Abaküs Yazılım
21. Hukuk Dairesi
Esas No: 2007/18069
Karar No: 2008/13064
Karar Tarihi: 15.07.2008

Yargıtay 21. Hukuk Dairesi 2007/18069 Esas 2008/13064 Karar Sayılı İlamı

21. Hukuk Dairesi         2007/18069 E.  ,  2008/13064 K.

    "İçtihat Metni"

    MAHKEMESİ : İstanbul 6. İş Mahkemesi
    TARİHİ : 12/06/2007
    NUMARASI : 2005/460-2007/257

    Davacı,  basamak yükseltmek talebinin kabulüyle, basamak farklarını da ödemek kaydı ile 21. basamaktan yaşlılık aylığı almaya hak kazandığının tespitine  karar verilmesini istemiştir.
    Mahkeme ilamında belirtildiği şekilde, isteğin kısmen kabulüne karar vermiştir.
    Hükmün, davalı vekili tarafından temyiz edilmesi üzerine temyiz isteğinin süresinde olduğu anlaşıldıktan  ve Tetkik Hakimi tarafından düzenlenen raporla dosyadaki kağıtlar okunduktan sonra işin gereği düşünüldü ve aşağıdaki karar tesbit edildi.
    Dava ,davacının  1479 sayılı Yasaya 4181 sayılı Yasa ile eklenen Geçici 9.maddesi uyarınca süresinde basamak yükseltme talebinde bulunduğu halde kurumun cevap vermemesi nedeniyle ,o tarihte basamak yükseltemediği için 9.basamaktan emekli olacağını,bu hakkının kullanılması sağlanarak 21.basamaktan yaşlılık aylığına hak kazandığının tesbiti  istemine ilişkindir. 
    Mahkemece istemin kabulü ile .davacının basamak yükseltme talebinin basamak farklarını da ödemek kaydı ile ,son basamağının 19 olarak kabulüne ve bu basamak esas alınarak yaşlılık aylığının buna göre bağlanması gerektiğinin tesbitine karar verilmiştir.
    Dosya içerisinde bulunun belgelerden ,davacının 30.12.1996 tarihinde basamak yükseltme talebi ile kuruma başvurduğu.24.03.1997 tarihli yazı ile kurumun bu talebi kabul ettiği ve  30.12.1996 tarihine kadar ödenmesi gereken prim ve gecikme zammının belirtildiği iadeli –taahütlü şerhi ile kurum çıkışının yapıldığı,ancak bu yazının davacıya tebliğ edildiğine ilişkin tebligat belgesinin davacıya ait şahsi sicil dosyasında bulunmadığı gibi bu konuda kurumca posta idaresinde yapılan araştırmadan zaman aşımı  nedeni ile sonuç alınamadığı anlaşılmıştır.
    Mahkemece bu durum davacı lehine yorumlanarak yazının davacıya  tebliğ edilmemiş olduğundan basamak yükseltme hakkının bulunduğu  kabul edilmiştir.  
    Davanın yasal dayanağını oluşturan 1479 sayılı Yasaya 4181 sayılı Yasa ile eklenen  Geçici 9.maddesinde  ‘’ Bu Kanunun yürürlüğe girdiği tarihte sigortalı olanlar, bulundukları basamakları, Kanunun yürürlüğe girdiği tarihi takip eden aybaşından itibaren üç ay içinde yazılı olarak talepte bulunmak şartıyla, en fazla oniki basamak yükseltebilirler. Yükselttikleri basamakların primleri; her basamağın bekleme süresindeki prim tutarına basamak yükseltme farklarının ilave edilmesi ile hesaplanır. Bu tutarın talepte bulunma süresinin başladığı tarihten itibaren altı ay içinde ödenmesi zorunludur..’’denilmektedir.Yasa metninde ,basamak yükseltme primlerinin  talepte bulunma süresinin başlamasından itibaren 6 ay içerisinde ödenmesi gerektiği açıkça belirtilmiş ve ödenmeme halinde kuruma herhangi bir ihbar yükümlülüğü getirilmemiştir.
    Öte yandan davacı tarafından kuruma verilen 30.12.1996 tarihli  basamak yükseltme talebine ilişkin başvuru formunda da ‘’Tarafıma tebliğ edilecek basamak yükseltme primini en geç 01.05.1997 mesai bitimine kadar makbuz üzerine ‘’BASAMAK YÜKSELTME PRİMİDİR’’ şerhi yazdırmak suretiyle ödeyeceğim ‘’  şeklinde  düzenlenmiş olup,bu belgeye göre prim borcunun  son ödeme tarihinin 01.05.1997 olduğu davacı tarafından bilindiği tartışmasızdır.
    Bu durumda, davacı yasal süresi içersinde basamak yükseltme talebinde bulunduktan sonra ,kurumun makul süre içerisinde cevap vermemesi halinde ,kuruma başvurarak nedeni araştırıp son ödeme tarihine göre primini yatırması gerekirken,.bu konuda hiçbir işlem yapmadan beklenerek , yaklaşık 10 yıl sonra yaşlılık aylığı talep edeceği zaman ,kurumun kendisine bildirim yapmadığını gerekçe göstererek  basamak yükseltme isteminde bulunması MK’nun 2.maddesinde belirtilen iyi niyet kuralları ile de bağdaşmamaktadır.
    Bu maddi ve hukuki olgular dikkate alındığında , 6ay için geçerli olduğunu bildiği ve bu  husus metninde  açıkça belirtilmiş olan yasaya dayanarak  basamak yükseltme hakkını kullanan,bu talebine  cevap vermediği kabul edilen kurumdan, gerekli araştırmayı zamanında yapmayarak 10 yıl sonra bu hakkı kullanmak isteyen davacının, talebinin reddi gerekirken aksi düşüncelerle kabulü usul ve yasaya aykırıdır.
    O halde davalı kurumun bu yönleri amaçlayan temyiz itirazları kabul edilmeli ve karar bozulmalıdır.         
    SONUÇ: Hükmün yukarıda açıklanan nedenlerle BOZULMASINA, 15.07.2008 gününde oybirliğiyle karar verildi.

    Sayın kullanıcılarımız, siteden kaldırılmasını istediğiniz karar için veya isim düzeltmeleri için bilgi@abakusyazilim.com.tr adresine mail göndererek bildirimde bulunabilirsiniz.

    Son Eklenen İçtihatlar   AYM Kararları   Danıştay Kararları   Uyuşmazlık M. Kararları   Ceza Genel Kurulu Kararları   1. Ceza Dairesi Kararları   2. Ceza Dairesi Kararları   3. Ceza Dairesi Kararları   4. Ceza Dairesi Kararları   5. Ceza Dairesi Kararları   6. Ceza Dairesi Kararları   7. Ceza Dairesi Kararları   8. Ceza Dairesi Kararları   9. Ceza Dairesi Kararları   10. Ceza Dairesi Kararları   11. Ceza Dairesi Kararları   12. Ceza Dairesi Kararları   13. Ceza Dairesi Kararları   14. Ceza Dairesi Kararları   15. Ceza Dairesi Kararları   16. Ceza Dairesi Kararları   17. Ceza Dairesi Kararları   18. Ceza Dairesi Kararları   19. Ceza Dairesi Kararları   20. Ceza Dairesi Kararları   21. Ceza Dairesi Kararları   22. Ceza Dairesi Kararları   23. Ceza Dairesi Kararları   Hukuk Genel Kurulu Kararları   1. Hukuk Dairesi Kararları   2. Hukuk Dairesi Kararları   3. Hukuk Dairesi Kararları   4. Hukuk Dairesi Kararları   5. Hukuk Dairesi Kararları   6. Hukuk Dairesi Kararları   7. Hukuk Dairesi Kararları   8. Hukuk Dairesi Kararları   9. Hukuk Dairesi Kararları   10. Hukuk Dairesi Kararları   11. Hukuk Dairesi Kararları   12. Hukuk Dairesi Kararları   13. Hukuk Dairesi Kararları   14. Hukuk Dairesi Kararları   15. Hukuk Dairesi Kararları   16. Hukuk Dairesi Kararları   17. Hukuk Dairesi Kararları   18. Hukuk Dairesi Kararları   19. Hukuk Dairesi Kararları   20. Hukuk Dairesi Kararları   21. Hukuk Dairesi Kararları   22. Hukuk Dairesi Kararları   23. Hukuk Dairesi Kararları   BAM Hukuk M. Kararları   Yerel Mah. Kararları  


    Avukat Web Sitesi