Abaküs Yazılım
22. Hukuk Dairesi
Esas No: 2017/29340
Karar No: 2020/6131
Karar Tarihi: 09.06.2020

Yargıtay 22. Hukuk Dairesi 2017/29340 Esas 2020/6131 Karar Sayılı İlamı

Özet:


Davalı işyerinde altı yıl boyunca çalışan davacı, ulusal bayram ve genel tatil günlerinde de çalıştığını ileri sürerek işçilik ücreti alacaklarının hükmedilmesini talep etmiştir. Mahkeme, dava dosyasında toplanan delillere ve bilirkişi raporuna göre, davanın kısmen kabulüne karar vermiştir. Ancak, davacının ulusal bayram ve genel tatil ücreti alacağına hak kazanıp kazanamayacağı hususunda uyuşmazlık mevcuttur. Hükme esas bilirkişi raporunda fazla mesai, ulusal bayram ve genel tatil ücret alacakları hesaplanırken, davacı tarafın tanıklarının anlatımları delil olarak değerlendirilmiştir. Dairemiz uygulaması gereği, davalı aleyhine dava açanlar tanık olarak dinlenmiş ise, bu işçilerin tanıklıklarına ihtiyatla yaklaşılması gerekir. Bu beyanlar, diğer yan delillerle birlikte değerlendirilerek sonuca gidilmelidir. Davalı resmi bir kurum olduğundan, çalışma ve nöbet saatlerinin kayıtlı olduğu takip edilmesi gerektiği belirtilerek, eksik inceleme ile hüküm kurulması hatalı bulunmuş ve karar bozulmuştur.
Kanun maddeleri: 6111 sayılı İş Kanunu
(Kapatılan)22. Hukuk Dairesi         2017/29340 E.  ,  2020/6131 K.

    "İçtihat Metni"

    MAHKEMESİ :Asliye Hukuk (İş) Mahkemesi
    DAVA TÜRÜ : ALACAK

    Taraflar arasında görülen dava sonucunda verilen kararın, temyizen incelenmesi davalı tarafından istenilmekle, temyiz talebinin süresinde olduğu anlaşıldı. Dava dosyası için Tetkik Hakimi ... tarafından düzenlenen rapor dinlendikten sonra dosya incelendi, gereği konuşulup düşünüldü:
    Y A R G I T A Y K A R A R I
    Davacı İsteminin Özeti:
    Davacı, davalı ... nezdinde 03.04.1989 tarihinde işe başladığını, 06.11.2011 tarihine kadar çeşitli görevlerde kesintisiz olarak çalıştığını, 6111 sayılı ... Kanun kapsamında 2011 yılında ... Milli Eğitim Müdürlüğüne atamasının yapıldığını, davalı iş yerinde şoför olarak haftada altı gün çalıştığını, ulusal bayram ve genel tatil günlerinde de çalışmasını sürdürdüğünü ileri sürerek, bir kısım işçilik ücret alacaklarının hükmedilmesini talep etmiştir.
    Davalı Cevabının Özeti:
    Davalı, davanın reddi gerektiğini savunmuştur.
    Mahkeme Kararının Özeti:
    Mahkemece, toplanan delillere ve bilirkişi raporuna göre, davanın kısmen kabulüne karar verilmiştir.
    Temyiz:
    Karar süresi içinde davalı tarafından temyiz edilmiştir.
    Gerekçe:
    1-Dosyadaki yazılara toplanan delillerle kararın dayandığı kanuni gerektirici sebeplere göre, davalının aşağıdaki bendin kapsamı dışındaki temyiz itirazlarının reddine karar vermek gerekmiştir.
    2-Davacının ulusal bayram ve genel tatil ücreti alacağına hak kazanıp kazanamadığı hususunda uyuşmazlık mevcuttur.
    Somut olayda, hükme esas bilirkişi raporunda fazla mesai, ulusal bayram ve genel tatil ücret alacakları hesaplanırken, davacı tarafın tanıklarının anlatımları delil olarak değerlendirilmiştir. Oysa davacı tanığı olarak dinlenen işçiler aynı şekilde davalı aleyhine dava açan kişilerdir. Mahkeme tarafından fazla çalışma ücret talebinin davacı tanıklarının başka dosyalarda davalı aleyhine dava açmaları nedeni ile tarafsız olamayacakları ve tanık anlatımlarının hükme esas alınamayacağı gerekçesiyle reddine karar verilmiş olmasına karşın, aynı tanık beyanlarına dayalı şekilde ulusal bayram ve genel tatil ücret alacağına hükmedilmiştir. Dairemiz uygulaması gereği, davalı aleyhine dava açanlar tanık olarak dinlenmiş ise, bu işçilerin tanıklıklarına ihtiyatla yaklaşılması gerekir. Bu beyanlar, diğer yan delillerle birlikte değerlendirilerek sonuca gidilmelidir.Davalı ... resmi kurum olup, çalışma ve nöbet saatlerinin kayıtlar ile takibi zorunlu bulunduğundan; Mahkemece, işin düzenlenmesine ilişkin uygulamanın kayıtlar araştırılarak, varsa özellikle nöbet çizelgelerinin getirtilerek belirlenmesi ve buna göre çalışma ve nöbet süreleri belirlenip, diğer delillerle birlikte değerlendirilmek sureti ile temyiz eden taraf sıfatı gözetilerek ulusal bayram ve genel tatil ücreti alacakları hakkında karar verilmesi gerekirken, eksik inceleme ile yazılı şekilde hüküm kurulması hatalı olup bozmayı gerektirmiştir.
    SONUÇ:Temyiz olunan kararın yukarıda yazılı sebeplerden BOZULMASINA, peşin alınan temyiz harcının istek halinde ilgiliye iadesine, 09.06.2020 tarihinde oy birliğiyle karar verildi.





    Sayın kullanıcılarımız, siteden kaldırılmasını istediğiniz karar için veya isim düzeltmeleri için bilgi@abakusyazilim.com.tr adresine mail göndererek bildirimde bulunabilirsiniz.

    Son Eklenen İçtihatlar   AYM Kararları   Danıştay Kararları   Uyuşmazlık M. Kararları   Ceza Genel Kurulu Kararları   1. Ceza Dairesi Kararları   2. Ceza Dairesi Kararları   3. Ceza Dairesi Kararları   4. Ceza Dairesi Kararları   5. Ceza Dairesi Kararları   6. Ceza Dairesi Kararları   7. Ceza Dairesi Kararları   8. Ceza Dairesi Kararları   9. Ceza Dairesi Kararları   10. Ceza Dairesi Kararları   11. Ceza Dairesi Kararları   12. Ceza Dairesi Kararları   13. Ceza Dairesi Kararları   14. Ceza Dairesi Kararları   15. Ceza Dairesi Kararları   16. Ceza Dairesi Kararları   17. Ceza Dairesi Kararları   18. Ceza Dairesi Kararları   19. Ceza Dairesi Kararları   20. Ceza Dairesi Kararları   21. Ceza Dairesi Kararları   22. Ceza Dairesi Kararları   23. Ceza Dairesi Kararları   Hukuk Genel Kurulu Kararları   1. Hukuk Dairesi Kararları   2. Hukuk Dairesi Kararları   3. Hukuk Dairesi Kararları   4. Hukuk Dairesi Kararları   5. Hukuk Dairesi Kararları   6. Hukuk Dairesi Kararları   7. Hukuk Dairesi Kararları   8. Hukuk Dairesi Kararları   9. Hukuk Dairesi Kararları   10. Hukuk Dairesi Kararları   11. Hukuk Dairesi Kararları   12. Hukuk Dairesi Kararları   13. Hukuk Dairesi Kararları   14. Hukuk Dairesi Kararları   15. Hukuk Dairesi Kararları   16. Hukuk Dairesi Kararları   17. Hukuk Dairesi Kararları   18. Hukuk Dairesi Kararları   19. Hukuk Dairesi Kararları   20. Hukuk Dairesi Kararları   21. Hukuk Dairesi Kararları   22. Hukuk Dairesi Kararları   23. Hukuk Dairesi Kararları   BAM Hukuk M. Kararları   Yerel Mah. Kararları  


    Avukat Web Sitesi