Abaküs Yazılım
22. Hukuk Dairesi
Esas No: 2016/211
Karar No: 2018/26618
Karar Tarihi: 10.12.2018

Yargıtay 22. Hukuk Dairesi 2016/211 Esas 2018/26618 Karar Sayılı İlamı

Özet:


Davacı işçi, iş sözleşmesinin iş yerinde yaşanan hırsızlık nedeniyle feshedildiğini belirterek, kıdem tazminatı ve çalışma alacaklarının tahsilini talep etmiştir. Davalı işveren ise işçinin görevini yerine getirmediğini ve iş akdinin haklı nedenle sona erdirildiğini öne sürerek davanın reddini talep etmiştir. Mahkeme, davacının kıdem ve ihbar tazminatına ilişkin taleplerini reddetmiş, yıllık izin ücreti ve fazla mesai alacaklarının tahsiline hükmetmiştir. Tarafların temyiz başvurusu üzerine Yargıtay, hükümlerin bozulmasına karar vermiştir. Davacının kıdem ve ihbar tazminatı talepleri ile hizmet süresi hususunda eksik inceleme yapıldığı, fazla mesai ücreti hesaplamasında hataların bulunduğu ve alacak miktarlarının net mi yoksa brüt mü olduğunun belirtilmediği belirtilmiştir.
Kanun Maddeleri: İş Kanunu (4857) Maddeleri: 17, 18, 19, 20, 21, 22, 24, 25, 26, 27, 29, 32, 33, 34, 38, 63, 64, 65, 66, 67, 74, 77, 78, 79, 80, 481. Borçlar Kanunu (6098
22. Hukuk Dairesi         2016/211 E.  ,  2018/26618 K.

    "İçtihat Metni"

    MAHKEMESİ :Asliye Hukuk (İş) Mahkemesi


    Taraflar arasında görülen dava sonucunda verilen kararın, temyizen incelenmesi taraf vekillerince istenilmekle, temyiz taleplerinin süresinde olduğu anlaşıldı. Dava dosyası için Tetkik Hakimi ... tarafından düzenlenen rapor dinlendikten sonra dosya incelendi, gereği konuşulup düşünüldü:

    Y A R G I T A Y K A R A R I

    Davacı vekili davacı işçinin iş sözleşmesinin 05.04.2013 tarihinde iş yerinde yaşanan hırsızlık nedeni ile feshedildiğini, işçinin davalı iş yerinde bekçi olarak çalıştırıldığını, davalı işveren tarafından işyerinde bulunan bekçi kulübesinin yıktırıldığını, davacı işçinin yemekhanede durduğunu, yemekhanenin bulunduğu yerden fabrika arazisini görmesinin mümkün olmadığını, arazide yeterince aydınlatma da bulunmadığını belirterek davalıdan kıdem tazminatı ve bir kısım işçilik alacaklarının tahsilini talep etmiştir.
    Davalı vekili, davacının bekçi olarak çalışmasına rağmen görevinin gereklerini yerine getirmediğini, davacının yıkılan fabrikada korunacak tek şey olan trafonun korunması için yeterli önemi göstermediğini, aynı zamanda davacının gece trafonun çalındığını görmediği gibi sabah günün aydınlanmasından sonra da çalındığını fark etmediğini bu nedenle iş akdinin haklı nedenle sona erdirildiğini belirterek davanın reddine karar verilmesini talep etmiştir.
    Mahkemece toplanan deliller ve bilirkişi raporu doğrultusunda davacının kıdem ve ihbar tazminatına ilişkin taleplerinin reddine, yıllık izin ücreti ve fazla mesai alacağına yönelik talebinin ise kabulüne karar verilmiştir
    Kararı taraflar vekilleri temyiz etmiştir.
    1-Dosyadaki yazılara toplanan delillerle kararın dayandığı kanuni gerektirici sebeplere göre, tarafların aşağıdaki bentlerin kapsamı dışında kalan tüm temyiz itirazlarının reddine karar vermek gerekmiştir.
    2-Taraflar arasında davacının kıdem ve ihbar tazminatına hak kazanıp kazanmadığı noktasında uyuşmazlık bulunmaktadır.
    Somut olayda hırsızlığın yapıldığı fabrika arazisinde kamera bulunduğunun ve buna ilişkin CD örneğinin dosya arasında bulunduğunun anlaşılmasına göre, bu kamera kayıtlarının çözümü yapılarak gerekirse konusunda uzman bilirkişiden rapor alınmak sureti ile davacı işçinin bekçi olarak üzerine düşen görevi yapıp yapmadığı, fabrikanın bulunduğu arazinin şartları da gözetilerek tüm dosya kapsamı ile birlikte davacının kıdem ve ihbar tazminatına hak kazanıp kazanmadığı konularında karar verilmesi gerekirken eksik inceleme ile yazılı şekilde karar verilmesi hatalı olup bozmayı gerektirmiştir.
    3-Davacının hizmet süresi konusunda taraflar arasında uyuşmazlık bulunmaktadır.
    Somut olayda SGK kayıtlarına göre davacının, 01.04.2003-12.11.2004 tarihleri arasında davalı iş yerinde, 12.03.2005-24.12.2005 tarihleri arasında dava dışı hasan can tüzünalp adlı iş yerinde 20.03.2006-05.04.2013 tarihleri arasında ise davalı işyerinde çalışmasının bulunduğu görülmektedir. Mahkemece hükme esas alınan bilirkişi raporunda davacının davalı iş yerinde kesintisiz çalıştığı, mahkemenin bir başka dosyası örnek gösterilerek dava dışı iş yeri ile davalı iş yeri arasında muvazaa bulunduğunun kabulü ile hesap yapıldığı görülmüştür. Dosya kapsamı itibari ile davacının davalı iş yerinde aralıksız çalışıp çalışmadığı yeterince araştırılmamıştır. Mahkemece yapılacak iş davacının davalı iş yerinde aralıklı çalışıp çalışmadığı hususunda gerekirse tanıklar yeniden dinlenerek, ayrıca dava dışı hasan can tüzünalp adlı iş yeri ile davalı iş yeri arasında muvazaa olup olmadığına ilişkin ilgili Ticaret Sicil Müdürlüklerinden her iki şirkete ait bilgi ve belgeler, SGK kurumundan her iki iş yerine ait iş yeri tescil kayıtları da dosya arasına getirilerek dava dışı iş yeri ile davalı arasında muvazaa olup olmadığının araştırılması ve tüm bu bilgiler neticesinde davacının hizmet süresi açık bir şekilde tespit edilmeli ve çıkacak sonuca göre davacının talep ettiği alacakların hesaplanması gerekirken eksik inceleme ile hüküm kurulması hatalı olup bozmayı gerektirmiştir.
    4-Taraflar arasında davacının fazla çalışma ücreti alacağının bulunup bulunmadığı konusunda uyuşmazlık bulunmaktadır.
    Somut olayda davacının imzasının bulunduğu ve fazla mesai tahakkuku içeren ayların fazla mesai ücreti alacağına ilişkin hesaplamadan dışlanması gerekirken, hükme esas alınan bilirkişi raporunda bu dönemlerin hesaplamadan dışlanması yerine mahsubu yoluna gidilmesi hatalı olup bozmayı gerektirmiştir.
    5-Mahkemece taleple bağlı kalınarak davacı lehine 27.000 TL fazla mesai ücreti alacağına hükmediliği, ancak hükme esas alınan bilirkişi raporunda 49.000 TL fazla mesai ücreti alacağının hesaplandığı görülmekle mahkemece tanık beyanları doğrultusunda hesaplanan fazla mesai ücreti alacağından hakkaniyet indirimi yapılıp yapılmadığının ve yapılmış ise hangi oranda indirime gidildiğinin kararda gösterilmemesi de hatalı olmuştur.
    6-Kabule göre de mahkemece, hüküm altına alınan alacak miktarlarının net mi yoksa brüt mü olduğunun belirtilmemiş olması, infazda tereddüt yaratır mahiyette bulunduğundan bozmayı gerektirmiştir.
    Sonuç:
    Temyiz olunan kararın yukarıda yazılı sebeplerden BOZULMASINA peşin alınan temyiz harcının istek halinde ilgililere iadesine 10/12/2018 tarihinde oybirliği ile karar verildi.









    Sayın kullanıcılarımız, siteden kaldırılmasını istediğiniz karar için veya isim düzeltmeleri için bilgi@abakusyazilim.com.tr adresine mail göndererek bildirimde bulunabilirsiniz.

    Son Eklenen İçtihatlar   AYM Kararları   Danıştay Kararları   Uyuşmazlık M. Kararları   Ceza Genel Kurulu Kararları   1. Ceza Dairesi Kararları   2. Ceza Dairesi Kararları   3. Ceza Dairesi Kararları   4. Ceza Dairesi Kararları   5. Ceza Dairesi Kararları   6. Ceza Dairesi Kararları   7. Ceza Dairesi Kararları   8. Ceza Dairesi Kararları   9. Ceza Dairesi Kararları   10. Ceza Dairesi Kararları   11. Ceza Dairesi Kararları   12. Ceza Dairesi Kararları   13. Ceza Dairesi Kararları   14. Ceza Dairesi Kararları   15. Ceza Dairesi Kararları   16. Ceza Dairesi Kararları   17. Ceza Dairesi Kararları   18. Ceza Dairesi Kararları   19. Ceza Dairesi Kararları   20. Ceza Dairesi Kararları   21. Ceza Dairesi Kararları   22. Ceza Dairesi Kararları   23. Ceza Dairesi Kararları   Hukuk Genel Kurulu Kararları   1. Hukuk Dairesi Kararları   2. Hukuk Dairesi Kararları   3. Hukuk Dairesi Kararları   4. Hukuk Dairesi Kararları   5. Hukuk Dairesi Kararları   6. Hukuk Dairesi Kararları   7. Hukuk Dairesi Kararları   8. Hukuk Dairesi Kararları   9. Hukuk Dairesi Kararları   10. Hukuk Dairesi Kararları   11. Hukuk Dairesi Kararları   12. Hukuk Dairesi Kararları   13. Hukuk Dairesi Kararları   14. Hukuk Dairesi Kararları   15. Hukuk Dairesi Kararları   16. Hukuk Dairesi Kararları   17. Hukuk Dairesi Kararları   18. Hukuk Dairesi Kararları   19. Hukuk Dairesi Kararları   20. Hukuk Dairesi Kararları   21. Hukuk Dairesi Kararları   22. Hukuk Dairesi Kararları   23. Hukuk Dairesi Kararları   BAM Hukuk M. Kararları   Yerel Mah. Kararları  


    Avukat Web Sitesi