Abaküs Yazılım
8. Hukuk Dairesi
Esas No: 2018/7104
Karar No: 2020/7587
Karar Tarihi: 25.11.2020

Yargıtay 8. Hukuk Dairesi 2018/7104 Esas 2020/7587 Karar Sayılı İlamı

Özet:


Mahkeme kararı ecrimisil davasıyla ilgilidir ve tebligat konusunda bir hüküm içermektedir. Davalı tarafın adres kayıt sisteminde bulunan adresine yapılan tebligatların usulsüz olduğu ve tebligatın davalının bilinen en son adresine yapılması gerektiği belirtilmiştir. Bu doğrultuda Tebligat Kanunu'nun 35. maddesine göre tebligat yapılamayacağı anlatılmıştır. Ayrıca 6099 sayılı Kanun'un 3. maddesi ile değişik 7201 sayılı Tebligat Kanunu’nun 10/2. maddesi, tebligat yapılamayacak durumlarda bilinen en son adresin, adres kayıt sisteminde bulunan yerleşim yeri adresi olarak kabul edileceğini belirtmektedir. Ayrıca, 7201 sayılı Kanun’un 21. maddesine eklenen ikinci fıkra, tebligat yapılacak adreste kimsenin bulunmaması durumunda ihbarname gösterilen adresteki binanın kapısına yapıştırılır ve tarih, tebliğ tarihi sayılır şeklinde düzenlemeler içermektedir. Bunların yanı sıra, 7201 sayılı Kanun’un 35. maddesinin ikinci fıkrasında adresini değiştiren kimsenin yeni adresini bildirmediği takdirde, tebliğ olunacak evrakın bir nüshası eski adrese ait binanın kapısına asılır ve asılma tarihi tebliğ tarihi sayılır şeklinde açıklamalar da yer almaktadır.
8. Hukuk Dairesi         2018/7104 E.  ,  2020/7587 K.

    "İçtihat Metni"

    MAHKEMESİ :Asliye Hukuk Mahkemesi
    DAVA TÜRÜ : Ecrimisil

    KARAR

    Davalı ... adına çıkartılan gerekçeli karar ile davacı vekilinin temyiz dilekçeleri yargılama aşamasında adresten taşınma sebebi ile tebligatların iade edilmesi sebebi ile doğrudan Tebligat Kanunu"nun 35. maddesine göre yapılmıştır.
    19.01.2011 tarihinde yürürlüğe giren 6099 sayılı Kanun’un 3. maddesi ile değişik 7201 sayılı Tebligat Kanunu’nun 10/2. maddesinde; “Bilinen en son adresin tebligata elverişli olmadığının anlaşılması veya tebligat yapılamaması hâlinde, muhatabın adres kayıt sisteminde bulunan yerleşim yeri adresi, bilinen en son adresi olarak kabul edilir ve tebligat buraya yapılır.”; yine, 6099 sayılı Kanun’un 5. maddesi ile 7201 sayılı Kanun’un 21. maddesine eklenen ikinci fıkrasında, “Gösterilen adres muhatabın adres kayıt sistemindeki adresi olup, muhatap o adreste hiç oturmamış veya o adresten sürekli olarak ayrılmış olsa dahi, tebliğ memuru tebliğ olunacak evrakı, o yerin muhtar veya ihtiyar heyeti azasından birine veyahut zabıta amir veya memurlarına imza karşılığında teslim eder ve tesellüm edenin adresini ihtiva eden ihbarnameyi gösterilen adresteki binanın kapısına yapıştırır. İhbarnamenin kapıya yapıştırıldığı tarih, tebliğ tarihi sayılır.”; 6099 sayılı Kanun’un 9. maddesi ile değişik 7201 sayılı Kanun’un 35. maddesinin ikinci fıkrasında ise, “Adresini değiştiren kimse yenisini bildirmediği ve adres kayıt sisteminde yerleşim yeri adresi de tespit edilemediği takdirde, tebliğ olunacak evrakın bir nüshası eski adrese ait binanın kapısına asılır ve asılma tarihi tebliğ tarihi sayılır.” düzenlemelerine yer verilmiştir.
    Tüm bu düzenlemeler gözetildiğinde, artık, adres kayıt sisteminde yazılı adresi bulunanlara, 7201 sayılı Kanun’un 35. maddesine göre tebligat yapılamayacak olup; bilinen en son adresin tebligata elverişli olmadığının anlaşılması veya tebligat yapılamaması hâlinde, adres kayıt sisteminde yazılı olan "... Mah. ... Sok. No:37/4 .../..." adresine, 21. maddenin ikinci fıkrasına göre tebliğ yapılması gerekeceğinden, davalı ..."e Tebligat Kanunu’nun 35. maddesine göre yapılan tebligatlar usulsüz olup; yukarıda bahsedilen Kanun maddeleri uyarınca gerekçeli karar ile davacı vekilinin temyiz dilekçesinin usulüne uygun olarak tebligatı yapılarak, ondan sonra temyiz süresi de beklenerek temyiz incelemesi yapılmak üzere Dairemize gönderilmesi için dosyanın Mahkemesine GERİ ÇEVRİLMESİNE, 25.11.2020 tarihinde oy birliğiyle karar verildi.


    Sayın kullanıcılarımız, siteden kaldırılmasını istediğiniz karar için veya isim düzeltmeleri için bilgi@abakusyazilim.com.tr adresine mail göndererek bildirimde bulunabilirsiniz.

    Son Eklenen İçtihatlar   AYM Kararları   Danıştay Kararları   Uyuşmazlık M. Kararları   Ceza Genel Kurulu Kararları   1. Ceza Dairesi Kararları   2. Ceza Dairesi Kararları   3. Ceza Dairesi Kararları   4. Ceza Dairesi Kararları   5. Ceza Dairesi Kararları   6. Ceza Dairesi Kararları   7. Ceza Dairesi Kararları   8. Ceza Dairesi Kararları   9. Ceza Dairesi Kararları   10. Ceza Dairesi Kararları   11. Ceza Dairesi Kararları   12. Ceza Dairesi Kararları   13. Ceza Dairesi Kararları   14. Ceza Dairesi Kararları   15. Ceza Dairesi Kararları   16. Ceza Dairesi Kararları   17. Ceza Dairesi Kararları   18. Ceza Dairesi Kararları   19. Ceza Dairesi Kararları   20. Ceza Dairesi Kararları   21. Ceza Dairesi Kararları   22. Ceza Dairesi Kararları   23. Ceza Dairesi Kararları   Hukuk Genel Kurulu Kararları   1. Hukuk Dairesi Kararları   2. Hukuk Dairesi Kararları   3. Hukuk Dairesi Kararları   4. Hukuk Dairesi Kararları   5. Hukuk Dairesi Kararları   6. Hukuk Dairesi Kararları   7. Hukuk Dairesi Kararları   8. Hukuk Dairesi Kararları   9. Hukuk Dairesi Kararları   10. Hukuk Dairesi Kararları   11. Hukuk Dairesi Kararları   12. Hukuk Dairesi Kararları   13. Hukuk Dairesi Kararları   14. Hukuk Dairesi Kararları   15. Hukuk Dairesi Kararları   16. Hukuk Dairesi Kararları   17. Hukuk Dairesi Kararları   18. Hukuk Dairesi Kararları   19. Hukuk Dairesi Kararları   20. Hukuk Dairesi Kararları   21. Hukuk Dairesi Kararları   22. Hukuk Dairesi Kararları   23. Hukuk Dairesi Kararları   BAM Hukuk M. Kararları   Yerel Mah. Kararları  


    Avukat Web Sitesi