23. Hukuk Dairesi 2014/5186 E. , 2014/8160 K.
"İçtihat Metni"MAHKEMESİ : Elazığ 1. İcra Hukuk Mahkemesi
TARİHİ : 23/08/2013
NUMARASI : 2012/519-2013/342
Taraflar arasında görülen asıl ve birleşen sıra cetveline şikayetin sonucunda verilen hükmün onanmasına ilişkin Dairemizin 19.02.2014 gün ve 2013/8310 Esas, 2014/1189 Karar sayılı ilamının karar düzeltme yoluyla incelenmesi asıl dosyada şikayetçi ING Bank A.Ş. vekilince istenilmekle, dosya incelendi, gereği görüşüldü.
- KARAR -
Asıl dosyada şikayetçi vekili, borçlu M.. İ.. hakkında başlatılan icra takibinde borçlunun mal kaçırması nedeniyle tasarrufun iptali davası açtıklarını, aynı borçlu hakkında şikayet olunanların da tasarrufun iptali davaları açtıklarını, müvekkilince açılan davanın 10.07.2012 tarihinde, şikayet olunanlar tarafından açılan davaların ise 20.03.2012 tarihinde karara bağlandığını, taşınmazların satışı sonrası düzenlenen sıra cetvelinde satış bedelinin şikayet olunanlar arasında garameten paylaştırıldığını, tasarrufun iptali davalarının karar tarihlerine göre müvekkilinin haczinin şikayet olunanların hacizlerinden daha sonra kesin hacze dönüştüğü gerekçesiyle sıra cetvelinde müvekkiline pay ayrılmadığını, tasarrufun iptali davalarının farklı mahkemelere tevzi olunması nedeniyle farklı tarihlerde karara çıkmalarından kaynaklanan bu haksız durumun müvekkiline yükletilemeyeceğini ileri sürerek, üç taşınmaz için ayrı ayrı düzenlenen sıra cetvellerinin iptali ile müvekkilinin garameten paylaştırmadan faydalandırılmasına karar verilmesini talep etmiştir.
Asıl dosyada şikayet olunan T. H.. A... vekili, şikayetçinin açtığı tasarrufun iptali davasında ihtiyati haciz değil ihtiyati tedbir kararı verildiğini ve sonradan konulan haczin ise müvekkilinin kesin haczinden sonra konulduğunu savunarak, şikayetin reddini istemiştir.
Asıl dosyada şikayet olunan A.. A.. vekili, şikayetçinin haczinin müvekkilinin haczinden sonra kesinleştiğini, şikayetçi tarafından açılan tasarrufun iptali davasının da müvekkili tarafından açılan davadan sonra karara bağlandığını savunarak, şikayetin reddini istemiştir.
Birleşen dosyada şikayetçi A.. A.. vekili, müvekkilinin icra takibinin başlama ve kesinleşme tarihleri ile tasarrufun iptali davasının açıldığı ve karara bağlandığı tarihlerin, şikayet olunan T. H.. A..."nin tarihlerinden daha önce olduğu halde, düzenlenen sıra cetvelinde hukuka aykırı olarak satış bedelinin müvekkili ile şikayet olunan T. H.. A... arasında garameten paylaştırılmasına karar verildiğini ileri sürerek, sıra cetvelinin iptali ile garame yapılmadan, müvekkilinin 1. sırada yer aldığı yeni bir sıra cetveli yapılması yolunda karar verilmesini talep etmiştir.
Birleşen dosyada şikayet olunanlar, şikayetin reddini savunmuşlardır.
Mahkemece, birleşen dosyanın şikayetçisi A.. A.. tarafından boçluya ait taşınmazlar üzerine konulan 16.06.2010 tarihli ihtiyati haczin, açtığı tasarrufun iptali davasının kabul edildiği 20.03.2012 tarih itibariyle kesin hacze dönüşerek ilk haciz niteliği kazandığı, İİK"nın 268. maddesi uyarınca ihtiyati haczi bu tarihten önce olan alacaklıların kesin hacze iştirak edebilecekleri, bu durumda asıl ve birleşen dosyalarda şikayet olunan T. H.. A..."nin taşınmazlar üzerine koydurduğu 23.06.2010 tarihli ihtiyati haczin, A.. A.. tarafından uygulanan kesin hacze iştirakinin yerinde olduğu, asıl dosyada şikayetçi ve birleşen dosyada şikayet olunan ING Bank A.Ş."nin kesin haczi 09.08.2012 tarihli olduğundan ilk hacze iştirakinin mümkün bulunmadığı, 06.12.2012 tarihinde düzenlenen her üç sıra cetvelinin de usul ve yasaya uygun olduğu gerekçesiyle, asıl ve birleşen şikayetlerin reddine reddine dair verilen karar, asıl dosyada şikayetçi ING Bank A.Ş. ve birleşen dosyada şikayetçi A.. A.. vekillerinin temyiz istemi üzerine Dairemizin 19.02.2014 tarih ve 2013/8310 E., 2014/1189 K. sayılı ilamıyla onanmıştır.
Asıl dosyada şikayetçi ING Bank A.Ş. vekili, karar düzeltme isteminde bulunmuştur.
Dosyadaki yazılara, İcra Mahkemesi kararında belirtilip Yargıtay ilamında benimsenen gerektirici sebeplere göre, İİK"nın 366 ve HUMK"nın 440. maddelerinde sayılan hallerden hiçbirisine uymayan karar düzeltme isteminin reddi gerekmiştir.
SONUÇ: Yukarıda açıklanan nedenlerle, asıl dosyada şikayetçi ING Bank A.Ş. vekilinin karar düzeltme isteminin REDDİNE, asıl dosyada şikayetçi ING Bank A.Ş."den alınması gereken harç peşin yatırıldığından yeniden harç alınmasına yer olmadığına, takdiren 226,00 TL para cezasının karar düzeltme isteyenden alınarak Hazine"ye gelir kaydedilmesine, 16.12.2014 tarihinde oybirliğiyle karar verildi.