Esas No: 1994/6783
Karar No: 1996/2581
Karar Tarihi: 14.10.1996
Danıştay 8. Daire 1994/6783 Esas 1996/2581 Karar Sayılı İlamı
Özet:
Eczacı olan davacı, Bağ-Kur mensuplarına ilaç vermeme konusunda Birlikçe alınan karara aykırı davrandığı gerekçesiyle 6 ay meslekten men cezası ile cezalandırılmıştır. Davacı, cezaya ilişkin işlemin iptali istemiyle dava açmıştır. İdare Mahkemesi davacının açtığı dava konusunda işlemi iptal etmiştir. Temyiz istemiyle başvurulmuşsa da, Danıştay tarafından idare mahkemesi kararının dayandığı gerekçe usul ve yasaya uygun görülerek temyiz istemi reddedilmiştir. Kararda, 2577 sayılı İdari Yargılama Usulü Kanununun 49. maddesi belirtilerek, bu maddenin 1. fıkrasında yazılı nedenlerin bulunmaması nedeniyle idare mahkemesi kararının onanmasına karar verilmiştir.
Kararda geçen kanun maddeleri:
- 6643 sayılı Yasanın 30/c maddesi
- 2577 sayılı İdari Yargılama Usulü Kanunu'nun 49. maddesi
T.C.
D A N I Ş T A Y
SEKİZİNCİ DAİRE
Esas No: 1994/6783
Karar No: 1996/2581
Temyiz İsteminde Bulunan : …
Vekilleri : …
Karşı Taraf : …
Vekili : …
İstemin Özeti : Eczacı olan davacının 6643 sayılı Yasanın 30/c maddesi uyarınca 6 ay meslekten men cezası ile cezalandırılmasına ilişkin işlemin iptali istemiyle açılan davada; davacının Bağ-Kur mensuplarına ilaç vermeme konusunda Birlikçe alınan karara aykırı davranması nedeniyle cezalandırılmış ise de mali kriz içindeki Bağ-kur ile sözleşme yapılarak bağlı iştirakçilere toplum ve insan sağlığı gözetilerek, insancıl amaçlarla davacı tarafından ilaç satılmasının Deontoloji Tüzüğündeki hükümlere aykırı, haksız rekabete yol açan bir davranış olarak nitelendirilmesinde hukuka uyarlık bulunmadığı gerekçesiyle dava konusu işlemi iptal eden ... İdare Mahkemesinin … gün ve … sayılı kararının, haksız rekabete yol açacağı öne sürülerek 2577 sayılı Yargılama Usulü Yasasının 49. maddesi uyarınca temyizen incelenerek bozulması istemidir.
Savunmanın Özeti : Yanıt verilmemiştir.
Danıştay Tetkik Hakimi … 'in Düşüncesi : İstemin reddi gerekeceği düşünülmektedir.
Danıştay Savcısı … 'ın Düşüncesi : Temyiz dilekçesinde öne sürülen hususlar, 2577 sayılı İdari Yargılama Usulü Kanununun 49.maddesinin 1.fıkrasında belirtilen nedenlerden hiçbirisine uymayıp idare mahkemesince verilen kararın dayandığı hukuki ve yasal nedenler karşısında anılan kararın bozulmasını gerektirir nitelikte görülmemektedir.
Açıklanan nedenlerle, temyiz isteminin reddiyle idare mahkemesi kararının onanmasının uygun olacağı düşünülmektedir.
TÜRK MİLLETİ ADINA
Hüküm veren Danıştay Sekizinci Dairesince işin gereği görüşüldü :
İdare ve Vergi Mahkemeleri tarafından verilen kararların temyiz yolu ile incelenip bozulabilmeleri 2577 sayılı İdari Yargılama Usulü Yasasının 49.maddesinin 1.fıkrasında yazılı nedenlerin bulunmasına bağlıdır.
İdare Mahkemesince verilen kararın dayandığı gerekçe Usul ve Yasaya uygun olup, bozulmasını gerektiren bir neden bulunmadığından, temyiz isteminin reddi ile anılan kararın onanmasına ve yargılama giderlerinin temyiz isteminde bulunan üzerinde bırakılmasına 14.10.1996 gününde oybirliği ile karar verildi.
Sayın kullanıcılarımız, siteden kaldırılmasını istediğiniz karar için veya isim düzeltmeleri için bilgi@abakusyazilim.com.tr adresine mail göndererek bildirimde bulunabilirsiniz.