Abaküs Yazılım
11. Hukuk Dairesi
Esas No: 2015/11517
Karar No: 2016/8154
Karar Tarihi: 17.10.2016

Yargıtay 11. Hukuk Dairesi 2015/11517 Esas 2016/8154 Karar Sayılı İlamı

Özet:


Davacılar, davalı şirketin kötü yönetilmesi sonucu müvekkillerini zarara uğrattığı için şirkete kayyum atanmasını talep etmiştir. Davalı ise kayyum atanması talebinin şirket pay sahiplerine ait olduğunu savunarak davanın usulden reddini istemiştir. Mahkeme, TTK'da kayyımla ilgili düzenlemelerin şirket pay sahipleri tarafından yapılması gerektiğini ve alacaklı kişilerin kayyım tayin etme haklarının olmadığını belirterek davayı usulden reddetmiştir. Karar davacılar vekili tarafından temyiz edilmiş, ancak itirazları reddedilmiştir. Mahkeme kararında kayyum atanmasıyla ilgili olarak TTK'nın 235., 412. ve 441. maddelerine atıfta bulunulmuştur. Bu maddelerde şirketin zorunlu haller dışında genel kurul veya yetkili organlar tarafından yönetilmesi gerektiği belirtilmiş, kayyım tayin edilmesinin ise genellikle pay sahiplerinin talebiyle yapılabileceği vurgulanmıştır.
11. Hukuk Dairesi         2015/11517 E.  ,  2016/8154 K.

    "İçtihat Metni"


    MAHKEMESİ :TİCARET MAHKEMESİ
    Taraflar arasında görülen davada ... 7. Asliye Ticaret Mahkemesi’nce verilen 13/05/2015 tarih ve 2014/1942-2015/224 sayılı kararın Yargıtayca incelenmesi davacılar vekili tarafından istenmiş ve temyiz dilekçesinin süresi içinde verildiği anlaşılmış olmakla, dava dosyası için Tetkik Hakimi ... tarafından düzenlenen rapor dinlendikten ve yine dosya içerisindeki dilekçe, layihalar, duruşma tutanakları ve tüm belgeler okunup, incelendikten sonra işin gereği görüşülüp, düşünüldü:
    Davacılar vekili; davalı şirketin ..."da faaliyet gösteren ... ve ... marka araçların bayisi olduğunu, işyeri çalışanlarından olan ... isimli kişinin müvekkilleri ve birçok kişiye indirimli sıfır km araç sattığını söyleyerek yüklü miktarda para topladığını, müvekkilleri tarafından alınan araçların teslim edilmediğini, şirket çalışanlarının şirket yönetiminden habersiz usulsüz para aldığını, işçisi tarafından bu kadar fazla araç satılırken davalı şirketin bilgisinin olmadığını iddia etmesinin basiretli bir iş adamının gösterebileceği bir davranış olmadığını, davalı şirketin kötü yönetilmesinin alacaklı olan müvekkillerini zarara uğrattığını ileri sürerek şirkete kayyum atanmasına karar verilmesini talep ve dava etmiştir.
    Davalı vekili; davacıların kayyım atanması talebinde bulunamayacağını, bu hakkın şirket pay sahiplerine ait olduğunu savunarak davanın usulden reddini istemiştir.
    Mahkemece iddia, savunma ve tüm dosya kapsamına göre; 6102 sayılı TTK"nda kayyıma ilişkin düzenlemelerin 235. 412. 441. maddelerinde yer aldığı, TTK"da yapılan düzenlemelere göre asıl olanın şirketin genel kurul veya yetkili olan organlar tarafından atanan temsilciler tarafından yönetilmesi olduğu, zorunlu bazı hallerde mahkemece kayyım atanabileceği, bu tür durumlarda da sadece pay sahipleri yani şirket ortaklarının kayyım tayin edilmesini talep edebileceği, şirketle ticari ilişkisi olan veya şirketten alacaklı olduğunu iddia eden gerçek veya tüzel kişilerin kayyım tayin edilmesini talep etme hakkı bulunmadığı, davacıların alacaklı sıfatıyla bu davayı açma haklarının bulunmadığı gerekçesiyle davanın dava şartı yokluğu nedeniyle HMK 114, 115 maddeleri uyarınca usulden reddine karar verilmiştir.
    Kararı, davacılar vekili temyiz etmiştir.
    Dava dosyası içerisindeki bilgi ve belgelere, mahkeme kararının gerekçesinde dayanılan delillerin tartışılıp, değerlendirilmesinde usul ve yasaya aykırı bir yön bulunmamasına göre, davacılar vekilinin tüm temyiz itirazları yerinde değildir.
    SONUÇ: Yukarıda açıklanan nedenlerden dolayı, davacılar vekilinin bütün temyiz itirazlarının reddiyle usul ve kanuna uygun bulunan hükmün ONANMASINA, aşağıda yazılı bakiye 01,50 TL temyiz ilam harcının temyiz edenlerden alınmasına, 17/10/2016 tarihinde oybirliğiyle karar verildi.

    Son Eklenen İçtihatlar   AYM Kararları   Danıştay Kararları   Uyuşmazlık M. Kararları   Ceza Genel Kurulu Kararları   1. Ceza Dairesi Kararları   2. Ceza Dairesi Kararları   3. Ceza Dairesi Kararları   4. Ceza Dairesi Kararları   5. Ceza Dairesi Kararları   6. Ceza Dairesi Kararları   7. Ceza Dairesi Kararları   8. Ceza Dairesi Kararları   9. Ceza Dairesi Kararları   10. Ceza Dairesi Kararları   11. Ceza Dairesi Kararları   12. Ceza Dairesi Kararları   13. Ceza Dairesi Kararları   14. Ceza Dairesi Kararları   15. Ceza Dairesi Kararları   16. Ceza Dairesi Kararları   17. Ceza Dairesi Kararları   18. Ceza Dairesi Kararları   19. Ceza Dairesi Kararları   20. Ceza Dairesi Kararları   21. Ceza Dairesi Kararları   22. Ceza Dairesi Kararları   23. Ceza Dairesi Kararları   Hukuk Genel Kurulu Kararları   1. Hukuk Dairesi Kararları   2. Hukuk Dairesi Kararları   3. Hukuk Dairesi Kararları   4. Hukuk Dairesi Kararları   5. Hukuk Dairesi Kararları   6. Hukuk Dairesi Kararları   7. Hukuk Dairesi Kararları   8. Hukuk Dairesi Kararları   9. Hukuk Dairesi Kararları   10. Hukuk Dairesi Kararları   11. Hukuk Dairesi Kararları   12. Hukuk Dairesi Kararları   13. Hukuk Dairesi Kararları   14. Hukuk Dairesi Kararları   15. Hukuk Dairesi Kararları   16. Hukuk Dairesi Kararları   17. Hukuk Dairesi Kararları   18. Hukuk Dairesi Kararları   19. Hukuk Dairesi Kararları   20. Hukuk Dairesi Kararları   21. Hukuk Dairesi Kararları   22. Hukuk Dairesi Kararları   23. Hukuk Dairesi Kararları   BAM Hukuk M. Kararları   Yerel Mah. Kararları  


    Avukat Web Sitesi