Abaküs Yazılım
2. Ceza Dairesi
Esas No: 2013/30182
Karar No: 2014/1479
Karar Tarihi: 23.01.2014

Karşılıksız yararlanma - Yargıtay 2. Ceza Dairesi 2013/30182 Esas 2014/1479 Karar Sayılı İlamı

Özet:


Mahkeme, karşılıksız yararlanma suçundan yargılanan sanığın beraat kararını bozdu. Kuruma kaydı olmayan bir elektrik sayacının kullanımının sanığın kastıyla mı gerçekleştiği sorusunun cevabı aranması gerektiğine karar veren mahkeme, olayın daha detaylı araştırılması gerektiğine hükmetti. Tarımsal sulamanın hangi ürünlerde, ne sıklıkla yapıldığı, sulama yapılan arazinin büyüklüğü ve dinamonun gücü gibi faktörler göz önüne alınarak tüketim miktarının hesaplanması ve suç tarihinden önceki ile sonraki dönemlerdeki tüketim miktarları arasındaki farkın belirlenerek, sanığın hukuki durumunun bu bilgiler ışığında değerlendirilmesi gerektiği kararlaştırıldı. Kararda, eksik kovuşturma ve yetersiz gerekçe nedeniyle beraat kararının bozulduğu ifade edildi.
Kanun Maddeleri: Karşılıksız yararlanma suçu; Türk Ceza Kanunu’nun 191. maddesi.
2. Ceza Dairesi         2013/30182 E.  ,  2014/1479 K.

    "İçtihat Metni"

    Tebliğname No: 2 - 2013/126117

    MAHKEMESİ : Serik 1. Asliye Ceza Mahkemesi
    TARİHİ: 05/02/2013
    NUMARASI : 2012/543 (E) ve 2013/88 (K)
    SUÇ: Karşılıksız yararlanma

    Dosya incelenerek gereği düşünüldü;
    Dosya içeriğine göre diğer temyiz itirazları yerinde görülmemiştir. Ancak ;
    Katılan kurum tarafından yapılan denetimde düzenlenen kaçak elektrik tespit tutanağında “abonesiz elektrik kullanıldığının” belirtilmesi karşısında; kuruma kaydı bulunmayan sayacın kullanıcı tarafından istenildiği zaman değiştirilmesi mümkün olduğu da dikkate alındığında, karşılıksız yararlanma kastının bulunup bulunmadığı yönünden,suça konu sayacın ne zaman taktırıldığı araştırılıp, mahallinde keşif yapılarak, dinamonun kurulu gücü, sulama yapılan arazi miktarı, tarımsal sulama yapılan arazide hangi ürünün yetiştirildiği, sulamanın hangi mevsimlerde yapıldığı ve bu ürünün kaç kez sulanması gerektiği dikkate alınarak tarımsal sulamadaki ortalama tüketim miktarının hesaplanması, belirlenecek kurulu güçle de karşılaştırma yapılarak, suç tarihinden önceki ihtilaflı dönemdeki tüketim ile suç tarihinden sonraki ihtilafsız dönemdeki tüketim miktarları karşılaştırılarak, suç tarihinden sonra tüketimde belirgin bir artış olup olmadığı belirlenip, belirgin bir artış var ise, bunun nedeni sanığa sorulup açıklattırılarak sonucuna göre sanığın hukuki durumunun değerlendirilmesi gerektiği gözetilmeden eksik kovuşturma ve yetersiz gerekçe ile yazılı şekilde beraat hükmü kurulması,
    Bozmayı gerektirmiş katılan vekilinin temyiz itirazları bu itibarla yerinde görülmüş olduğundan hükmün bu sebepten dolayı BOZULMASINA, 23.01.2014 tarihinde oybirliğiyle karar verildi.

    Sayın kullanıcılarımız, siteden kaldırılmasını istediğiniz karar için veya isim düzeltmeleri için bilgi@abakusyazilim.com.tr adresine mail göndererek bildirimde bulunabilirsiniz.

    Son Eklenen İçtihatlar   AYM Kararları   Danıştay Kararları   Uyuşmazlık M. Kararları   Ceza Genel Kurulu Kararları   1. Ceza Dairesi Kararları   2. Ceza Dairesi Kararları   3. Ceza Dairesi Kararları   4. Ceza Dairesi Kararları   5. Ceza Dairesi Kararları   6. Ceza Dairesi Kararları   7. Ceza Dairesi Kararları   8. Ceza Dairesi Kararları   9. Ceza Dairesi Kararları   10. Ceza Dairesi Kararları   11. Ceza Dairesi Kararları   12. Ceza Dairesi Kararları   13. Ceza Dairesi Kararları   14. Ceza Dairesi Kararları   15. Ceza Dairesi Kararları   16. Ceza Dairesi Kararları   17. Ceza Dairesi Kararları   18. Ceza Dairesi Kararları   19. Ceza Dairesi Kararları   20. Ceza Dairesi Kararları   21. Ceza Dairesi Kararları   22. Ceza Dairesi Kararları   23. Ceza Dairesi Kararları   Hukuk Genel Kurulu Kararları   1. Hukuk Dairesi Kararları   2. Hukuk Dairesi Kararları   3. Hukuk Dairesi Kararları   4. Hukuk Dairesi Kararları   5. Hukuk Dairesi Kararları   6. Hukuk Dairesi Kararları   7. Hukuk Dairesi Kararları   8. Hukuk Dairesi Kararları   9. Hukuk Dairesi Kararları   10. Hukuk Dairesi Kararları   11. Hukuk Dairesi Kararları   12. Hukuk Dairesi Kararları   13. Hukuk Dairesi Kararları   14. Hukuk Dairesi Kararları   15. Hukuk Dairesi Kararları   16. Hukuk Dairesi Kararları   17. Hukuk Dairesi Kararları   18. Hukuk Dairesi Kararları   19. Hukuk Dairesi Kararları   20. Hukuk Dairesi Kararları   21. Hukuk Dairesi Kararları   22. Hukuk Dairesi Kararları   23. Hukuk Dairesi Kararları   BAM Hukuk M. Kararları   Yerel Mah. Kararları  


    Avukat Web Sitesi