Abaküs Yazılım
10. Ceza Dairesi
Esas No: 2015/10
Karar No: 2015/226
Karar Tarihi: 20.01.2015

Zincirleme olarak uyuşturucu madde ticareti yapma - Yargıtay 10. Ceza Dairesi 2015/10 Esas 2015/226 Karar Sayılı İlamı

Özet:


İlgili mahkeme kararında, bir şahıs zincirleme olarak uyuşturucu madde ticareti yapmak suçundan yargılanmış ve mahkum edilmiştir. Sanık bu kararı temyiz etmiş, ancak temyiz mercii tarafından mahkeme kararı onanmıştır. Yargıtay Cumhuriyet Başsavcılığı ise bu karara itiraz etmiştir. Başsavcılık, gizli soruşturmacı tarafından yapılan bir eylemin suç olduğunu iddia ederek, sanığa uygulanan zincirleme suç hükümlerinin yerinde olmadığını belirtmiştir. Ancak Daire, itirazın yerinde görülmediğine karar vermiştir ve dosyayı Yargıtay Ceza Genel Kurulu'na göndermiştir.
Kanun maddeleri:
- Türk Ceza Kanunu'nun 43. maddesi: Temyiz edilebilecek haller
- Ceza Muhakemesi Kanunu'nun 139. maddesi: Gizli soruşturmacı
- Ceza Muhakemesi Kanunu'nda Öngörülen Telekomünikasyon Yoluyla Yapılan İletişimin Denetlenmesi, Gizli Soruşturmacı ve Teknik Araçlarla İzleme Tedbirlerinin Uygulanmasına İlişkin Yönetmelik'in 23-28. maddeleri: Gizli soruşturmacının görevi ve sınırları
10. Ceza Dairesi         2015/10 E.  ,  2015/226 K.

    "İçtihat Metni"

    İtirazla İlgili Mahkeme Kararı : ... Ağır Ceza Mahkemesi"nin
    Suç : Zincirleme olarak uyuşturucu madde ticareti yapma

    İtiraz yazısı ile dava dosyası incelendi.
    GEREĞİ GÖRÜŞÜLÜP DÜŞÜNÜLDÜ:
    A) KONUYLA İLGİLİ BİLGİLER :
    Zincirleme suretiyle uyuşturucu madde ticareti yapma suçundan sanık ... hakkında ... Ağır Ceza Mahkemesi"nce yapılan yargılama sonucu 18.02.2014 tarihinde 2013/502 esas ve 2014/105 karar sayı ile verilen mahkûmiyet hükmü sanık tarafından temyiz edilmiştir.
    Dairemizce 11.11.2014 tarihinde 2014/4363 esas ve 2014/12558 karar sayı ile sanık hakkındaki hükmün onanmasına oyçokluğuyla karar verilmiştir.
    Yargıtay Cumhuriyet Başsavcılığı"nca Dairemizin kararına itiraz edilmiştir.
    B) İTİRAZ NEDENLERİ :
    Yargıtay Cumhuriyet Başsavcılığı"nın itiraz yazısında özetle; "Yüksek Daire"nin onama kararının yerinde olmadığı değerlendirilmiştir. Zira TCK"nın 43. maddesinin uygulanmasına ilişkin yerel mahkemenin kabulü yerinde değildir. "Gizli soruşturmacı" 5271 sayılı "Ceza Muhakemesi Kanunu"nun 139. maddesi ile "Ceza Muhakemesi Kanunu"nda Öngörülen Telekomünikasyon Yoluyla Yapılan İletişimin Denetlenmesi, Gizli Soruşturmacı ve Teknik Araçlarla İzleme Tedbirlerinin Uygulanmasına İlişkin Yönetmelik"in 23-28. maddelerinde düzenlenmiştir. Bu hükümlere göre; Soruşturmacı, faaliyetlerini izlemekle görevlendirildiği örgüte ilişkin her türlü araştırmada bulunmak ve bu örgütün faaliyetleri çerçevesinde işlenen suçlarla ilgili delilleri toplamakla yükümlüdür. (CMK 139/4; Yönetmelik 27/1)
    Gizli soruşturmacının görevi, soruşturma konusu suçun işlenip işlenmediğini, işlenmiş ise işleyenin kim olduğunu belirlemek ve bu konudaki delilleri toplamaktır. Gizli soruşturmacı bu görevini yerine getirirken suç işleyemez, başkasını suç işlemeye azmettiremez.
    Devletin temel görevlerinden biri de "suç işlenmesini önlemektir." Devlet görevlisinin bir kişinin daha fazla ceza almasını sağlamak için onu bazı hareketleri yapmaya yönlendirmesi ve ona bunun için fırsat vermesi kabul edilemez. Aksi halde gerek Anayasa"nın 2. maddesinde yer alan "hukuk devleti" ilkesi gerekse Avrupa İnsan Hakları Sözleşmesi"nin 6. maddesinde öngörülen "adil yargılama" hakkı ihlâl edilmiş olur. Esas olan gizli soruşturmacı olan görevlinin bir suç işlendiğini tespit ettiğinde suç işleyeni yakalayıp yargı önüne çıkarmasıdır. Oysa somut olayda, gizli
    soruşturmacı 26.01.2013 tarihinde sanıktan 15 TL karşılığında MDMA içerikli hap almıştır. Böylece sanığın "satmak için uyuşturucu ve uyarıcı madde bulundurma" suçu belirlenmiş ve delili elde edilmiştir. Buna rağmen gizli soruşturmacının sanığı yakalamayıp 19/02/2013 tarihinde 15 TL karşılığında uyarıcı hap alması hem gereksizdir hem de görevi kapsamında değildir.
    Yukarıda açıklanan nedenlerle gizli soruşturmacı tarafından sanıktan MDMA içerikli uyarıcı hap alınması ayrıca suç oluşturmayacağından, zincirleme suç hükümleri uygulanarak sanığa fazla ceza verilmesi yerinde olmadığından yerel mahkeme kararının bozulması için itiraz etmek gerekmiştir. " gerekçesiyle sanık hakkındaki hükmün bozulması istenmiştir.
    C) İTİRAZIN VE KONUNUN İRDELENMESİ :
    Dairemizin itiraza konu kararının, itiraz yazısında ileri sürülen tüm nedenler tartışılıp değerlendirilerek verildiği ve kararda bir yanlışlık bulunmadığı anlaşıldığından, Yargıtay Cumhuriyet Başsavcılığı"nın itirazı yerinde görülmemiştir.
    İtirazın incelenmesi için dosyanın Yargıtay Ceza Genel Kurulu"na gönderilmesine karar vermek gerekmektedir.
    D) KARAR : Açıklanan nedenlerle;
    1- Yargıtay Cumhuriyet Başsavcılığı"nın itirazının yerinde görülmediğine,
    2- 5271 sayılı CMK"nın 308. maddesinin ikinci fıkrası uyarınca, itirazın incelenmesi için dosyanın Yargıtay Ceza Genel Kurulu"na GÖNDERİLMESİNE,
    Başkan vekili..."nın karşı oyu ve oyçokluğuyla, 20.01.2015 tarihinde oyçokluğuyla karar verildi.
    KARŞI OY GEREKÇESİ
    Dairemizin 11.11.2014 tarihli 2013/502 esas ve 2014/105 karar sayılı kararına yazdığım karşı oy yazımda belirttiğim nedenlerle; Yargıtay Cumhuriyet Başsavcılığı"nın itirazının kabülüne karar verilmesi gerektiğini düşündüğümden, çoğunluğun aksi görüşüne katılmıyorum. 20.01.2015



    Sayın kullanıcılarımız, siteden kaldırılmasını istediğiniz karar için veya isim düzeltmeleri için destek@ictihatlar.com.tr adresine mail göndererek bildirimde bulunabilirsiniz.

    Son Eklenen İçtihatlar   AYM Kararları   Danıştay Kararları   Uyuşmazlık M. Kararları   Ceza Genel Kurulu Kararları   1. Ceza Dairesi Kararları   2. Ceza Dairesi Kararları   3. Ceza Dairesi Kararları   4. Ceza Dairesi Kararları   5. Ceza Dairesi Kararları   6. Ceza Dairesi Kararları   7. Ceza Dairesi Kararları   8. Ceza Dairesi Kararları   9. Ceza Dairesi Kararları   10. Ceza Dairesi Kararları   11. Ceza Dairesi Kararları   12. Ceza Dairesi Kararları   13. Ceza Dairesi Kararları   14. Ceza Dairesi Kararları   15. Ceza Dairesi Kararları   16. Ceza Dairesi Kararları   17. Ceza Dairesi Kararları   18. Ceza Dairesi Kararları   19. Ceza Dairesi Kararları   20. Ceza Dairesi Kararları   21. Ceza Dairesi Kararları   22. Ceza Dairesi Kararları   23. Ceza Dairesi Kararları   Hukuk Genel Kurulu Kararları   1. Hukuk Dairesi Kararları   2. Hukuk Dairesi Kararları   3. Hukuk Dairesi Kararları   4. Hukuk Dairesi Kararları   5. Hukuk Dairesi Kararları   6. Hukuk Dairesi Kararları   7. Hukuk Dairesi Kararları   8. Hukuk Dairesi Kararları   9. Hukuk Dairesi Kararları   10. Hukuk Dairesi Kararları   11. Hukuk Dairesi Kararları   12. Hukuk Dairesi Kararları   13. Hukuk Dairesi Kararları   14. Hukuk Dairesi Kararları   15. Hukuk Dairesi Kararları   16. Hukuk Dairesi Kararları   17. Hukuk Dairesi Kararları   18. Hukuk Dairesi Kararları   19. Hukuk Dairesi Kararları   20. Hukuk Dairesi Kararları   21. Hukuk Dairesi Kararları   22. Hukuk Dairesi Kararları   23. Hukuk Dairesi Kararları   BAM Hukuk M. Kararları   Yerel Mah. Kararları  


    Avukat Web Sitesi