinden itibaren ve 100 TL ikame araç bedelinin dava tarihinden itibaren işleyecek yasal faizi ile birlikte davalılardan müteselsilen tahsiline karar verilmesini talep etmiştir.
    Davalı ... Tic. Ltd. Şti. vekili, ... mahkemelerinin yetkili olduğunu, sürücü ve şirketin kusurlu olmadığını, değer kaybı ve ikame araç bedeli istenemeyeceğini belirterek davanın reddini istemiştir.
    Davalı ..., davaya cevap vermemiştir.
    Mahkemece, dosya kapsamına göre, dava konusu ... plakalı aracın, davanın açıldığı tarihte dava dışı ... ... isimli üçüncü bir şahsa devir edildiği, bu hususun kayıtlar ile sabit olduğu, davacının dava açtığı tarihte niza konusu aracın mülkiyet hakkına sahip olmadığı, resmi yolla yapılan devir sonrasında, davacının sözkonusu araç ile ilgili olarak mülkiyet hakkına dayalı olarak bir tasarrufta bulunması mümkün bulunmadığı, kişinin maliki bulunmadığı bir aracın mevcut hal ve durumundan (davanın açıldığı tarihteki hal ve durumundan) kaynaklanan değer kaybını talep edemeyeceği, her davanın açılmış bulunduğu zaman ve şartlara göre değerlendirilmesi gerektiği, var ise bu yöndeki bir talebin diğer şartlarıda mevcut ise ancak araç malikine ait olacağı anlaşılmakla, davacının bu davayı açmakta taraf ehliyetinin bulunmadığı ve taraf ehliyeti dava şartı yokluğu nedeniyle davanın usulden reddine karar verilmiş, hüküm davacı vekili tarafından temyiz edilmiştir.
    Dava, trafik kazasından kaynaklanan maddi tazminat istemine ilişkindir.

    ../...
    -2-
    2016/9804
    2017/3855

    Tazminat davasında davacı olma ehliyeti (aktif husumet) kural olarak mal varlığı doğrudan doğruya zarar gören kişiye ait bulunmaktadır.
    Somut olayda, davaya konu kazanın 05.12.2013 tarihinde meydana geldiği, davacı tarafından 03.03.2014 tarihinde sürücü, işleten ve sigorta şirketine karşı ... 3. Asliye Hukuk Mahkemesinin 2014/195 E sayılı tazminat davası açıldığı, aracın 20.05.2014 tarihinde 3. kişiye satıldığı, sözkonusu davada 13.11.2014 tarihinde yetkisizlik kararı verildiği ve kesinleştiği, 11.03.2015 tarihinde ise, davalıların işleten ve sürücü olduğu eldeki temyize konu davanın açıldığı anlaşılmaktadır.
    Davanın, araçtaki değer kaybı ve ikame araç bedelinin tazmini istemine ilişkin olduğu, araç 3. kişiye satılırken kaza nedeniyle meydana gelen değer kaybı dikkate alınarak satış bedelinin belirlendiği, dolayısıyla davacının satış esnasında değer kaybından dolayı zararının mevcut olduğu anlaşılmakla, işin esasına girilip taraf delilleri toplandıktan ve uzman bilirkişiden satış bedeli de dikkate alınmak suretiyle araçta meydana gelen değer kaybının (gerçek zararın) belirlenmesi için rapor alınarak sonucuna göre karar verilmesi gerekirken, yazılı olduğu şekilde karar verilmiş olması doğru olmayıp, bozma sebebidir.
    SONUÇ: Yukarıda açıklanan nedenlerle, davacı vekilinin temyiz itirazlarının kabulü ile hükmün BOZULMASINA, peşin alınan harcın istek halinde temyiz eden davacıya geri verilmesine 10/04/2017 gününde oybirliğiyle karar verildi.





    Sayın kullanıcılarımız, siteden kaldırılmasını istediğiniz karar için veya isim düzeltmeleri için bilgi@abakusyazilim.com.tr adresine mail göndererek bildirimde bulunabilirsiniz.

    Son Eklenen İçtihatlar   AYM Kararları   Danıştay Kararları   Uyuşmazlık M. Kararları   Ceza Genel Kurulu Kararları   1. Ceza Dairesi Kararları   2. Ceza Dairesi Kararları   3. Ceza Dairesi Kararları   4. Ceza Dairesi Kararları   5. Ceza Dairesi Kararları   6. Ceza Dairesi Kararları   7. Ceza Dairesi Kararları   8. Ceza Dairesi Kararları   9. Ceza Dairesi Kararları   10. Ceza Dairesi Kararları   11. Ceza Dairesi Kararları   12. Ceza Dairesi Kararları   13. Ceza Dairesi Kararları   14. Ceza Dairesi Kararları   15. Ceza Dairesi Kararları   16. Ceza Dairesi Kararları   17. Ceza Dairesi Kararları   18. Ceza Dairesi Kararları   19. Ceza Dairesi Kararları   20. Ceza Dairesi Kararları   21. Ceza Dairesi Kararları   22. Ceza Dairesi Kararları   23. Ceza Dairesi Kararları   Hukuk Genel Kurulu Kararları   1. Hukuk Dairesi Kararları   2. Hukuk Dairesi Kararları   3. Hukuk Dairesi Kararları   4. Hukuk Dairesi Kararları   5. Hukuk Dairesi Kararları   6. Hukuk Dairesi Kararları   7. Hukuk Dairesi Kararları   8. Hukuk Dairesi Kararları   9. Hukuk Dairesi Kararları   10. Hukuk Dairesi Kararları   11. Hukuk Dairesi Kararları   12. Hukuk Dairesi Kararları   13. Hukuk Dairesi Kararları   14. Hukuk Dairesi Kararları   15. Hukuk Dairesi Kararları   16. Hukuk Dairesi Kararları   17. Hukuk Dairesi Kararları   18. Hukuk Dairesi Kararları   19. Hukuk Dairesi Kararları   20. Hukuk Dairesi Kararları   21. Hukuk Dairesi Kararları   22. Hukuk Dairesi Kararları   23. Hukuk Dairesi Kararları   BAM Hukuk M. Kararları   Yerel Mah. Kararları  


    Avukat Web Sitesi