Abaküs Yazılım
20. Hukuk Dairesi
Esas No: 2016/663
Karar No: 2016/2980
Karar Tarihi: 09.03.2016

Yargıtay 20. Hukuk Dairesi 2016/663 Esas 2016/2980 Karar Sayılı İlamı

20. Hukuk Dairesi         2016/663 E.  ,  2016/2980 K.

    "İçtihat Metni"

    MAHKEMESİ :Tüketici Mahkemesi

    Taraflar arasındaki itirazın iptali davasında ... ...Asliye Ticaret Mahkemesi ve ....... Tüketici Mahkemesince ayrı ayrı görevsizlik kararı verilmesi nedeni ile yargı yerinin belirlenmesi için gönderilen dosya içindeki tüm belgeler incelendi, gereği düşünüldü:

    K A R A R

    Dava, sözleşmenin haksız feshedilmesi nedeniyle maddi manevi tazminat istemine ilişkindir.
    ... ... Asliye Ticaret Mahkemesince, davacı her ne kadar ...(A) sözleşmesi ile ticari pilot olarak eğitim aldığını bildirmekte ise de ibraz edilen taraflar arasında imzalanan ... (A) Pilot Adayı Uçuş Eğitimi Sözleşmesinden kaynaklanan uyuşmazlığın ticari nitelikte olmadığı, davacının 6502 sayılı Kanun kapsamında tüketici, davalının ise hizmet sağlayıcı konumunda olduğu, bu hali ile davaya bakmakla Tüketici Mahkemelerinin görevli olduğu gerekçesiyle görevsizlik kararı verilmiştir.
    ... ... Tüketici Mahkemesi ise sözleşmenin asıl maksadının profesyonel pilot olarak "meslek sahibi" olmak için gerçekleştirildiğini, buna göre davacının 4077 sayılı Kanunun 3/e ve 6502 sayılı Kanunun 3/1-(k) maddesinde tanımı yapılan tüketici sıfatında bulunmadığı gerekçesiyle görevsizlik kararı vermiştir.
    Dava tarihinden önce, 28.05.2014 tarihinde yürürlüğe giren 6502 sayılı Tüketicinin Korunması Hakkında Kanunun 2. maddesi uyarınca "her türlü tüketici işlemi ile tüketiciye yönelik uygulamalar" bu kanun kapsamındadır. Kanunun 73/1. maddesi uyarınca, bu kanun kapsamından doğacak uyuşmazlıklara ilişkin davalarda tüketici mahkemeleri görevlidir.
    6502 sayılı Kanunun 3/1-(k) maddesinde tüketici, "ticari veya mesleki olmayan amaçlarla hareket eden" gerçek veya tüzel kişi; tüketici işlemi ise "Mal veya hizmet piyasalarında ticari veya mesleki amaçlarla hareket eden veya onun adına hareket eden kişilerle tüketiciler arasında kurulan her türlü sözleşme ve hukukî işlem" olarak tarif edilmiştir.
    Bu nedenlerle, mal veya hizmet alımına dair bir ilişkinin Tüketici Kanunu kapsamında kabul edilebilmesi için, satıcı/sağlayıcı kişinin "ticari veya mesleki amaçla hareket eden" bir kişi, mal veya hizmet alan kişinin ise ticari veya mesleki amaçla hareket "etmeyen" bir kişi olması ve taraflar arasında sözleşme veya hukukî işlem bulunması gerekmektedir.
    Somut olayda, davacı vekili; taraflar arasında ... (A) Pilot Adayı Uçuş Eğitim Sözleşmesinin yapıldığını, ancak davalı tarafın haksız olarak sözleşmeyi fesih ettiğini, bu nedenle bakiye 17.595 $ alacağın, pilot olacağı inancı ile endüstri mühendisliği işini bırakarak kazanç kaybına uğradığından 30.000,00.- TL alacağın, ..."te eğitim almaya zorlandığı ve bu nedenle masraf yaptığı için 10.000,00.- TL alacağın, uçuş lisansı alması engellenerek haksız sebep ile pilot olamayacağı gerekçesi ile sözleşmesi feshi edildiğinden 15.000,00.- TL"nin yasal faizleri ile davalıdan alınarak davacıya ödenmesine karar verilmesini dava ve talep etmiştir.
    Davanın, davacı ile davalı arasında imza altına alınan ... (A) Pilot Adayı Uçuş Eğitim sözleşmesinden kaynaklandığı, bir mesleği edinmeden o mesleği edinmek için satın alınan eğitim hizmetinin mesleki amaçlı olarak değerlendirilememesi gerektiği, sözleşmenin 6502 sayılı Tüketicinin Korunması Hakkında Kanun gereğince tüketici işlemi sayıldığı, davalının 6502 sayılı Kanunun 3/1-(k) maddesinde düzenlenen tüketici tanımı içerisine girdiği, davanın tüketici işleminden kaynaklanmış olması sebebiyle davaya tüketici mahkemesinde bakılması gerektiği anlaşılmaktadır.
    SONUÇ: Yukarıda açıklanan nedenlerle; 6100 sayılı HMK’nın 21 ve 22. maddeleri gereğince ... ... Tüketici Mahkemesinin YARGI YERİ OLARAK BELİRLENMESİNE 09/03/2016 gününde oy birliğiyle karar verildi.





    Sayın kullanıcılarımız, siteden kaldırılmasını istediğiniz karar için veya isim düzeltmeleri için destek@ictihatlar.com.tr adresine mail göndererek bildirimde bulunabilirsiniz.

    Son Eklenen İçtihatlar   AYM Kararları   Danıştay Kararları   Uyuşmazlık M. Kararları   Ceza Genel Kurulu Kararları   1. Ceza Dairesi Kararları   2. Ceza Dairesi Kararları   3. Ceza Dairesi Kararları   4. Ceza Dairesi Kararları   5. Ceza Dairesi Kararları   6. Ceza Dairesi Kararları   7. Ceza Dairesi Kararları   8. Ceza Dairesi Kararları   9. Ceza Dairesi Kararları   10. Ceza Dairesi Kararları   11. Ceza Dairesi Kararları   12. Ceza Dairesi Kararları   13. Ceza Dairesi Kararları   14. Ceza Dairesi Kararları   15. Ceza Dairesi Kararları   16. Ceza Dairesi Kararları   17. Ceza Dairesi Kararları   18. Ceza Dairesi Kararları   19. Ceza Dairesi Kararları   20. Ceza Dairesi Kararları   21. Ceza Dairesi Kararları   22. Ceza Dairesi Kararları   23. Ceza Dairesi Kararları   Hukuk Genel Kurulu Kararları   1. Hukuk Dairesi Kararları   2. Hukuk Dairesi Kararları   3. Hukuk Dairesi Kararları   4. Hukuk Dairesi Kararları   5. Hukuk Dairesi Kararları   6. Hukuk Dairesi Kararları   7. Hukuk Dairesi Kararları   8. Hukuk Dairesi Kararları   9. Hukuk Dairesi Kararları   10. Hukuk Dairesi Kararları   11. Hukuk Dairesi Kararları   12. Hukuk Dairesi Kararları   13. Hukuk Dairesi Kararları   14. Hukuk Dairesi Kararları   15. Hukuk Dairesi Kararları   16. Hukuk Dairesi Kararları   17. Hukuk Dairesi Kararları   18. Hukuk Dairesi Kararları   19. Hukuk Dairesi Kararları   20. Hukuk Dairesi Kararları   21. Hukuk Dairesi Kararları   22. Hukuk Dairesi Kararları   23. Hukuk Dairesi Kararları   BAM Hukuk M. Kararları   Yerel Mah. Kararları  


    Avukat Web Sitesi