Abaküs Yazılım
23. Hukuk Dairesi
Esas No: 2014/2851
Karar No: 2014/8511
Karar Tarihi: 26.12.2014

Yargıtay 23. Hukuk Dairesi 2014/2851 Esas 2014/8511 Karar Sayılı İlamı

Özet:


Mahkemenin verdiği karar, bir icra takibi sırasında yapılan hatalı imalat bedeli tahsiliyle ilgili bir davaya ilişkindir. Mahkeme, davalılardan biri aleyhine açılan davanın tüm talepler yönünden reddedilmesine, diğeri aleyhine ise itirazın iptali talebi yönünden kısmen kabul edilerek alacak talebinin reddedilmesine karar vermiştir. Davacı tarafından her iki davalı için de tek bir temyiz başvurusu yapılmıştır. Mahkeme ise her bir davalı için ayrı ayrı temyiz başvurusu ve temyiz karar harcı alınması gerektiğini ifade etmiştir. Kararda, yer alarak açıklanan Husumet yokluğu nedeniyle reddine karar verilen davalı için temyiz talebinin bulunmaması ve ayrı ayrı yapılmayan temyiz başvurusu nedeniyle davacının temyiz dilekçesi hakkında detaylı bilgi verildi. Kararda, Hukuk Muhakemeleri Kanunu'nun 434. maddesinde açıklanan temyiz dilekçesi verme usulü ve harç ödemeleri de detaylı bir şekilde açıklanmıştır.
23. Hukuk Dairesi         2014/2851 E.  ,  2014/8511 K.

    "İçtihat Metni"


    MAHKEMESİ :Asliye Hukuk Mahkemesi

    -KARAR-
    Temyiz dilekçesinin verilme usulü HUMK"nın 434. maddesinde açıklanmış olup, buna göre harca tabi ise temyiz dilekçesinin temyiz defterine kayıt ettirilip, temyiz harcının yatırılmış olması gerekmektedir. Temyiz defterine kayıt ettirilip, harcı alınmayan temyiz dilekçeleri bakımından çözüm getiren 21.05.1985 gün ve 1984/5 Esas, 1985/1 Karar sayılı Yargıtay İçtihadı Birleştirme Kararında, harca tabi olmasına rağmen hesap edilip ilgilisinden alınmadan temyiz defterine kaydedilen temyiz dilekçeleri hakkında da HUMK`nın 434/3. maddesinde öngörülen eksik harç ödenmesi ile ilgili işlemin kıyasen uygulanması ve bu durumda temyiz isteminin, temyiz defterine kaydedildiği tarihte yapılmış sayılması gerektiği açıklanmıştır.
    Dava, eksik ve ayıplı imalat bedelinin tahsili için başlatılan icra takibine vaki itirazın iptali ile icra takibinde saklı tutulan fazlaya ilişkin kısmın tahsili istemine ilişkin olup, mahkemece, davalı ... Ticaret Ltd. Şti. aleyhine açılan davanın tüm talepler yönünden husumet yokluğu nedeniyle reddine, davalı... Konut Yapı Kooperatifi aleyhine itirazın iptali talebi yönünden davanın kısmen kabulüne, alacak talebi yönünden reddine dair karar verilmiştir. Davacı tarafından, davalılar arasında zorunlu dava arkadaşlığı olmamasına rağmen tek bir temyiz başvuru ve temyiz karar harcı ile kurulan hüküm temyiz edilmiştir. Hüküm her bir davalı yönünden bağımsız bir hüküm niteliğinde olup, dolayısıyla temyiz edilmesi durumunda her bir hüküm bağımsız niteliğiyle temyiz harcına tabi olacaktır.
    Hükmü temyiz eden davacı vekili tarafından verilen temyiz dilekçesinin 03.04.2012 tarihinde yürürlüğe giren Hukuk Muhakemeleri Kanunu Yönetmeliği"nin 48. maddesi uyarınca süresinde temyiz kaydı yapılmış ise de; her bir davalı yönünden ayrı ayrı temyiz başvuru ve temyiz karar harcı alınması gerekirken, tek temyiz başvuru ve temyiz karar harcı yatırılmış olup, iki davalı için anılan harçların ayrı ayrı yatırıldığına dair bilgi ve belge bulunmadığından, yatırılmışsa buna ilişkin belgenin dosya içerisine konulması, yatırılmamışsa davacı vekilinden hangi davalı için anılan harçların yatırıldığı sorulup yazılı beyanı alındıktan sonra, anılan harçları yatırılmayan diğer davalı yönünden davacı vekiline HUMK`nın 434/3. maddesi uyarınca muhtıra çıkarılması, sonucuna göre gerektiğinde aynı hüküm uyarınca mahkemece bir karar verilmesi, harçları yatan dava yönünden dosyanın temyiz incelemesi yapılmak üzere Dairemiz"e gönderilmesi için dosyanın yerel mahkemesine geri çevrilmesi gerekmiştir.
    SONUÇ: Yukarıda açıklanan nedenlerle, dosyanın yerel mahkemesine GERİ ÇEVRİLMESİNE, 26.12.2014 tarihinde oybirliğiyle karar verildi.

    Son Eklenen İçtihatlar   AYM Kararları   Danıştay Kararları   Uyuşmazlık M. Kararları   Ceza Genel Kurulu Kararları   1. Ceza Dairesi Kararları   2. Ceza Dairesi Kararları   3. Ceza Dairesi Kararları   4. Ceza Dairesi Kararları   5. Ceza Dairesi Kararları   6. Ceza Dairesi Kararları   7. Ceza Dairesi Kararları   8. Ceza Dairesi Kararları   9. Ceza Dairesi Kararları   10. Ceza Dairesi Kararları   11. Ceza Dairesi Kararları   12. Ceza Dairesi Kararları   13. Ceza Dairesi Kararları   14. Ceza Dairesi Kararları   15. Ceza Dairesi Kararları   16. Ceza Dairesi Kararları   17. Ceza Dairesi Kararları   18. Ceza Dairesi Kararları   19. Ceza Dairesi Kararları   20. Ceza Dairesi Kararları   21. Ceza Dairesi Kararları   22. Ceza Dairesi Kararları   23. Ceza Dairesi Kararları   Hukuk Genel Kurulu Kararları   1. Hukuk Dairesi Kararları   2. Hukuk Dairesi Kararları   3. Hukuk Dairesi Kararları   4. Hukuk Dairesi Kararları   5. Hukuk Dairesi Kararları   6. Hukuk Dairesi Kararları   7. Hukuk Dairesi Kararları   8. Hukuk Dairesi Kararları   9. Hukuk Dairesi Kararları   10. Hukuk Dairesi Kararları   11. Hukuk Dairesi Kararları   12. Hukuk Dairesi Kararları   13. Hukuk Dairesi Kararları   14. Hukuk Dairesi Kararları   15. Hukuk Dairesi Kararları   16. Hukuk Dairesi Kararları   17. Hukuk Dairesi Kararları   18. Hukuk Dairesi Kararları   19. Hukuk Dairesi Kararları   20. Hukuk Dairesi Kararları   21. Hukuk Dairesi Kararları   22. Hukuk Dairesi Kararları   23. Hukuk Dairesi Kararları   BAM Hukuk M. Kararları   Yerel Mah. Kararları  


    Avukat Web Sitesi