Esas No: 1995/5126
Karar No: 1996/3867
Karar Tarihi: 05.11.1996
Danıştay 11. Daire 1995/5126 Esas 1996/3867 Karar Sayılı İlamı
Özet:
Tarım Kredi Kooperatifi, ortaklarına vadeli olarak sattığı çeşitli tarım malzemeleri için sonradan tahsil edilen vade farklarını beyan etmediği için 1989 yılı Ekim dönemi için kaçakçılık cezalı katma değer vergisi salınmıştır. Vergi Mahkemesi, kooperatifin tarımsal amaç taşıdığını ve bu sebeple 3065 sayılı Katma Değer Vergisi Kanunu'nun 17. maddesi uyarınca vergiden istisna olduğuna karar vermiştir. Vergi dairesi müdürlüğü ise mahkeme kararının bozulmasını talep etmiştir. Danıştay savcısı ve tetkik hakimi, temyiz dilekçesindeki iddiaların bozma nedenlerine uymadıklarını belirterek vergi mahkemesi kararının onanmasını önermişlerdir. Danıştay Onbirinci Dairesi, temyiz isteminin reddine karar vermiş ve vergi mahkemesi kararını onamıştır.
3065 sayılı Katma Değer Vergisi Kanunu'nun 17. maddesi, tarımsal amaçlı kooperatiflerin, ilim, fen, güzel sanatlar ve tarımı yaymak, ıslah etmek ve teşvik etmek amacıyla yaptıkları teslim ve hizmetlerin katma değer vergisinden istisna olduğunu belirlemektedir.
T.C.
D A N I Ş T A Y
ONBİRİNCİ DAİRE
Esas No : 1995/5126
Karar No : 1996/3867
Temyiz İsteminde Bulunan : ... Vergi Dairesi Müdürlüğü
Karşı Taraf : 808 Sayılı ... Tarım Kredi Kooperatifi
Vekili : Av. ...- Av. ...
İstemin Özeti : Yükümlü kooperatifin ortaklarına vadeli olarak sattığı gübre, tohumluk, zirai ilaç, yem, akaryakıt, zirai alet ve makina gibi mallar için ödenen peşin bedel dışında sonradan tahsil edilen vade farklarını beyannamesine dahil etmediğinin inceleme raporuyla saptanması üzerine adına 1989 yılı Ekim dönemi için kaçakçılık cezalı katma değer vergisi salınmıştır. ... Vergi Mahkemesinin ... gün ve E:..., K:... sayılı kararıyla; 3065 sayılı Katma Değer Vergisi Kanununun sosyal ve askeri amaçlı İstisnalar ve diğer istisnalarla ilgili bölümünde yer alan ve kültür ve eğitim amacı taşıyan istisnalar başlığı altında düzenlenen 17. maddesinin 1. Fıkrasında sayılan kuruluşlar arasında, tarımsal amaçlı kooperatifler de yer almakta olup, anılan Kanun maddesinin aynı fıkrasının (a) bendinde, birinci fıkrada yer alan kuruluşların, ilim, fen ve güzel sanatlar ve tarımı yaymak, ıslah ve teşvik amacıyla yaptıkları teslim ve hizmetlerin, katma değer vergisinden istisna edildiğinin hüküm altına alındığı, olayda, yükümlü tarım kredi kooperatifinin tarımsal amaç taşıdığı, ortaklarına nakdi ve ayni kredi kullandırmasının da tarımı yaymak, ıslah ve teşvik etmek amacına yönelik olduğu anlaşıldığından, yapılan cezalı tarhiyatta 3065 sayılı Kanunun 17. maddesine uyarlık bulunmadığı gerekçesiyle terkin etmiştir. Vergi dairesi müdürlüğü, inceleme raporuna dayanılarak yapılan cezalı tarhiyatın yasal olduğunu ileri sürerek mahkeme kararının bozulmasını istemektedir.
Savunmanın Özeti : Savunma verilmemiştir.
Danıştay Savcısı …'nun Düşüncesi : Temyiz dilekçesinde öne sürülen hususlar, 2577 sayılı İdari Yargılama Usulü Yasasının 49. maddesinin 1. fıkrasında belirtilen nedenlerden hiçbirisine uymayıp vergi mahkemesince verilen kararın dayandığı hukuki ve yasal nedenler karşısında, anılan kararın bozulmasını gerektirir nitelikte görülmemektedir.
Açıklanan nedenle temyiz isteminin reddi ile vergi mahkemesi kararının onanmasının uygun olacağı düşünülmektedir.
Tetkik Hakimi …'ün Düşüncesi : Temyiz dilekçesinde ileri sürülen iddialar, 2577 sayılı Kanunun 49. maddesi 1. fıkrasında sayılan bozma nedenlerine uymadığından, temyiz isteminin reddi ile kararın onanması gerektiği düşünülmektedir.
TÜRK MİLLETİ ADINA
Hüküm veren Danıştay Onbirinci Dairesince işin gereği görüşüldü:
Temyiz dilekçesinde ileri sürülen iddialar, bozulması istenilen kararın dayandığı gerekçeler karşısında, yerinde ve kararın bozulmasını sağlayacak durumda görülmemiştir.
Bu nedenle temyiz isteminin reddine, ... Vergi Mahkemesinin ... gün ve E:..., K:... sayılı kararının onanmasına 5.11.1996 gününde oybirliği ile karar verildi.
Sayın kullanıcılarımız, siteden kaldırılmasını istediğiniz karar için veya isim düzeltmeleri için bilgi@abakusyazilim.com.tr adresine mail göndererek bildirimde bulunabilirsiniz.