Abaküs Yazılım
19. Hukuk Dairesi
Esas No: 2014/2183
Karar No: 2014/5768
Karar Tarihi: 25.03.2014

Yargıtay 19. Hukuk Dairesi 2014/2183 Esas 2014/5768 Karar Sayılı İlamı

Özet:


Davalı bankanın müteselsil kefil olduğu ve ipotek bedeli olarak borçtan sorumlu olduğu belirlenmiştir. Bankanın tekerrür olmamak şartıyla hatalı yapılan bir takipten vazgeçilerek yeniden takip yapılabileceği ve İİK'nın 45. maddesine göre rehnin paraya çevrilmesi yoluyla takip yapılması zorunluluğunun sadece borçlu yönünden olduğu tespit edilmiştir. Bu nedenle davanın kısmen kabulüne, davalının takibe itirazının kısmen iptaline, takibin devamına, fazlaya ilişkin talebin reddine karar verilmiştir. Ayrıca, davalı haksız olduğundan davacı yararına asıl alacağın %40'ı oranında icra inkar tazminatı verilmesine hükmedilmiştir. Hüküm, davalı vekilinin temyizi üzerine bozulmuştur.
İİK'nın 45. maddesi: \"Rehnin paraya çevrilmesi yolu ile takip yapılması zorunlu olduğu hallerde; rehin hakkında beyan ve iddia edilebilecek zarar, İİK'nın 88 inci ve devamı maddeleri uyarınca belirlenir.\"
19. Hukuk Dairesi         2014/2183 E.  ,  2014/5768 K.

    "İçtihat Metni"

    MAHKEMESİ : Tekirdağ 2. Asliye Hukuk Mahkemesi (Ticaret Mahkemesi Sıfatıyla)
    TARİHİ : 26/11/2013
    NUMARASI : 2011/184-2013/643

    Taraflar arasındaki itirazın iptali davasının yapılan yargılaması sonunda ilamda yazılı nedenlerden dolayı davanın kısmen kabulüne, kısmen reddine yönelik olarak verilen hükmün süresi içinde davalı vekilince temyiz edilmesi üzerine dosya incelendi, gereği konuşulup düşünüldü.

    - K A R A R -
    Davacı vekili, davadışı Yasemin Dikbayır ile müvekkili arasında imzalanan genel kredi sözleşmesi ile ticari taşıt kredisi sözleşmesinde davalının da müteselsil kefil olduğunu, ayrıca davalının taşınmazını da banka lehine ipotek verdiğini, müvekkilinin kredi borcuna dayanarak Tekirdağ 1. İcra Müdürlüğü"nün 2010/3395 sayılı dosyasından icra takibi yaptığını, takibe itiraz sonucunda Tekirdağ 1. İcra Mahkemesi"nce verilen ödeme emrinin iptaline dair karar temyiz aşamasındayken, müvekkilinin davalı tarafından taşıt kredisi için yatırılan borcun hataen taksitli ticari kredi borcundan mahsup edildiğini fark ettiğini, her iki kredi faiz oranının farklı olması ve ayrıca takip şeklini de haciz yolundan ipoteğin paraya çevrilmesi yoluna çevirmek istediğinden, bu takipten vazgeçtiğini, aynı gün ödemelerin mahsubuyla, bakiye ticaret taşıt kredisi ve taksitli ticari kredi borcuna dayalı olarak işbu davaya konu Tekirdağ 1. İcra Müdürlüğü" nün 2011/66 sayılı icra takibini başlattığını, davalının itirazıyla takibin durduğunu belirterek, itirazın iptaline, takibin devamına ve davalı aleyhine %40 icra inkar tazminatına karar verilmesini talep ve dava etmiştir.
    Davalı vekili, davacı bankanın aynı alacağa ve ipoteğe dayalı olarak daha önceden Tekirdağ 1. İcra Müdürlüğü"nün 2010/1117 sayılı dosyasından ipoteğin paraya çevrilmesi yoluyla icra takibi yaptığını ve borcun müvekkili tarafından ödenerek bu dosyanın kapatıldığını, ardından yine aynı alacağa dayalı olarak Tekirdağ 1. İcra Müdürlüğü" nün 2010/3395 sayılı dosyasından icra takibinde bulunduğunu, bu dosyadan feragat ederek işbu davaya konu icra takibine giriştiğini, bankanın aynı alacak ve aynı ipotek belgesine dayanarak 3 ayrı takibe girişmiş olmasının usule uygun olmadığını, üstelik müvekkilinin gerek banka yoluyla yaptığı ödemelerin ve gerekse de 2010/1117 sayılı icra dosyasına yaptığı ödemelerin düşülmeden davaya konu takibin yapıldığını beyanla, davanın reddine ve davacı aleyhine % 40 kötüniyet tazminatına karar verilmesini talep etmiştir.
    Mahkemece yapılan yargılama sonucunda, davalının müteselsil kefil ve ipotek bedeli olarak borçtan sorumlu olduğu, daha önceden her ne kadar takip yapılmış ise de, davacı bankanın yapılan ödemelerin kredi türlerinden mahsubunda hatalı işlem yaptığını anlayarak takipten vazgeçerek işbu davaya konu yeni takibi yaptığı, vazgeçmenin hakkın özünden feragat anlamına gelmediği, tahsilde tekerrür olmamak şartıyla hatalı yapılan bir takipten vazgeçilerek yeniden takip yapılabileceği, İİK"nın 45. maddesine göre rehnin paraya çevrilmesi yolu ile takip yapılması zorunluluğunun da sadece borçlu yönünden olduğu, bu nedenlerle davalının bu usuli itirazlarının yerinde olmadığı, dosyaya sunulan ve birbirini teyit eden tüm bilirkişi raporları ve ek raporlarında takip tarihi itibari ile 21.319,14-TL asıl alacak, 11.378,37-TL işlemiş faiz, 568,91-TL BSMV ve 1.273-TL masraf olmak üzere toplam talep edilebilecek miktarın 34.539,42-TL olarak belirlendiği gerekçeleriyle, davanın kısmen kabulü ile, davalının takibe itirazının kısmen iptaline, tahsilde tekerrür olmamak şartı ile takip tarihi itibari ile 21.319,14-TL asıl alacak, 11.378,37-TL işlemiş faiz, 568,91-TL BSMV ve 1.273-TL masraf olmak üzere toplam 34.539,42-TL üzerinden takibin devamına, fazlaya ilişkin talebin reddine, asıl alacak yönünden dava tamamen kabul edildiğinden ve davalı haksız olduğundan davacı yararına asıl alacağın %40 "ı oranında 8.527,65 TL icra inkar tazminatının davalıdan alınarak davacıya ödenmesine, yasal koşullar bulunmadığından davalının tazminat talebinin ise reddine karar verilmiş, hüküm davalı vekili tarafından temyiz edilmiştir.
    1- Dosyadaki yazılara, kararın dayandığı delillerle gerektirici sebeplere, delillerin takdirinde bir isabetsizlik bulunmamasına göre, davalı vekilinin aşağıdaki bendin kapsamı dışında kalan temyiz itirazlarının reddi gerekmiştir.
    2- Davalı vekili, 14.10.2013 havale tarihli dilekçesiyle hükme esas alınan bilirkişi heyeti raporunda, müvekkilinin Tekirdağ 1.İcra Mdürülüğü" nün 2010/1117 sayılı icra dosyasına yapmış olduğu 2010 tarihli toplam 24.665-TL miktarındaki ödemelerin değerlendirilmediğini belirterek itiraz etmiştir. Mahkemece, davalının bu yöndeki itirazlarının değerlendirilmesi yönünden banka kayıtları üzerinde son raporu düzenleyen bilirkişi heyetince inceleme yaptırılarak ek rapor alınıp, deliller hepbirlikte değerlendirildikten sonra varılacak uygun sonuç dairesinde bir karar verilmesi gerekirken, eksik incelemeyle yazılı şekilde hüküm kurulması doğru görülmemiştir.
    SONUÇ: Yuakrıda (1) nolu bentte açıklanan nedenlerle davalı vekilinin öteki temyiz itirazlarının reddine, (2) nolu bentte açıklanan nedenlerle hükmün davalı yararına BOZULMASINA, peşin harcın istek halinde iadesine, 25.03.2014 gününde oybirliğiyle karar verildi.

    Sayın kullanıcılarımız, siteden kaldırılmasını istediğiniz karar için veya isim düzeltmeleri için bilgi@abakusyazilim.com.tr adresine mail göndererek bildirimde bulunabilirsiniz.

    Son Eklenen İçtihatlar   AYM Kararları   Danıştay Kararları   Uyuşmazlık M. Kararları   Ceza Genel Kurulu Kararları   1. Ceza Dairesi Kararları   2. Ceza Dairesi Kararları   3. Ceza Dairesi Kararları   4. Ceza Dairesi Kararları   5. Ceza Dairesi Kararları   6. Ceza Dairesi Kararları   7. Ceza Dairesi Kararları   8. Ceza Dairesi Kararları   9. Ceza Dairesi Kararları   10. Ceza Dairesi Kararları   11. Ceza Dairesi Kararları   12. Ceza Dairesi Kararları   13. Ceza Dairesi Kararları   14. Ceza Dairesi Kararları   15. Ceza Dairesi Kararları   16. Ceza Dairesi Kararları   17. Ceza Dairesi Kararları   18. Ceza Dairesi Kararları   19. Ceza Dairesi Kararları   20. Ceza Dairesi Kararları   21. Ceza Dairesi Kararları   22. Ceza Dairesi Kararları   23. Ceza Dairesi Kararları   Hukuk Genel Kurulu Kararları   1. Hukuk Dairesi Kararları   2. Hukuk Dairesi Kararları   3. Hukuk Dairesi Kararları   4. Hukuk Dairesi Kararları   5. Hukuk Dairesi Kararları   6. Hukuk Dairesi Kararları   7. Hukuk Dairesi Kararları   8. Hukuk Dairesi Kararları   9. Hukuk Dairesi Kararları   10. Hukuk Dairesi Kararları   11. Hukuk Dairesi Kararları   12. Hukuk Dairesi Kararları   13. Hukuk Dairesi Kararları   14. Hukuk Dairesi Kararları   15. Hukuk Dairesi Kararları   16. Hukuk Dairesi Kararları   17. Hukuk Dairesi Kararları   18. Hukuk Dairesi Kararları   19. Hukuk Dairesi Kararları   20. Hukuk Dairesi Kararları   21. Hukuk Dairesi Kararları   22. Hukuk Dairesi Kararları   23. Hukuk Dairesi Kararları   BAM Hukuk M. Kararları   Yerel Mah. Kararları  


    Avukat Web Sitesi