Abaküs Yazılım
14. Hukuk Dairesi
Esas No: 2016/12411
Karar No: 2020/87
Karar Tarihi: 06.01.2020

Yargıtay 14. Hukuk Dairesi 2016/12411 Esas 2020/87 Karar Sayılı İlamı

Özet:


Davacılar, 7335 ada 1 parselde bulunan 4 ve 5 numaralı bağımsız bölümler üzerindeki ortaklığın satış yoluyla giderilmesini talep etmişlerdir. Davalı ise taşınmazların satılmasını istemiştir. Mahkeme, davanın kabulü ile satışa karar vermiş ve satış bedelinin, tapu kaydındaki payları oranında tahsil edilmesine hükmetmiştir. Yargılama giderleri ve vekalet ücretinin taraflara payları oranında yükletilmesi gerektiği belirtilmiştir. Kararda, paydaşlığın (ortaklığın) giderilmesi davalarının, paylı mülkiyet veya elbirliği mülkiyetine konu taşınır veya taşınmaz mallarda paydaşlar (ortaklar) arasında mevcut birlikte mülkiyet ilişkisini sona erdirip ferdi mülkiyete geçmeyi sağlayan, iki taraflı, tarafları için benzer sonuçlar doğuran davalar olduğu ve sonuçta kazanan ve kaybeden taraftan söz edilemeyeceği vurgulanmıştır. Kanun maddeleri olarak, paydaşlığın (ortaklığın) giderilmesi davalarında satış bedelinin ve harcın paydaşların tapudaki payları oranında tahsil edilmesi gerektiği ve yargılama giderleri ve vekalet ücretinin taraflara payları oranında yükletilmesi gerektiği belirtilen 1086 sayılı Hukuk Muhakemeleri Kanunu'nun 438/7. maddesi gösterilmiştir.
14. Hukuk Dairesi         2016/12411 E.  ,  2020/87 K.

    "İçtihat Metni"

    MAHKEMESİ :Sulh Hukuk Mahkemesi

    Davacılar vekili tarafından, davalı aleyhine 17/09/2015 gününde verilen dilekçe ile ortaklığın giderilmesi talebi üzerine yapılan duruşma sonunda; davanın kabulüne dair verilen 28/04/2016 günlü hükmün Yargıtayca incelenmesi davalı tarafından istenilmekle süresinde olduğu anlaşılan temyiz dilekçesinin kabulüne karar verildikten sonra dosya ve içerisindeki bütün kağıtlar incelenerek gereği düşünüldü:

    K A R A R

    Dava, ortaklığın giderilmesi isteğine ilişkindir
    Davacılar vekili, 7335 ada 1 parselde bulunan 4 ve 5 numaralı bağımsız bölümler üzerindeki ortaklığın satış yoluyla giderilmesini talep etmiştir.
    Davalı, taşınmazların satılmasını istemiştir.
    Mahkemece, davanın kabulü ile “Dava konusu ... ili, ... ilçesi, ... mahallesi, ... mevkiinde kain, Ada: 7335, Parsel: 1’de tapuya kayıtlı taşınmaz üzerinde bulunan kat mülkiyeti kurulu binada 19/100 arsa paylı 4 No"lu bağımsız bölüm ile 24/100 arsa paylı 5 No"lu bağımsız bölümün satılarak ortaklığın giderilmesine” karar verilmiştir.
    Hükmü, davalı temyiz etmiştir.
    1)Yapılan yargılamaya, toplanan deliller ve tüm dosya içeriğine göre davalının aşağıdaki bendin kapsamı dışındaki temyiz itirazları yerinde görülmemiş, reddi gerekmiştir.
    2)Paydaşlığın (ortaklığın) giderilmesi davaları, paylı mülkiyet veya elbirliği mülkiyetine konu taşınır veya taşınmaz mallarda paydaşlar (ortaklar) arasında mevcut birlikte mülkiyet ilişkisini sona erdirip ferdi mülkiyete geçmeyi sağlayan, iki taraflı, tarafları için benzer sonuçlar doğuran davalardır.
    Mahkemece paydaşlığın satış suretiyle giderilmesine karar verilmesi halinde satışın nasıl yapılacağının ve satış bedelinin ne şekilde dağıtılacağının ve harcın taraflardan hangi oranlarda tahsil edileceğinin hüküm sonucunda gösterilmesi gerekir.
    Satışına karar verilen taşınmaz;
    a) Paylı mülkiyet hükümlerine konu ise satış bedelinin ve harcın paydaşların tapudaki payları oranında,
    b) Elbirliği mülkiyeti hükümlerine tabi olması halinde satış bedelinin ve harcın mirasçılık belgesindeki paylar oranında,
    c) Hem paylı, hem de elbirliği mülkiyeti halinin bir arada bulunması halinde ise satış bedelinin ve harcın tapudaki ve mirasçılık belgesindeki paylar nazara alınarak dağıtılmasına ve tahsil edilmesine karar verilmesi gerekir.
    Paydaşlığın (ortaklığın) giderilmesi davaları iki taraflı, taraflar için benzer sonuçlar doğuran davalar olup, sonuçta kazanan ve kaybeden taraftan söz edilemeyeceğinden yargılama giderleri ve vekalet ücretinin taraflara payları oranında yükletilmesi gerekir.
    Somut olaya gelince; vekalet ücretinin paydaşlardan tapu kaydındaki hisseleri oranında tahsiline karar verilmesi gerekirken mahkemece yazılı şekilde hüküm kurulması doğru görülmemiş ise de; bu husus, kararın bozulmasını ve yeniden yargılama yapılmasını gerektirmediğinden 1086 sayılı Hukuk Muhakemeleri Kanununun 438/7. maddesi gereğince hüküm sonucunun aşağıdaki şekilde düzeltilerek onanmasına karar vermek gerekmiştir.
    SONUÇ: Yukarıda (1) numaralı bentte yazılı nedenlerle davalının diğer temyiz itirazlarının reddine, (2) numaralı bentte yazılı nedenlerle davalının temyiz itirazlarının kabulü ile; hükmün (5.) bendindeki "Ücreti vekaletin” ibaresinden sonra gelen “Davalıdan” kelimesinin çıkarılarak yerine “Taraflardan tapu kaydındaki payları oranında” kelimelerinin yazılmasına, hükmün 1086 sayılı HUMK"nun 438/7. maddesi uyarınca DEĞİŞTİRİLMİŞ ve DÜZELTİLMİŞ bu şekliyle ONANMASINA, peşin yatırılan harcın istek halinde yatırana iadesine, 06.01.2020 tarihinde oy birliğiyle karar verildi.











    Sayın kullanıcılarımız, siteden kaldırılmasını istediğiniz karar için veya isim düzeltmeleri için bilgi@abakusyazilim.com.tr adresine mail göndererek bildirimde bulunabilirsiniz.

    Son Eklenen İçtihatlar   AYM Kararları   Danıştay Kararları   Uyuşmazlık M. Kararları   Ceza Genel Kurulu Kararları   1. Ceza Dairesi Kararları   2. Ceza Dairesi Kararları   3. Ceza Dairesi Kararları   4. Ceza Dairesi Kararları   5. Ceza Dairesi Kararları   6. Ceza Dairesi Kararları   7. Ceza Dairesi Kararları   8. Ceza Dairesi Kararları   9. Ceza Dairesi Kararları   10. Ceza Dairesi Kararları   11. Ceza Dairesi Kararları   12. Ceza Dairesi Kararları   13. Ceza Dairesi Kararları   14. Ceza Dairesi Kararları   15. Ceza Dairesi Kararları   16. Ceza Dairesi Kararları   17. Ceza Dairesi Kararları   18. Ceza Dairesi Kararları   19. Ceza Dairesi Kararları   20. Ceza Dairesi Kararları   21. Ceza Dairesi Kararları   22. Ceza Dairesi Kararları   23. Ceza Dairesi Kararları   Hukuk Genel Kurulu Kararları   1. Hukuk Dairesi Kararları   2. Hukuk Dairesi Kararları   3. Hukuk Dairesi Kararları   4. Hukuk Dairesi Kararları   5. Hukuk Dairesi Kararları   6. Hukuk Dairesi Kararları   7. Hukuk Dairesi Kararları   8. Hukuk Dairesi Kararları   9. Hukuk Dairesi Kararları   10. Hukuk Dairesi Kararları   11. Hukuk Dairesi Kararları   12. Hukuk Dairesi Kararları   13. Hukuk Dairesi Kararları   14. Hukuk Dairesi Kararları   15. Hukuk Dairesi Kararları   16. Hukuk Dairesi Kararları   17. Hukuk Dairesi Kararları   18. Hukuk Dairesi Kararları   19. Hukuk Dairesi Kararları   20. Hukuk Dairesi Kararları   21. Hukuk Dairesi Kararları   22. Hukuk Dairesi Kararları   23. Hukuk Dairesi Kararları   BAM Hukuk M. Kararları   Yerel Mah. Kararları  


    Avukat Web Sitesi