Abaküs Yazılım
19. Hukuk Dairesi
Esas No: 2013/18179
Karar No: 2014/5272
Karar Tarihi: 18.03.2014

Yargıtay 19. Hukuk Dairesi 2013/18179 Esas 2014/5272 Karar Sayılı İlamı

Özet:


İhtiyati haciz isteyen davacı, genel kredi sözleşmesinden kaynaklanan alacağın tahsili amacıyla başlatılan icra takibine vaki itirazın iptali istemiyle açtığı davada ihtiyati haciz isteminde bulunmuştur. Mahkeme, talep olunan alacak miktarı gözetilerek koşulları oluşmadığından ihtiyati haciz isteminin reddine karar vermiştir. Ancak, İcra ve İflas Kanunu’nun 257’nci maddesinin 1’nci fıkrası uyarınca vadesi gelmiş bir para borcunun alacaklısı, borçlunun yedinde veya üçüncü şahısta olan taşınır ve taşınmaz mallarını ve alacaklarıyla diğer haklarını ihtiyaten haczettirebilir. Bu hükme göre, bir para alacağının vadesinin gelmesi halinde alacaklı ihtiyati haciz talebinde bulunabilir. İhtiyati haciz isteyen vekili, genel kredi sözleşmesi, ihtarname ve takip dosyasındaki delillere istinaden ihtiyati haciz istemiş, ancak mahkeme talep konusunun miktarına ilişkin yerinde olmayan gerekçeler ile ihtiyati haciz isteminin reddine karar vermiştir. Bu nedenle kararın bozulmasına karar verilmiş ve İİK’nun 257. ve 258. maddeleri detaylı bir şekilde incelenmesi gerektiği belirtilmiştir.
19. Hukuk Dairesi         2013/18179 E.  ,  2014/5272 K.

    "İçtihat Metni"

    MAHKEMESİ : Bursa 6. Asliye Ticaret Mahkemesi
    TARİHİ : 19/09/2013
    NUMARASI : 2013/191Esas

    Taraflar arasındaki itirazın iptali (ihtiyati haciz) davasının yapılan yargılaması sonunda ilamda yazılı nedenlerden dolayı davanın reddine yönelik olarak verilen hükmün süresi içinde ihtiyati haciz isteyen (davacı) vekilince temyiz edilmesi üzerine dosya incelendi, gereği konuşulup düşünüldü.

    - K A R A R -

    İhtiyati haciz isteyen (davacı) vekili, genel kredi sözleşmesinden kaynaklanan alacağın tahsili amacıyla başlatılan icra takibine vaki itirazın iptali istemiyle açmış olduğu davada ihtiyati haciz isteminde bulunmuştur.
    Mahkemece, ihtiyati haciz isteminin talep olunan alacak miktarı gözetilerek koşulları oluşmadığından reddine karar verilmiş, kararı ihtiyati haciz isteyen (davacı) vekili temyiz etmiştir.
    İcra ve İflâs Kanunu"nun 257’nci maddesinin 1’nci fıkrası uyarınca “Rehinle temin edilmemiş ve vadesi gelmiş bir para borcunun alacaklısı, borçlunun yedinde veya üçüncü şahısta olan taşınır ve taşınmaz mallarını ve alacaklarıyla diğer haklarını ihtiyaten haczettirebilir.” Bu hükme göre, bir para alacağının vadesinin gelmesi hâlinde alacaklı ihtiyati haciz talebinde bulunabilir. İhtiyati haciz kararı verilmesinin koşulları arasında miktara ilişkin bir ölçüt kanunda öngörülmemiştir. İhtiyati haciz isteyen vekili, genel kredi sözleşmesi, ihtarname ve takip dosyasındaki delillere istinaden ihtiyati haciz isteminde bulunmuştur. Bu durumda mahkemece, İİK’nun 257’nci maddesindeki koşullar ile ispata ilişkin aynı Kanun’un 258’inci maddesi üzerinde durularak istemin değerlendirilmesi gerekirken, talep konusunun miktarına ilişkin yerinde olmayan gerekçeler ile ihtiyati haciz isteminin reddine karar verilmesi usul ve yasaya aykırıdır.
    SONUÇ: Yukarıda açıklanan nedenle kararın BOZULMASINA, peşin harcın istek halinde iadesine, 18.03.2014 gününde oybirliğiyle karar verildi.

    Sayın kullanıcılarımız, siteden kaldırılmasını istediğiniz karar için veya isim düzeltmeleri için bilgi@abakusyazilim.com.tr adresine mail göndererek bildirimde bulunabilirsiniz.

    Son Eklenen İçtihatlar   AYM Kararları   Danıştay Kararları   Uyuşmazlık M. Kararları   Ceza Genel Kurulu Kararları   1. Ceza Dairesi Kararları   2. Ceza Dairesi Kararları   3. Ceza Dairesi Kararları   4. Ceza Dairesi Kararları   5. Ceza Dairesi Kararları   6. Ceza Dairesi Kararları   7. Ceza Dairesi Kararları   8. Ceza Dairesi Kararları   9. Ceza Dairesi Kararları   10. Ceza Dairesi Kararları   11. Ceza Dairesi Kararları   12. Ceza Dairesi Kararları   13. Ceza Dairesi Kararları   14. Ceza Dairesi Kararları   15. Ceza Dairesi Kararları   16. Ceza Dairesi Kararları   17. Ceza Dairesi Kararları   18. Ceza Dairesi Kararları   19. Ceza Dairesi Kararları   20. Ceza Dairesi Kararları   21. Ceza Dairesi Kararları   22. Ceza Dairesi Kararları   23. Ceza Dairesi Kararları   Hukuk Genel Kurulu Kararları   1. Hukuk Dairesi Kararları   2. Hukuk Dairesi Kararları   3. Hukuk Dairesi Kararları   4. Hukuk Dairesi Kararları   5. Hukuk Dairesi Kararları   6. Hukuk Dairesi Kararları   7. Hukuk Dairesi Kararları   8. Hukuk Dairesi Kararları   9. Hukuk Dairesi Kararları   10. Hukuk Dairesi Kararları   11. Hukuk Dairesi Kararları   12. Hukuk Dairesi Kararları   13. Hukuk Dairesi Kararları   14. Hukuk Dairesi Kararları   15. Hukuk Dairesi Kararları   16. Hukuk Dairesi Kararları   17. Hukuk Dairesi Kararları   18. Hukuk Dairesi Kararları   19. Hukuk Dairesi Kararları   20. Hukuk Dairesi Kararları   21. Hukuk Dairesi Kararları   22. Hukuk Dairesi Kararları   23. Hukuk Dairesi Kararları   BAM Hukuk M. Kararları   Yerel Mah. Kararları  


    Avukat Web Sitesi