Abaküs Yazılım
8. Hukuk Dairesi
Esas No: 2018/2781
Karar No: 2019/673
Karar Tarihi: 2.01.2019

Yargıtay 8. Hukuk Dairesi 2018/2781 Esas 2019/673 Karar Sayılı İlamı

Özet:


Dava, elatmanın önlenmesi ve eski hale getirme bedeli istemine ilişkindir. Mahkeme, davayı kabul etmiş, ancak davalı vekili ek karar ile temyiz isteminin süreden reddine karar vermiştir. Temyiz harcının kaynağı, 6100 sayılı HMK'nın Geçici 3. maddesi yollamasıyla uygulanması gereken HUMK'un 434/2 maddesi ve 10.05.1965 tarih 1965/1-1 sayılı Yargıtay İçtihadı Birleştirme Kurulu kararıdır. Temyiz talebinin reddine ilişkin hükmü temyiz eden davalı vekilinden öncelikle başvurma harcı alınmalıdır. Bunun yanında maktu temyiz karar ve ilam harcı alınması gerekmektedir.
8. Hukuk Dairesi         2018/2781 E.  ,  2019/673 K.

    "İçtihat Metni"

    MAHKEMESİ :Asliye Hukuk Mahkemesi
    DAVA TÜRÜ : Elatmanın Önlenmesi ve Eski Hale Getirme Bedeli

    KARAR

    1- Dava elatmanın önlenmesi ve eski hale getirme bedeli istemine ilişkindir. Mahkemece, davanın kabulüne karar verilmiş olup; hüküm, davalı vekili tarafından temyiz edilmiştir. Mahkemece ek karar ile temyiz isteminin süreden reddine karar verilmiş olup, davalı vekili tarafından bu defa bu ek karar hükmü temyize getirilmiştir. Her ne kadar davalı tarafından ilk karar için temyiz başvuru ve karar harcı yatırılmışsa da mahkemenin vermiş olduğu ek karar ikinci bir karar olup bu kararın temyizine ilişkin yeniden davalı vekili tarafından temyiz başvuru ve karar harcı yatırıldığına dair gerek Uyaptan gerekse dosya kapsamından yapılan incelemede herhangi bir tahsilat, saymanlık ve para makbuzuna rastlanılmamıştır.
    Temyiz harcının kaynağı, 6100 sayılı HMK"nin Geçici 3. maddesi yollamasıyla uygulanması gereken HUMK"un 434/2 maddesi ve 10.05.1965 tarih 1965/1-1 sayılı Yargıtay İçtihadı Birleştirme Kurulu kararıdır. Bu îçtihadi Birleştirme Kurulu kararına göre, temyiz yoluna başvurmada maktu ilam harcının tamamının ya da nispi ilam harcının dörtte birinin peşin olarak alınması gerekir. Temyiz talebinin reddine ilişkin hükmü temyiz eden davalı vekilinden öncelikle başvurma harcı alınmalı bunun yanında maktu temyiz karar ve ilam harcı alınmalıdır. Bu nedenle, davalı vekili temyiz karar harcı ile temyiz başvuru harcını yatırmış ise, buna ait tahsilat, saymanlık ya da para makbuzunun bulunarak dosya arasına konulması, temyiz başvuru ve karar harcı hiç yatırılmamış ya da eksik yatırılmış ise 25.01.1985 gün 5/1 sayılı Yargıtay İçtihadı Birleştirme Kurulu Kararı ve 6100 sayılı HMK"nin Geçici 3. maddesi yollamasıyla uygulaması gereken HUMK"un 434/3. maddesi gereğince, temyiz harcını yatırması için adına muhtıra çıkarılması, verilecek 7 günlük kesin süre içerisinde temyiz başvuru ve karar harcının yatırılması, aksi halde temyizden vazgeçmiş sayılacağı hususunun muhtırada belirtilmesi, verilen kesin süre içinde temyiz harcının yatırılmaması halinde Mahkemece başvurunun yapılmamış sayılmasına karar verileceği konusunda aynı biçimde muhtırada uyarı yapılması, tebliğ tarihinden itibaren 7 günlük kesin sürenin dolmasının beklenmesi, verilen kesin süre içinde harcın yatırılmaması halinde, Mahkemece, kararın temyiz edilmemiş sayılmasına karar verilerek, yedi günlük temyiz süresinin beklenmesi,
    2-Davalı ...Ş. vekiline gerekçeli karar tebliğ, 18/12/2014 tarihinde, daimi işçisi İbrahim Kaya"ya yapılmış olup, davalı vekilinin temyiz itirazlarında bahsi geçen kişinin kendi çalışanları olmadığını belirtmiş olması karşısında, gerekçeli kararın tebliğ tarihinde İbrahim Kaya"nın davalı şirkette çalışıp çalışmadığı ve hangi şirkette çalıştığının Sosyal Güvenlik Kurumu"ndan sorularak, gerekli evrakların dosyaya sunulmasından sonra temyiz incelemesi yapılmak üzere Dairemize gönderilmesi için dosyanın Yerel Mahkemesine GERİ ÇEVRİLMESİNE, 22. 01.2019 tarihinde oy birliğiyle karar verildi.







    Sayın kullanıcılarımız, siteden kaldırılmasını istediğiniz karar için veya isim düzeltmeleri için bilgi@abakusyazilim.com.tr adresine mail göndererek bildirimde bulunabilirsiniz.

    Son Eklenen İçtihatlar   AYM Kararları   Danıştay Kararları   Uyuşmazlık M. Kararları   Ceza Genel Kurulu Kararları   1. Ceza Dairesi Kararları   2. Ceza Dairesi Kararları   3. Ceza Dairesi Kararları   4. Ceza Dairesi Kararları   5. Ceza Dairesi Kararları   6. Ceza Dairesi Kararları   7. Ceza Dairesi Kararları   8. Ceza Dairesi Kararları   9. Ceza Dairesi Kararları   10. Ceza Dairesi Kararları   11. Ceza Dairesi Kararları   12. Ceza Dairesi Kararları   13. Ceza Dairesi Kararları   14. Ceza Dairesi Kararları   15. Ceza Dairesi Kararları   16. Ceza Dairesi Kararları   17. Ceza Dairesi Kararları   18. Ceza Dairesi Kararları   19. Ceza Dairesi Kararları   20. Ceza Dairesi Kararları   21. Ceza Dairesi Kararları   22. Ceza Dairesi Kararları   23. Ceza Dairesi Kararları   Hukuk Genel Kurulu Kararları   1. Hukuk Dairesi Kararları   2. Hukuk Dairesi Kararları   3. Hukuk Dairesi Kararları   4. Hukuk Dairesi Kararları   5. Hukuk Dairesi Kararları   6. Hukuk Dairesi Kararları   7. Hukuk Dairesi Kararları   8. Hukuk Dairesi Kararları   9. Hukuk Dairesi Kararları   10. Hukuk Dairesi Kararları   11. Hukuk Dairesi Kararları   12. Hukuk Dairesi Kararları   13. Hukuk Dairesi Kararları   14. Hukuk Dairesi Kararları   15. Hukuk Dairesi Kararları   16. Hukuk Dairesi Kararları   17. Hukuk Dairesi Kararları   18. Hukuk Dairesi Kararları   19. Hukuk Dairesi Kararları   20. Hukuk Dairesi Kararları   21. Hukuk Dairesi Kararları   22. Hukuk Dairesi Kararları   23. Hukuk Dairesi Kararları   BAM Hukuk M. Kararları   Yerel Mah. Kararları  


    Avukat Web Sitesi