Abaküs Yazılım
21. Hukuk Dairesi
Esas No: 2007/19116
Karar No: 2008/15221
Karar Tarihi: 07.10.2008

Yargıtay 21. Hukuk Dairesi 2007/19116 Esas 2008/15221 Karar Sayılı İlamı

21. Hukuk Dairesi         2007/19116 E.  ,  2008/15221 K.

    "İçtihat Metni"

    MAHKEMESİ : Çorum İş Mahkemesi
    TARİHİ : 28/06/2007
    NUMARASI : 2006/2915-2007/856

    Davacılar,  ölüm aylığı bağlanmasına, aksine kurum işleminin iptaline karar verilmesini istemiştir.
    Mahkeme  ilamında belirtildiği şekilde, isteğin  reddine karar  vermiştir.
    Hükmün davacılar vekili tarafından temyiz edilmesi üzerine temyiz isteğinin süresinde olduğu anlaşıldıktan  ve Tetkik Hakimi tarafından düzenlenen raporla dosyadaki kağıtlar okunduktan sonra işin gereği düşünüldü ve aşağıdaki karar tesbit edildi.
    Dava 26.10.1994 tarihinde ölen sigortalının ölüm aylığı bağlanan hak sahibi eş ve çocuklarının gelirden çıkması nedeniyle anne ve babanın ölüm aylığı talebini reddeden kurum işleminin iptali ile kuruma başvuru tarihinden geçerli olmak üzere sigortalının anne ve babası olan davacılara ölüm aylığı bağlanması gerektiğinin tespiti istemine ilişkindir.
    Mahkemece sigortalının ölümü tarihinde eş ve çocuklara bağlanan aylıkların toplamı sigortalının gelirinden aşağı olmadığından anne ve babanın aylık bağlama hakkının düştüğü, sonradan eş ve çocukların aylıklarının kesilerek bunlara bağlanabilecek aylıkların toplamı sigortalının aylığının altında kalsa bile düşen bir hakkın sonradan canlandırılmasının söz konusu olamayacağından bahisle davanın reddine karar verilmiş ve bu karar süresinde davacılar tarafından temyiz edilmiştir.
    Davacıların ölen sigortalının anne ve babası oldukları, herhangi bir sosyal güvenlik kuruluşuna tabi çalışmalarının bulunmadığı, 2022 sayılı Kanuna göre bağlanan aylık hariç olmak üzere buralardan her ne ad altında olursa olsun gelir veya aylık almadıkları uyuşmazlık konusu değildir. Uyuşmazlık 506 sayılı yasanın 69.maddesindeki gelir bağlama düzeninin yorumundan kaynaklanmaktadır. Davacılar şartlar oluştuğu takdirde sonradan da aylık bağlanabileceğini, davalı kurum ise ölüm tarihinde oluşmadığından hakkın düşeceğinin ve düşen hakkın bir daha canlandırılamayacağını ileri sürmüş ve yerel mahkemede bu görüşü katılmıştır.
    506 sayılı yasanın 69.maddesinde herhangi bir sosyal güvenlik kuruluşuna tabi çalışmaları bulunmayan ve 2022 sayılı Kanuna göre bağlanan aylık hariç olmak üzere buralardan her ne ad altında olursa olsun gelir veya aylık almayan anne ve babaya ölüm aylığı bağlanması için iki kural getirmiştir.
    Birinci kural; yasanın 69/1.maddesinde düzenlenmiş olup; Sigortalının ölümü tarihinde  eşine  ve  çocuklarına  bağlanması  gereken   aylıkların   toplamının, sigortalıya ait 
    aylıktan  aşağı  olması  halinde  artan  kesimin   sigortalıya   ait   aylığın  %25"ini   geçmemek kaydıyla anne ve babaya verilebileceğine ilişkin olup, birinci kuralda sigortalının ölüm tarihindeki aylığının ölüm aylığının bağlanmasında esas alınacağı ve bu aylıktan anne ve babanın hangi hallerde yararlanacağı belirlenmiştir.
    İkinci kural ise, anılan yasanın 69/2 maddesinde düzenlenmiş olup  “Sigortalının ölümü ile eşine ve çocuklarına bağlanabilecek aylıkların toplamı, sigortalıya ait aylıktan aşağı değilse ana ve babanın aylık bağlanma hakları düşeceğine ilişkindir. İkinci kuralda daha geniş bir uygulama alanı, geleceğe yönelik düzenleme yapılmıştır. Madde içindeki “bağlanabilecek” sözcüğü ilk fıkradaki “bağlanması gereken” sözcüğünden farklı kapsamda olup geçen zaman içerisinde her türlü durum içinde anlamında kullanıldığı kabul edilmelidir. Yasa koyucu ikinci fıkra ile tüm değişik durumları amaçlamış ve eş ve çocuklara bağlanabilecek aylıkların çeşitli değişiklikler içerisindeki toplamlarının sigortalıya ait aylıktan aşağı olmaması durumunda anne ve baba bakımından anılan durum itibariyle aylık bağlama hakkının düşeceği hükme bağlanmıştır.
    Bu itibarla davacıların aylık talebinde bulundukları 15.09.2006 tarihinde ölüm aylığına hak kazandıkları ortaya çıkmaktadır. Ölüm tarihinde ortaya çıkmayan bir hakkın o tarih itibarıyla düşmesi söz konusu olamaz. Diğer bir deyişle davacıların ölüm aylığı hakkının talep tarihinde ortaya çıktığının kabulü gerekir. Madde metninde geçen hakkın düşmesi hükmünün hak sahiplerinin gelirden çıkmaları ve girmeleri ile değişin pay oranları için ayrı düşünülmesi gerekir. Yasada aksine bir hüküm bulunmadığı gibi 5510 sayılı yasanın 34-35 maddelerindeki düzenleme de bu doğrultudadır.
    Mahkemece bu maddi ve hukuki olgular göz önünde tutulmaksızın ve özellikle Ölüm aylığına hak kazanmış hak sahiplerinin durumunda meydana gelen değişikliklerin diğer hak sahiplerinin aylık bağlanma oranlarının arttırılmasına ya da ölüm aylığına hak kazanmalarına neden olacağı, meydana gelen değişikliğe göre hak sahiplerinin durumlarının yeniden değerlendirilmesinin gerektiği göz ardı edilerek, davacılara ölüm aylığı bağlanmasını ölüm tarihindeki durum ile sınırlandırmak suretiyle yazılı şekilde hüküm kurulması usul ve yasaya aykırı olup, bozma nedenidir.
    O halde, davacıların bu yönleri amaçlayan temyiz itirazları kabul edilmeli ve hüküm bozulmalıdır.
    SONUÇ: Hükmün yukarıda açıklanan nedenlerle BOZULMASINA, temyiz harcının istek halinde ilgiliye iadesine, 07.10.2008 gününde oybirliğiyle karar verildi.

     

    Sayın kullanıcılarımız, siteden kaldırılmasını istediğiniz karar için veya isim düzeltmeleri için bilgi@abakusyazilim.com.tr adresine mail göndererek bildirimde bulunabilirsiniz.

    Son Eklenen İçtihatlar   AYM Kararları   Danıştay Kararları   Uyuşmazlık M. Kararları   Ceza Genel Kurulu Kararları   1. Ceza Dairesi Kararları   2. Ceza Dairesi Kararları   3. Ceza Dairesi Kararları   4. Ceza Dairesi Kararları   5. Ceza Dairesi Kararları   6. Ceza Dairesi Kararları   7. Ceza Dairesi Kararları   8. Ceza Dairesi Kararları   9. Ceza Dairesi Kararları   10. Ceza Dairesi Kararları   11. Ceza Dairesi Kararları   12. Ceza Dairesi Kararları   13. Ceza Dairesi Kararları   14. Ceza Dairesi Kararları   15. Ceza Dairesi Kararları   16. Ceza Dairesi Kararları   17. Ceza Dairesi Kararları   18. Ceza Dairesi Kararları   19. Ceza Dairesi Kararları   20. Ceza Dairesi Kararları   21. Ceza Dairesi Kararları   22. Ceza Dairesi Kararları   23. Ceza Dairesi Kararları   Hukuk Genel Kurulu Kararları   1. Hukuk Dairesi Kararları   2. Hukuk Dairesi Kararları   3. Hukuk Dairesi Kararları   4. Hukuk Dairesi Kararları   5. Hukuk Dairesi Kararları   6. Hukuk Dairesi Kararları   7. Hukuk Dairesi Kararları   8. Hukuk Dairesi Kararları   9. Hukuk Dairesi Kararları   10. Hukuk Dairesi Kararları   11. Hukuk Dairesi Kararları   12. Hukuk Dairesi Kararları   13. Hukuk Dairesi Kararları   14. Hukuk Dairesi Kararları   15. Hukuk Dairesi Kararları   16. Hukuk Dairesi Kararları   17. Hukuk Dairesi Kararları   18. Hukuk Dairesi Kararları   19. Hukuk Dairesi Kararları   20. Hukuk Dairesi Kararları   21. Hukuk Dairesi Kararları   22. Hukuk Dairesi Kararları   23. Hukuk Dairesi Kararları   BAM Hukuk M. Kararları   Yerel Mah. Kararları  


    Avukat Web Sitesi