Abaküs Yazılım
11. Hukuk Dairesi
Esas No: 2016/4745
Karar No: 2016/6515
Karar Tarihi: 13.06.2016

Yargıtay 11. Hukuk Dairesi 2016/4745 Esas 2016/6515 Karar Sayılı İlamı

Özet:


Asliye Ticaret Mahkemesi tarafından alacağın varlığı ve miktarının tespiti için yargılama yapılması gerektiği gerekçesiyle ihtiyati haciz talebi reddedilmiştir. Bunun üzerine ihtiyati haciz talep eden/davacı vekili mahkeme kararına itiraz etmiştir. Temyiz incelemesi sonucunda, ihtiyati haciz istenebilmesi için alacağın vadesinin gelmesi ve rehinle temin edilmemiş olması yeterli olduğu, yaklaşık ispatın yeterli olduğu ve tam bir ispat koşulu aranmadığı, bu nedenle mahkeme kararının bozulması gerektiği belirtilmiştir. Kararda İİK'nın 257. maddesi de açıklanarak ihtiyati haciz isteminin koşulları detaylı bir şekilde anlatılmıştır.
11. Hukuk Dairesi         2016/4745 E.  ,  2016/6515 K.

    "İçtihat Metni"

    MAHKEMESİ :TİCARET MAHKEMESİ

    ...Asliye Ticaret Mahkemesi’nce verilen 01/02/2016 tarih ve 2015/436 D.İş sayılı kararın Yargıtayca incelenmesi ihtiyati haciz talep eden/davacı vekili tarafından istenmiş ve temyiz dilekçesinin süresi içinde verildiği anlaşılmış olmakla, Tetkik Hakimi ... tarafından düzenlenen rapor dinlendikten ve dosya içerisindeki tüm belgeler okunup, incelendikten sonra işin gereği görüşülüp, düşünüldü:
    İhtiyati haciz talep eden/davacı vekili, davalı ile yapılan anlaşma gereğince sipariş edilen ürünler müvekkili tarafından temin edilerek davalıya teslim edildiği halde, davalı tarafından hizmet ve ürün bedellerinin tamamının müvekkiline ödenmediğini ileri sürerek, karşı taraf/davalının taşınır ve taşınmaz malları ile üçüncü şahıslardaki hak ve alacaklarının ihtiyaten haczine karar verilmesini talep etmiştir.
    Mahkemece, alacağın varlığı ve miktarının tespiti için yargılama yapmak gerektiği ve netice taleple elde edilebilecek şekilde tedbir mahiyetinde ihtiyati haciz verilemeyeceği gerekçesiyle, talebin reddine karar verilmiştir.
    Kararı, ihtiyati haciz talep eden/davacı vekili temyiz etmiştir.
    Talep, ihtiyati haciz kararı verilmesine ilişkindir.
    Mahkemece yukarıda belirtilen nedenlerle istemin reddine karar verilmiştir. 2004 sayılı İİK"nın 257. maddesine göre, ihtiyati haciz istenebilmesi için alacağın vadesinin gelmesi ve rehinle temin edilmemiş olması yeterlidir. Ayrıca, ihtiyati haciz taleplerinde tam bir ispat koşulu aranmayıp, yaklaşık ispat yeterlidir. Mahkemece, bu hususlar dikkate alınmadan talebin reddi doğru olmamış, karar bu sebeple bozmayı gerektirmiştir.
    SONUÇ: Yukarıda açıklanan nedenle ihtiyati haciz talep eden/davacı vekilinin temyiz isteminin kabulü ile hükmün temyiz eden yararına BOZULMASINA, ödediği temyiz peşin harcın isteği halinde temyiz edene iadesine, 13.06.2016 tarihinde oybirliğiyle karar verildi.







    Son Eklenen İçtihatlar   AYM Kararları   Danıştay Kararları   Uyuşmazlık M. Kararları   Ceza Genel Kurulu Kararları   1. Ceza Dairesi Kararları   2. Ceza Dairesi Kararları   3. Ceza Dairesi Kararları   4. Ceza Dairesi Kararları   5. Ceza Dairesi Kararları   6. Ceza Dairesi Kararları   7. Ceza Dairesi Kararları   8. Ceza Dairesi Kararları   9. Ceza Dairesi Kararları   10. Ceza Dairesi Kararları   11. Ceza Dairesi Kararları   12. Ceza Dairesi Kararları   13. Ceza Dairesi Kararları   14. Ceza Dairesi Kararları   15. Ceza Dairesi Kararları   16. Ceza Dairesi Kararları   17. Ceza Dairesi Kararları   18. Ceza Dairesi Kararları   19. Ceza Dairesi Kararları   20. Ceza Dairesi Kararları   21. Ceza Dairesi Kararları   22. Ceza Dairesi Kararları   23. Ceza Dairesi Kararları   Hukuk Genel Kurulu Kararları   1. Hukuk Dairesi Kararları   2. Hukuk Dairesi Kararları   3. Hukuk Dairesi Kararları   4. Hukuk Dairesi Kararları   5. Hukuk Dairesi Kararları   6. Hukuk Dairesi Kararları   7. Hukuk Dairesi Kararları   8. Hukuk Dairesi Kararları   9. Hukuk Dairesi Kararları   10. Hukuk Dairesi Kararları   11. Hukuk Dairesi Kararları   12. Hukuk Dairesi Kararları   13. Hukuk Dairesi Kararları   14. Hukuk Dairesi Kararları   15. Hukuk Dairesi Kararları   16. Hukuk Dairesi Kararları   17. Hukuk Dairesi Kararları   18. Hukuk Dairesi Kararları   19. Hukuk Dairesi Kararları   20. Hukuk Dairesi Kararları   21. Hukuk Dairesi Kararları   22. Hukuk Dairesi Kararları   23. Hukuk Dairesi Kararları   BAM Hukuk M. Kararları   Yerel Mah. Kararları  


    Avukat Web Sitesi