Abaküs Yazılım
19. Hukuk Dairesi
Esas No: 2014/144
Karar No: 2014/4490
Karar Tarihi: 06.03.2014

Yargıtay 19. Hukuk Dairesi 2014/144 Esas 2014/4490 Karar Sayılı İlamı

Özet:


Davalı tarafından keşide edilen iki adet çekin hamili olan müvekkilinin sözkonusu çeklerin zamanaşımına uğraması nedeniyle ilamsız icra takibine koyulduğu ancak takibe, davalının haksız olarak itiraz ettiği iddia edilmiştir. Davacı taraf, TTK'nun 644. maddesi gereğince davalının müvekkiline olan borcunu ödemesi gerektiğini belirterek itirazın iptaline ve icra inkar tazminatına hükmedilmesini talep etmiştir. Ancak mahkeme tarafından, takip ve dava konusu çeklerin zamanaşımına uğradığı gerekçesiyle davanın reddine karar verilmiştir. İtirazın iptali davalarının takibe sıkı sıkıya bağlı olduğu, sebepsiz zenginleşme hukuksal nedenine dayandığı ve çekin 6 aylık zamanaşımı süresi dolduktan sonra 1 yıllık sebepsiz zenginleşme süresi gözetilerek değerlendirilmesi gerektiği belirtilmiştir. Mahkemece zamanaşımı def\"inin reddiyle işin esasına girilmesi gerektiği ancak yazılı şekilde hüküm kurulduğu belirtilerek hükmün davacı yararına bozulmasına karar verilmiştir. Kanun madde detayları ise TTK'nun 644. maddesi olarak verilmiştir.
19. Hukuk Dairesi         2014/144 E.  ,  2014/4490 K.

    "İçtihat Metni"

    MAHKEMESİ : İstanbul 37. Asliye Ticaret Mahkemesi
    TARİHİ : 11/06/2013
    NUMARASI : 2011/244-2013/129

    Taraflar arasındaki itirazın iptali davasının yapılan yargılaması sonunda ilamda yazılı nedenlerden dolayı davanın reddine yönelik olarak verilen hükmün süresi içinde davacı vekilince temyiz edilmesi üzerine dosya incelendi, gereği konuşulup düşünüldü.
    - K A R A R -
    Davacı vekili, davalının keşide ettiği toplam 23.000 TL"lik iki adet çekin hamili olan müvekkilinin sözkonusu çeklerin zamaşımına uğraması nedeniyle ilamsız icra takibine koyduğunu, davalının takibe haksız olarak itiraz ettiğini, davalı tarafın çek bedelleri kadar sebepsiz zenginleştiğini, TTK"nun 644. maddesi gereğince davalının müvekkiline olan borcunu ödemesi gerektiğini iddia ederek itirazın iptaline ve icra inkar tazminatına hükmolunmasını talep ve dava etmiştir.
    Davalı vekili cevabında, müvekkilinin davacıya herhangi bir borcu bulunmadığını, müvekkili ile davacı arasında herhangi bir temel borç ilişkisi olmadığını, davanın zamanaşımına uğradığını savunarak davanın reddi ile lehlerine tazminata karar verilmesini istemiştir.
    Mahkemece takip ve dava konusu çeklerin zamanaşımına uğradığı, çekler için sebepsiz zenginleşmeye dayanıldığından bir yıllık zamanaşımı süresinin geçtiği gerekçesi ile davanın usulden reddine karar verilmiş, hüküm davacı vekili tarafından temyiz edilmiştir.
    Dava, zamanaşımına uğradığı anlaşılan çekler nedeniyle girişilen icra takibine itirazın iptali istemine ilişkindir.
    İtirazın iptali davaları, takibe sıkı sıkıya bağlı davalardandır. Davanın hukuksal dayanağı takip ve dava tarihinde yürürlükte bulunan 6762 TTK"nun 644. maddesi hükmüdür. Buna göre sebepsiz zenginleşme hukuksal nedenine dayanan bu davada zamanaşımının, çekin 6 aylık zamanaşımı süresi dolduktan sonra 1 (bir) yıllık sebepsiz zenginleşme zamanaşımı süresi gözetilerek değerlendirilmesi gerekir. Bu açıklamalar karşısında dava konusu çekler bakımından henüz sebepsiz zenginleşme ile ilgili bir yıllık zamanaşımı süresi dolmadan icra takibine girişildiğini ve takibe itiraz üzerine süresinde işbu itirazın iptali davası açıldığı anlaşılmaktadır. Bu durumda mahkemece zamanaşımı def"inin reddi ile işin esasına girilmesi gerekirken, somut olaya uygun düşmeyen gerekçelerle yazılı şekilde hüküm kurulması doğru görülmemiştir.
    SONUÇ: Yukarıda açıklanan nedenlerle hükmün davacı yararına BOZULMASINA, peşin harcın istek halinde iadesine, 06.03.2014 gününde oybirliğiyle karar verildi.

    Sayın kullanıcılarımız, siteden kaldırılmasını istediğiniz karar için veya isim düzeltmeleri için bilgi@abakusyazilim.com.tr adresine mail göndererek bildirimde bulunabilirsiniz.

    Son Eklenen İçtihatlar   AYM Kararları   Danıştay Kararları   Uyuşmazlık M. Kararları   Ceza Genel Kurulu Kararları   1. Ceza Dairesi Kararları   2. Ceza Dairesi Kararları   3. Ceza Dairesi Kararları   4. Ceza Dairesi Kararları   5. Ceza Dairesi Kararları   6. Ceza Dairesi Kararları   7. Ceza Dairesi Kararları   8. Ceza Dairesi Kararları   9. Ceza Dairesi Kararları   10. Ceza Dairesi Kararları   11. Ceza Dairesi Kararları   12. Ceza Dairesi Kararları   13. Ceza Dairesi Kararları   14. Ceza Dairesi Kararları   15. Ceza Dairesi Kararları   16. Ceza Dairesi Kararları   17. Ceza Dairesi Kararları   18. Ceza Dairesi Kararları   19. Ceza Dairesi Kararları   20. Ceza Dairesi Kararları   21. Ceza Dairesi Kararları   22. Ceza Dairesi Kararları   23. Ceza Dairesi Kararları   Hukuk Genel Kurulu Kararları   1. Hukuk Dairesi Kararları   2. Hukuk Dairesi Kararları   3. Hukuk Dairesi Kararları   4. Hukuk Dairesi Kararları   5. Hukuk Dairesi Kararları   6. Hukuk Dairesi Kararları   7. Hukuk Dairesi Kararları   8. Hukuk Dairesi Kararları   9. Hukuk Dairesi Kararları   10. Hukuk Dairesi Kararları   11. Hukuk Dairesi Kararları   12. Hukuk Dairesi Kararları   13. Hukuk Dairesi Kararları   14. Hukuk Dairesi Kararları   15. Hukuk Dairesi Kararları   16. Hukuk Dairesi Kararları   17. Hukuk Dairesi Kararları   18. Hukuk Dairesi Kararları   19. Hukuk Dairesi Kararları   20. Hukuk Dairesi Kararları   21. Hukuk Dairesi Kararları   22. Hukuk Dairesi Kararları   23. Hukuk Dairesi Kararları   BAM Hukuk M. Kararları   Yerel Mah. Kararları  


    Avukat Web Sitesi