
Esas No: 2017/264
Karar No: 2017/2550
Karar Tarihi: 27.03.2017
Yargıtay 10. Hukuk Dairesi 2017/264 Esas 2017/2550 Karar Sayılı İlamı
"İçtihat Metni"
Mahkemesi :İş Mahkemesi
Dava, hizmet tespiti istemine ilişkindir.
Mahkeme, bozma ilamına uyularak davanın kısmen kabulüne karar vermiştir.
Hükmün, davalılar Kurum ve işveren ... avukatları tarafından temyiz edilmesi üzerine, temyiz isteklerinin süresinde olduğu anlaşıldıktan ve Tetkik Hâkimi ... tarafından düzenlenen raporla dosyadaki kâğıtlar okunduktan sonra işin gereği düşünüldü ve aşağıdaki karar tespit edildi.
Davanın ... yönünden kısmen kabulüne diğer davalı yönünden reddine verilen ilk hükmün dairemizin 22.09.2014 tarihli ilamı ile bozulmasına karar verilmiş olup bozma sonrası yapılan yargılama neticesinde ... yönünden , 01.01.2003- 10.08.2007 tarihleri arasında davanın kısmen kabulü ile diğer davalı yönünden davanın reddine dair hüküm tesis edilmiştir. Makemece, davalı işverene ait işyerlerinin bordrolarının Kurum’dan istendiği ancak sadece davacının bildirimlerini yapıldığı döneme ilşkin bordroların mevcut olduğu, dinlenen komşu tanıkları beyanlarının ise hüküm kurmaya elverişli olmadığı anlaşılmaktadır.
5510 sayılı Sosyal Sigortalar ve Genel Sağlık Sigortası Kanununun Geçici 7. maddesi uyarınca davanın yasal dayanağı 506 sayılı Kanunun 79/10. Maddesidir
Mahkemece, kabul edilen dönem yönünden, davalı ...’a ait işyerinin dava konusu döneme ilişkin tüm bordroları getirtilmek suretiyle, bu dönemde davacı ile birlikte çalışan ve işverenlerin bordrolarında kayıtlı dinlenmeyen tüm kişilerin beyanlarına başvurulmalı, bordroda başka kişi bulunmaması halinde, aynı yörede komşu veya benzeri işleri yapan başka işverenler ve bu işverenlerin çalıştırdığı bordrolara geçmiş kişiler saptanarak bilgi ve görgülerine başvurulmalı; yargılama sürecinde dinlenen tanık anlatımlarının değerlendirilmesinde, iş yerinin kapsamı, kapasitesi ve niteliği nazara alınmalı, böylece bu konuda gerekli tüm soruşturma yapılarak uyuşmazlık konusu husus, hiçbir kuşku ve duraksamaya yer bırakmayacak biçimde çözümlenip; deliller hep birlikte değerlendirilip takdir edilerek varılacak sonuç uyarınca bir karar verilmelidir.
Mahkemenin, yukarıda açıklanan esaslar doğrultusunda araştırma yaparak elde edilecek sonuca göre karar vermesi gerekirken, eksik inceleme ve yanılgılı değerlendirme sonucu yazılı şekilde hüküm kurması, usul ve yasaya aykırı olup, bozma nedenidir.
O hâlde, davalılar Kurum ve ... avukatlarının bu yönleri amaçlayan temyiz itirazları kabul edilmeli ve hüküm bozulmalıdır.
SONUÇ : Temyiz edilen hükmün yukarıda açıklanan nedenlerle BOZULMASINA, temyiz harcının istek halinde davalılardan ..."a iadesine, 27.03.2017 gününde oybirliğiyle karar verildi.